images-stories-photos-sfragida-170x191Προς Τον Δήμαρχο Χανίων κ. Τ. Βάμβουκα                       Χανιά, 22-08-14

Κύριε Δήμαρχε,

Ο φιλοζωικός σύλλογος Χανίων «Η Προστασία των Ζώων» (www.animalscare.grκαθώς και η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (www.pfpo.gr), της οποίας ιδρυτικό μέλος είναι ο σύλλογός μας, αγωνίζονται εδώ και χρόνια για την αλλαγή του φιλοζωικού στάτους στην πόλη μας μέσα από την ενημέρωση των πολιτών, την εκπαίδευση των μαθητών, την εφαρμογή της νομοθεσίας για την ευζωία των ζώων, την επιβολή των κυρώσεων όπου η νομοθεσία δεν τηρείται, την εξάλειψη του θλιβερού φαινομένου των βαρελόσκυλων, της μόνιμης αλυσόδεσης και του βασανισμού εν γένει των ζώων, την ενεργοποίηση των αρχών, δημοτικών, αστυνομικών, εισαγγελικών και την αξιοποίηση των τοπικών ΜΜΕ με ενημερωτικά σποτ, εκπομπές, με καμπάνιες για την αναγκαιότητα στείρωσης των δεσποζόμενων ζώων, με ημερίδες κλπ.

Στόχος μας δηλαδή είναι η αλλαγή της αντίληψης των πολιτών, μικρών και μεγάλων γύρω από τα ζώα.

 

Βεβαίως από την δράση μας δεν λείπει η ενασχόληση μας με τα αδέσποτα του Νομού μας, την σίτιση, την στείρωση και την περίθαλψή τους σε περιπτώσεις τραυματισμού ή ασθένειάς τους και φυσικά την προσπάθεια ανεύρεσης ανάδοχης οικογένειας στα Χανιά ή ίσως και στο εξωτερικό. Τα ζώα αυτά περιθάλπονται στα σπίτια των μελών και εθελοντών του συλλόγου μας, ενώ τα έξοδα περίθαλψης, σίτισης κλπ βαρύνουν δυστυχώς τους εθελοντές μας.

Όπως γνωρίζετε, η μέριμνα για την ευζωία των αδέσποτων ζώων (περισυλλογή, στείρωση, προσπάθεια για την εύρεση ανάδοχης οικογένειας, επανατοποθέτηση) ανήκει στην αρμοδιότητα του Δήμου, σύμφωνα με τον Νόμο 4039/12 και την τροποποίηση αυτού 4235/14.

Γνωρίζετε ασφαλώς ότι η εν γένει συμπεριφορά των Ελλήνων απέναντι στα ζώα δεν τιμά την χώρα μας, η οποία σε Ευρωπαϊκό επίπεδο κατέχει την δεύτερη θέση στις κακοποιήσεις αυτών. Συγκαταλέγεται δε στις πρώτες θέσεις και ως προς τον αριθμό των αδέσποτων ζώων, ο οποίος τείνει πλέον να γίνει μη διαχειρίσιμος.

Τα αδέσποτα ζώα δεν είναι παρά εγκαταλειμμένα δεσποζόμενα ζώα ή κουτάβια και γατάκια αστείρωτων δεσποζόμενων ζώων, τα οποία οι δημότες, κτηνοτρόφοι, αγρότες, κυνηγοί και απλοί ιδιώτες εγκαταλείπουν, χωρίς δυστυχώς ποτέ να τιμωρούνται για την παράνομη αυτή πράξη τους.

Η Ομοσπονδία μας και ειδικότερα ο Σύλλογός μας στα Χανιά είναι στην διάθεσή σας, ώστε να συνεργαστούμε και να συμβάλουμε με την εμπειρία και την γνώση μας, στην κατάρτιση ενός οικονομικού και αποτελεσματικού συνάμα προγράμματος για την συστηματική ενημέρωση των πολιτών, την εκπαίδευση των μαθητών και παράλληλα την περίθαλψη, στείρωση και προσπάθεια εύρεσης ανάδοχων οικογενειών για τα αδέσποτα ζώα, καθώς και στην λήψη μέτρων για την ευζωία όλων των ζώων, κατοικίδιων, παραγωγικών και άγριων που διαβιούν στα όρια του Δήμου μας.
Προς ενημέρωσή σας, παραθέτουμε στην παρούσα επιστολή μας επιγραμματικά τις προτάσεις μας για την ευζωία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και τον σταδιακό περιορισμό του αριθμού τους, καθώς και για την ευζωία των λοιπών ζώων.

melitasxoleio

• ενημέρωση των πολιτών για την αναγκαιότητα της στείρωσης των δεσποζόμενων ζώων και εκπαίδευση των μαθητών όλων των βαθμίδων (δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου) ως προς την σχέση του ανθρώπου με τα ζώα. Υπάρχει εξειδικευμένο σχετικό πρόγραμμα της Ομοσπονδίας μας, το ΣΥΜΒΙΩΝΩ ΜΕ ΤΑ ΖΩΑ ΓΥΡΩ ΜΟΥ (http://sumvionometazoa.wordpress.com/) το οποίο παρουσιάζεται επί 7 συνεχή έτη σε διάφορα σχολεία του νομού με θετικά αποτελέσματα.

