_

Το φυλλάδιο αυτό κυκλοφορεί σε αεροδρόμια Ευρώπης και Αμερικής.

Μας το προμήθευσαν τουρίστες από το αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου και το μεταφράσαμε. Κάθε τουρίστας που ταξιδεύει προς την χώρα μας (και σε κάθε χώρα όπου υπάρχει το ίδιο πρόβλημα), παίρνει συγκεκριμένες οδηγίες για το πώς να αντιδράσει σε κάθε είδους βιαιοπραγία κατά ζώων που θα πέσει στην αντίληψή του.

Το έχει συντάξει η RSPCA (Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals), η οποία είναι η μεγαλύτερη και παλαιότερη ζωοφιλική οργάνωση παγκόσμια και εκτελεί χρέη παγκόσμιας αστυνομίας κατά των βιαιοπραγιών κατά των ζώων.

διαβάστε το μεταφρασμένο κείμενο

Ορίστε μερικές συμβουλές για το πώς μπορείτε να βοηθήσετε:

Kατάσταση με αδέσποτα

Σε πολλές χώρες θα βρείτε αδέσποτες γάτες και σκυλιά γύρω από το ξενοδοχείο ή το ενοικιαζόμενο διαμέρισμά σας. Παρακαλώ μην τα ταΐζετε. Αυτό απλά ενθαρρύνει και άλλα αδέσποτα να έρθουν στο χώρο και τότε τα ζώα στηρίζονται στους τουρίστες για φαγητό. Αυτή η πηγή τροφής σταματά με το τέλος της τουριστικής σεζόν και τότε οι τοπικές φιλοζωϊκές οργανώσεις θα πρέπει να μαζέψουν τα σπασμένα. Συχνά οι οργανώσεις είναι πολύ μικρές και στηρίζονται αποκλειστικά σε δωρεές για να συνεχίσουν. Για να τις βοηθήσετε, γιατί δεν δωρίζετε μερικές κονσέρβες ή ξηρή τροφή ή δεν τους δίνετε χρήματα για να στειρώσουν ένα ή περισσότερα ζώα; Για να βρείτε μια τοπική φιλοζωϊκή οργάνωση δοκιμάστε τον τηλεφωνικό κατάλογο ή ρωτήστε στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου σας.

Υπαίθριες αγορές

Οι υπαίθριες αγορές είναι τρόπος ζωής σε πολλές χώρες και μπορεί να δείτε ζώα στριμωγμένα σε πολύ μικρά κλουβιά που τα έχουν αφήσει κάτω από τον καυτό ήλιο. Συχνά δεν υπάρχουν νόμοι που ρυθμίζουν τη φύλαξη αυτών των ζώων, αλλά θα μπορούσατε να γράψετε στις τοπικές αρχές επισημαίνοντας πόσο καλύτερα θα φαινόταν στους τουρίστες, αν οι συνθήκες βελτιώνονταν.

Πώς να γίνετε ένας φιλικός προς τα ζώα τουρίστας

Βάρβαρη διασκέδαση

• Προσέξτε τους φωτογράφους στις παραλίες που θα προσφερθούν να σας τραβήξουν φωτογραφία με ένα χιμπαντζή, μαϊμού ή λιονταράκι. Τα ζώα αυτά ναρκώνονται με ναρκωτικά για να είναι πιο εύκολα στο χειρισμό. Αυτά τα ζώα περνάνε όλη τη μέρα στον καυτό ήλιο και φωτογραφίζονται με τουρίστες. Αν δείτε φωτογράφο με οποιοδήποτε είδος ζώου, αρνηθείτε να φωτογραφηθείτε μαζί τους.

• Μείνετε μακριά από μέρη όπου δίνονται παραστάσεις με ζώα, όπως το δελφινάριο και το τσίρκο. Συχνά τα ζώα αυτά υποφέρουν πολύ για την «ψυχαγωγία» των επισκεπτών και η παρουσία σας εκεί απλά κάνει αυτά τα μέρη να συνεχίζουν τη δουλειά τους.

• Αποφύγετε πάση θυσία να δείτε ταυρομαχίες. Πρόκειται για μεγάλη επιχείρηση σε Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Μεξικό και Νότιο Αμερική και τα χρήματα από τους τουρίστες βοηθούν τη βαρβαρότητα να συνεχίζεται.

• Σε μερικές χώρες μπορεί να σας προσφέρουν βόλτα με αλογάκι πόνυ, γαϊδουράκι, καμήλα ή άλογο και άμαξα. Αν υποψιαστείτε οποιοδήποτε είδος κακοποίησης, μη συμμετάσχετε.

Καταγγέλλοντας τη βαρβαρότητα

Δεν έχουν όλες οι χώρες επαρκείς νόμους για τη βαρβαρότητα, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να βρείτε κάποιον εκεί, στον οποίο μπορείτε να κάνετε την καταγγελία σας. Μια τοπική φιλοζωϊκή οργάνωση θα πρέπει να είναι σε θέση να σας ενημερώσει πώς μπορείτε να καταγγείλετε μία κατάσταση. Το ξενοδοχείο σας, ο τουριστικός αντιπρόσωπος ή ένα τοπικό τουριστικό γραφείο θα μπορούσαν επίσης να παρέχουν συμβουλές. Σημειώστε όσες περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε αλλά μην πάρετε το νόμο στα χέρια σας.

Αναλαμβάνοντας δράση

• Όταν επιστρέψετε σπίτι, γράψτε στην πρεσβεία της εν λόγω χώρας. Θα βρείτε τη διεύθυνση στην τοπική σας βιβλιοθήκη ή στο διαδίκτυο, ή επικοινωνήστε με το τμήμα εξωτερικών υποθέσεων της RSPCA.

• Εξηγείστε ότι χάλασαν οι διακοπές σας με αυτά που είδατε και ζητήστε από την πρεσβεία να επιστήσει την προσοχή των αρμόδιων αρχών στο γράμμα σας. Τα έσοδα από τον τουρισμό είναι μια σημαντική πηγή εσόδων για πολλές χώρες. Αν πιστέψουν ότι αυτά τα έσοδα κινδυνεύουν, είναι πιθανότερο να δράσουν!

• Αν και η RSPCA δεν έχει παραρτήματα ή επιθεωρητές στο εξωτερικό, μπορούμε περιστασιακά να απευθυνθούμε σε κατοίκους των τοπικών κοινωνιών και να τους ζητήσουμε να ερευνήσουν για μας. Εντούτοις, εκεί όπου δεν υπάρχουν νόμοι κατά της βαρβαρότητας και μια φιλοζωϊκή οργάνωση διαθέτει πολύ χαμηλή χρηματοδότηση, ίσως να μην μπορούν να βοηθήσουν.

Αν θέλετε να επικοινωνήσετε με την RSPCA γράψτε στη διεύθυνση:

RSPCA International, Wilberforce Way, Southwater

Horsham, West Sussex RH13 9RS.

πηγή Σωματείο Ζωόφιλων Λευκάδας (LAWS)