Παρόλο που η ΠΦΠΟ έστειλε από τις 8 Ιουλίου αίτημα στη ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗΣ & ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΛΙΜΕΝΩΝ για την άρση απαγόρευσης λουσίματος των σκύλων στις παραλίες,δεν έχει λάβει ακόμη απάντηση και ας έχει φτάσει το καλοκαίρι στο τέλος του.
Επανερχόμενη στο θέμα απέστειλε καινούρια επιστολή:
 
pzsespfpo“Αξιότιμοι κύριοι,
Από τον Ιούλιο 2013 η Ομοσπονδία μας έχει καταθέσει πλήρως αιτιολογημένο αίτημα για την άρση της απαγόρευσης λουσίματος κατοικίδιων ζώων στην θάλασσα.
 
Έκτοτε, ουδεμία πρόοδο έχει παρατηρηθεί στην έκδοση σχετικής εγκυκλίου.
Το Υπουργείο σας ζήτησε και έλαβε απαντήσεις από δύο Υπουργεία για τα ζητήματα Δημόσιας Υγείας, που ουσιαστικά ήταν το κυριότερο επιχείρημά σας ενάντια στην ελεύθερη πρόσβαση των ζώων στην παραλία και στη θάλασσα.
 
Η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ωστόσο, σας έχει ήδη απαντήσει ότι δεν τίθεται απολύτως κανένα τέτοιο ζήτημα, καταρρίπτοντας έτσι αναχρονιστικές,αντιεπιστημονικές “διαπιστώσεις”, οπότε και δεν κατανοούμε ακόμα την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην διευθέτηση του θέματος.
 
Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η ως άνω Δ/ΝΣΗ είναι η καθ ύλην αρμόδια να δίνει απαντήσεις σε ζητήματα ζωοανθρωπονόσων, αφού αυτή εκδίδει τα προγράμματα διαχείρισης τέτοιων ασθενειών και είναι η μόνη που επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον έλεγχο, διαχείριση και καταπολέμησή τους (π.χ.Λύσσα)
 
Ως εκ τούτου, καμία άλλη δημόσια αρχή, δικαιωματικά, δεν μπορεί να εκφέρει άποψη επί τέτοιων θεμάτων.
Η απάντηση που έχετε λάβει από το Υπουργείο Υγείας εξάλλου είναι μη τεκμηριωμένη, και δεν εξηγεί πια είναι η τόσο σοβαρή ασθένεια που μπορεί να μεταδοθεί μέσω του νερού και μπορεί να θέσει την Δημόσια Υγεία σε κίνδυνο. Αντίθετα αναφέρεται σε υποκειμενικά κριτήρια (αισθητική) που δεν είναι δυνατόν να λαμβάνονται υπόψιν κατά την σύνταξη νόμων, αφού αυτοί πρέπει να διέπονται από αντικειμενικότητα.
paralia1
Ζητάμε την επίσπευση της έκδοσης εγκυκλίου που θα επιτρέπει το λούσιμο κατοικίδιων ζώων σε όλες τις μη οργανωμένες παραλίες και θα σέβεται το Συνταγματικά κατοχειρωμένο δικαίωμα των φιλόζωων να εκφράζουν ελεύθερα την προσωπικότητά τους, δεν θα δημιουργεί διακρίσεις και κοινωνικό αποκλεισμό,
(βλ. δημοσίευμα http://www.candianews.gr/2014/08/31/kriti-tous-epitethikan-katiki-giati-ichan-ta-skilia-tous-stin-paralia/θεμελιώδεις αρχές τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και του Ελληνικού Συντάγματος.
 
Τέλος σας ζητάμε για ακόμα μία φορά όπως δώσετε εντολή σε όλα τα Λιμεναρχεία της χώρας, να αποξηλώσουν άμεσα πινακίδες που απαγορεύουν την πρόσβαση σκύλων στις παραλίες, όπως για παράδειγμα το πρόσφατο παράδειγμα της Κύθνου.
 
Με εκτίμηση,
Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (50 Σωματεία) και 
Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 130 Ζωοφιλικών Σωματείων