• κίνητρα οικονομικής φύσης προς τους κηδεμόνες σκύλων και γατών για την στείρωσή τους.

• πρόγραμμα υιοθεσιών αδέσποτων με παροχή επίσης κινήτρων στις ανάδοχες οικογένειες

• στείρωση των αδέσποτων ζώων, με συνεχείς, οργανωμένες και κατά περιοχή στειρώσεις.

• παροχή τροφής και νερού σε αδέσποτα ζώα σε διάφορες περιοχές του Δήμου

Προκειμένου να προχωρήσουν τα παραπάνω είναι αναγκαία η στελέχωση της αρμόδιας υπηρεσίας με άτομο/α που θα έχουν αποκλειστικό υπηρεσιακό καθήκον τα θέματα των αδέσποτων ζώων, όπως συμβαίνει σε μια σειρά σοβαρών Δήμων στην χώρα μας.

Η στείρωση των ζώων μπορεί να φέρει αποτελέσματα στην μείωση του αδέσποτου πληθυσμού, εφόσον γίνεται με τρόπο συνεχή και συστηματικό. Προκειμένου να αρχίσει αυτή η προσπάθεια, ο νόμος θέτει δύο προϋποθέσεις:

1. Αδειοδοτημένο χώρο, ήτοι δημοτικό κτηνιατρείο και
2. Κτηνίατρο.

Η απερχόμενη αρχή είχε βρει τον χώρο, ένα πρώην δημοτικό κατάστημα στα Νεροκούρου και είχε προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες για να διαμορφωθεί και στην συνέχεια να εξοπλιστεί ο χώρος.

kouta

Η φιλοζωική κοινότητα είναι αντίθετη προς την ύπαρξη δημοτικών κυνοκομείων για τους λόγους που μπορείτε να διαβάσετε στον εξής σύνδεσμο στο διαδίκτυο:

https://www.animalscare.gr/component/content/article/39-a-general/637-kynokomeio.html

Ένα ακόμα σοβαρό ζήτημα, το οποίο πέρα από τους συνδημότες μας έχουν αναδείξει και αρκετοί τουρίστες, είναι η διαβίωση και αναπαραγωγή του κρητικού αίγαγρου στον Δημοτικό Κήπο Χανίων. Έχουμε πολλάκις παρέμβει δημόσια για το θέμα αυτό, χωρίς δυστυχώς ανταπόκριση από τους αρμόδιους. Ο Δημοτικός Κήπος θα πρέπει να αποτελέσει έναν αμιγώς χώρο πρασίνου για όλους τους δημότες.

Κλείνοντας, καλό είναι να γνωρίζετε ότι στα όρια του Δήμου Χανίων δραστηριοποιούνται δυο ακόμα φιλοζωικά σωματεία, τα οποία ασχολούνται αποκλειστικά με την φιλοξενία και περίθαλψη αδέσποτων ζώων, κατά κύριο λόγο σκύλων, και την εύρεση ανάδοχων οικογενειών σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως την Γερμανία. Τα δυο αυτά σωματεία έχουν καταφύγια ζώων, τα οποία δυστυχώς αποτελούν τόπο εγκατάλειψης δεκάδων ζώων καθημερινά, μέχρι σήμερα συντηρούνται με την οικονομική ενίσχυση αλλοδαπών ιδιωτών και φιλοζωικών σωματείων.

Δεδομένου ότι και αυτά τα σωματεία εκτελούν δημόσιο έργο, κατά την έννοια ότι περιθάλπουν ζώα τα οποία σύμφωνα με το νόμο θα έπρεπε να περιθάλπονται από τον Δήμο, σωστό είναι να ενισχυθούν οικονομικά, με την έννοια της συμμετοχής του Δήμου στους λογαριασμούς της Δ.Ε.Η. και Δ.Ε.Υ.Α.Χ. αλλά και με τροφές και αντιπαρασιτικά φάρμακα, τα οποία θα πρέπει να χορηγηθούν και στον δικό μας σύλλογο, δεδομένου ότι μέλη μας ταΐζουν και φροντίζουν εν γένει εκατοντάδες αδέσποτα ζώα.

Ελπίζουμε να δεχτείτε την χείρα συνεργασίας και να μας καλέσετε ώστε να ξεκινήσει ένας διάλογος για τα θέματα των ζώων που ζουν στα όρια του Δήμου μας.

Με εκτίμηση
Αναστασία Βυσσίνου-Μπομπολάκη
Πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου Χανίων «Η Προστασία των Ζώων»
Πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας
Τηλ. επικοινωνίας 6976-48.93.49