skΕίναι γνωστά τα προβλήματα που δημιουργούνται κατά καιρούς σε διάφορα πάρκα,δημόσιους χώρους και παραλίες μεταξύ φιλόζωων και μη φιλόζωων.

Δεν αναφερόμαστε στις περιπτώσεις ανεύθυνων κηδεμόνων που δεν έχουν τον έλεγχο του κατοικίδιου τους και δε σέβονται τους χώρους,είτε αφήνοντας τα ζώα τους χωρίς εποπτεία,είτε αδιαφορώντας για τις ακαθαρσίες τους,τους οποίους κατακρίνουμε ασυζητητί.

Επειδή όμως μαζί με τα ξερά,καίγονται και τα χλωρά,πολλές φορές ακόμα και οι υπεύθυνοι κηδεμόνες στοχοποιούνται και βρίσκονται πολλές φορές σε δύσκολή θέση,καθώς αντιμετωπίζουν λεκτικές επιθέσεις αλλά και γιατί έρχονται αντιμέτωποι με ζωοφοβικές συμπεριφορές ατόμων που θεωρούν ότι ακόμα και η διέλευση ενός πεζοδρομίου από ένα σκύλο,αποτελεί πηγή μόλυνσης και ευθύνεται για πλήθος δεινών.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία,επιτρέπεται η παραμονή σκύλων με τον κηδεμόνα τους σε δημόσιους χώρους-πλην συγκεκριμένων εξαιρέσεων όπως π.χ. τα νοσοκομεία- αρκεί να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και το εμβολιασμένο ζώο να συνοδεύεται από τον κηδεμόνα με λουρί βόλτας. Όσον αφορά στις παραλίες, δεν επιτρέπεται ακόμη ΜΟΝΟ το μπάνιο στη θάλασσα-παρόλο που σε μη οργανωμένες παραλίες μπορεί να μπει το κατοικίδιο μας στη θάλασσα με σύμφωνη γνώμη των λουόμενων.

Με τα αδέσποτα τα πράγματα είναι λίγο πιο δύσκολα γιατί ακόμα δεν έχει εφευρεθεί μέθοδος εκμάθησης γραφής και γλώσσας ώστε να μπορούν να κατανοούν τις πινακίδες,οπότε πολλές φορές τις αγνοούν επιδεικτικά και γίνονται αιτία διενέξεων ενώ πολλές φορές-ιδίως σε τουριστικές περιοχές-λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου γίνεται ένας “εξαγνισμός”  της παραλίας με την προσφιλή μέθοδο της φόλας,ώστε να υπάρχει ελεύθερος χώρος για να παρατήσουν τα εκατοντάδες σκουπίδια τους οι πολιτισμένοι λουόμενοι-κάτι που φυσικά κάνει τις διάφορες απαγορευτικές πινακίδες για τα ζώα να φαντάζουν ακόμη πιο υποκριτικές.

Κατά καιρούς βλέπουμε στην επικράτεια διάφορες πινακίδες όπου ο καθένας αυθαίρετα δίνει τη δική του ερμηνεία στο νόμο.

Δεν μπορούμε να μην επικροτήσουμε τη πινακίδα στο Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου  που μας άφησε άφωνους κυριολεκτικά…

ραφινα 1

Μακάρι όλοι οι Δήμοι να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

Στα του Δήμου μας τώρα,οι πινακίδες που είναι αναρτημένες σε διάφορα σημεία κινούνται σε εντελώς αντίθετη λογική.

στην παραλία της Νέας Χώρας: 

neax

στο δημοτικό Κήπο,το Πάρκο της Ν.Χώρας και στους τάφους των Βενιζέλων:

ve

στη Χαλέπα:

xal

Mετά από συνεχείς προσπάθειες του συλλόγου μας,η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε αναθέσει σε γραφίστα τη δημιουργία μακέτας που κινούνταν στη λογική της πινακίδας της Ραφήνας,όπως άλλωστε προβλέπεται και από το Νόμο 4039/2012 με σκοπό να αντικατασταθούν όλες οι προηγούμενες πινακίδες.Ευελπιστούμε ότι η καινούρια δημοτική αρχή,θα ολοκληρώσει την κίνηση και θα προβεί στην αντικατάσταση των πινακίδων.