Με δελτίο Τύπου ο Δήμος Θεσσαλονίκης ανακοινώνει επισήμως την μετατροπή του Δημοτικού Ζωολογικού Κήπου της συμπρωτεύουσας σε «Κήπο Οικόσιτων Ζώων» αφού αυτό ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο κατά την 9η τακτική συνεδρίασή του σήμερα.
«Σύμφωνα με την απόφαση, ο Ζωολογικός Κήπος, στον οποίο σήμερα ζουν άγρια ζώα της ελληνικής πανίδας, θα φιλοξενεί οικόσιτα ζώα της ελληνικής υπαίθρου. Ο Ζωολογικός Κήπος λειτουργεί στον Κεδρινό Λόφο στην περιοχή «Χίλια Δένδρα» του Περιαστικού Δάσους Θεσσαλονίκης από τον Σεπτέμβριο του 1987, σε αρχική έκταση 33 στρεμμάτων, η οποία παραχωρήθηκε από το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης. Το 1994 παραχωρήθηκαν άλλα 25 στρέμματα, με αποτέλεσμα σήμερα να λειτουργεί σε μια συνολική έκταση 58 στρεμμάτων, έχοντας ως στόχο να δώσει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να γνωρίσουν την άγρια πανίδα και χλωρίδα της Ελλάδας.
Από το Σεπτέμβριο του 1994 άρχισε να λειτουργεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, στο οποίο μπορεί κανείς να δει ταριχευμένα ζώα με φόντο τον φυσικό τους βιότοπο και τις διατροφικές τους συνήθειες, οστέινους σκελετούς, κρανία θηλαστικών, συλλογή εντόμων (σκαθάρια, πεταλούδες, μέλισσες κλπ), μεγάλη συλλογή πετρωμάτων, μία αναπαράσταση της εκβολής του Αξιού ποταμού, καθώς και δάσους με τις παρυφές του.
Από το Σεπτέμβριο του 2000 άρχισε να λειτουργεί και το Σπίτι των Ερπετών, στο οποίο φιλοξενούνται 11 ζωντανά ερπετά της χώρας (οχιά, ελαφίτης, μαύρο οφιός, σαπίτης, τυφλίτης), σε ειδικά κατασκευασμένες θερμαινόμενες προθήκες. Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για μετατροπή του Ζωολογικού Κήπου σε Κήπο Οικόσιτων Ζώων βασίστηκε σε τριετή έρευνα που διενήργησε το «Πανευρωπαϊκό δίκτυο Οργανώσεων για την εξάλειψη της αιχμαλωσίας των αγρίων ζώων» (ENDCAP), σύμφωνα με την οποία οι ζωολογικοί κήποι σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης αποτυγχάνουν να διασφαλίσουν ένα βιώσιμο περιβάλλον για τα άγρια ζώα που φιλοξενούν.
Η αλλαγή της φυσιογνωμίας του χώρου θα γίνει με τη σταδιακή απομάκρυνση της άγριας πανίδας (θηλαστικών που συμπεριλαμβάνονται στο “Κόκκινο Βιβλίο Απειλουμένων Ζώων της Ελλάδος”, όπως είναι αρκούδες, λύκοι, ελάφια – Cervus elaphus, πλατώνια – Dama dama) και αντικατάστασή τους με οικόσιτα ζώα της ελληνικής υπαίθρου, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στον εκπαιδευτικό χαρακτήρα του χώρου με τη συμβολή και τη συνεργασία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, του ΑΠΘ και της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, από τους οποίους αναμένεται η μεταφορά τεχνογνωσίας στον τομέα της περιβαλλοντικής αγωγής και της φιλοζωίας. Παράλληλα, θα συνεχίσει να λειτουργεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Σπίτι των Ερπετών.
Η σταδιακή απομάκρυνση των προαναφερθέντων θηλαστικών θα ξεκινήσει με τις δύο αρκούδες, που ήταν δωρεά του Ζωολογικού Κήπου του Βελιγραδίου στις 30 Νοεμβρίου 1993 και τους δύο λύκους, που θα μεταφερθούν στις εγκαταστάσεις του «ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ» που λειτουργούν στα Καταφύγια της Αρκούδας και του Λύκου, στο Νυμφαίο και την Αγραπιδιά της Φλώρινας αντίστοιχα.
Η επιχείρηση νάρκωσης και μεταφοράς των ζώων θα πραγματοποιηθεί από ειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό του «ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ», σε συνεργασία με την Κτηνιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015, που είναι και η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.
Στο πλαίσιο της αλλαγής λειτουργίας του Ζωολογικού Κήπου θα πραγματοποιηθεί ανάπλαση και διαμόρφωση του χώρου, έπειτα από εμπεριστατωμένη μελέτη που θα προκηρυχθεί από την αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου και θα αφορά στη:
• φιλοξενία ολιγάριθμων μικρόσωμων οικόσιτων θηλαστικών, ωδικών πτηνών (καναρίνια, παπαγάλοι), υδρόβιων πτηνών (πάπιες, χήνες, πελεκάνος κλπ), παγονιών, οικόσιτων φυλών ορνίθων και νεροχελώνων (με ανακατασκευή του υπάρχοντος ενυδρείου).
• συνέχιση της λειτουργίας και αναβάθμιση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, το οποίο θα επεκταθεί σε έκταση με κατασκευή στεγασμένης αίθουσας προβολών ταινιών εκπαιδευτικού και περιβαλλοντικού χαρακτήρα και κυλικείου, ενώ θα εμπλουτιστεί με νέα εκθέματα.
Στόχος είναι η λειτουργία της νέας φάρμας οικόσιτων ζώων να μην έχει μόνο εκθεσιακό, αλλά και εκπαιδευτικό χαρακτήρα» καταλήγει η ανακοίνωση του δελτίου Τύπου του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Άλλη μια μεγάλη νίκη του φιλοζωικού κινήματος.Ελπίζουμε σε δεύτερο χρόνο εκτός από τα ζώα στα κλουβιά να σταματήσουν να υπάρχουν και πουλιά…
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.