Όλη η Ευρώπη να καταδικάζει το βάρβαρο έθιμο των ταυρομαχιών στην Ισπανία και να ζητά την άμεση κατάργησή του.

Οι ταύροι όμως δεν “μαρτυρού픨μόνo στην Ισπανία.Θυσιάζονται και στην Ελλάδα προς τιμήν του Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

Πολύ κοντά,στη χώρα μας, και συγκεκριμένα στη Λέσβο,εφαρμόζεται ένα βάρβαρο παγανιστικό έθιμο,το λεγόμενο “πανηγύρι του ταύρου”,όπου τα άτυχα ζώα περιφέρονται ως εκθέματα και σφαγιάζονται βάρβαρα μπροστά στα μάτια εκατοντάδων θεατών-ενήλικων και μικρών παιδιών.Έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα αλλά στις μέρες μας γίνεται με τις ευλογίες της εκκλησίας αφού την προηγούμενη μέρα ο ταύρος ευλογείται από τον Μητροπολίτη.

mant

Είναι μάλιστα τόσο περήφανοι για αυτό το έθιμο που αμέτρητα βίντεο κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.

Η Ομοσπονδία μας έστειλε αλλεπάλληλες επιστολές στους αρμόδιους φορείς για να λάβει τη διαβεβαίωση ότι τίποτα από αυτά δεν ισχύει.Οι εικόνες όμως τους διαψεύδουν.

Στην τελευταία της επιστολή προς την Αστυνομική Διεύθυνση και τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Λέσβου η ΠΦΠΟ αναφέρει:

1. Λάβαμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση τις απαντήσεις σας ότι η Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου λαμβάνει όλα τα μέτρα ώστε στα πολιτιστικά δρώμενα της Λέσβου να μην συμβαίνει ουδε-μία κακοποίηση ζώου (σύμφωνα με το (1) σχετικό) και ότι η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Λέσβου μεριμνά για την τήρηση της σχετικής νομοθεσίας περί αναισθητοποίησης και σφαγής των ζώων (σύμφωνα με το (2) σχετικό).

2. Βάσει των εγγράφων σας, μας προκαλεί εύλογη απορία σε ποιο νησί ονόματι «Λέσβος» και σε ποια χωριά του εν λόγω νησιού ονόματι «Μανταμάδος» και «Αγία Παρασκευή» λαμβάνουν χώρα τα τεκταινόμενα στα ακόλουθα videos τα οποία είναι αναρτημένα στο internet (για τα έτη 2013 & 2014), εφόσον σύμφωνα με όσα μας διαβεβαιώνετε, στην Λέσβο – και τα τοπικά της πανηγύρια – τηρείται στο ακέραιο η Ελληνική νομοθεσία:

«ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΣ, Λέσβος»

{youtube}ZepkcdfnA-k{/youtube}

«ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, Λέσβος»
{youtube}d27Ch-vUfvA{/youtube}

{youtube}YbbRH9MYIpc{/youtube}
{youtube}E0Gz825FfXY{/youtube}

1. Επιπλέον, πληροφορηθήκαμε ότι το συγκεκριμένο έθιμο, με περιφορά και σφαγή του ταύρου και άλλα «πολιτιστικά» δρώμενα (π.χ. «παρέλαση των αλόγων»), διαδραματίζεται σε περισσότερα του ενός μέρη της Λέσβου, και συγκεκριμένα:

• Μιστεγνά – Κάθε τέταρτη Κυριακή μετά το Πάσχα στην γιορτή των Αγίων Ακινδύνων.
• Μανταμάδος – Στην γιορτή του Ταξιάρχη την Κυριακή των Μυροφόρων.
• Αγία Παρασκευή – Τριήμερο πανηγύρι το τελευταίο Σ/Κ του Ιουνίου ή το πρώτο Σ/Κ
του Ιουλίου προς τιμή του Αγίου Χαραλάμπους
• Πηγή-Κώμη – Κάθε δεύτερο Σ/Κ του Ιουλίου εορτή Αγίου Χαραλάμπους
• Πελόπη – 18-20 Ιουλίου του προφήτη Ηλία.
• Αγιάσος – 18-20 Ιουλίου του Προφήτη Ηλία
• Σκάλα Καλλονής – 24-25 Ιουλίου εορτή Αγίας Άννας

2. Βάσει των παραπάνω, κοινοποιούμε την μέχρι τώρα αλληλογραφία μας στην Εισαγγελία Λέσβου ζητώντας να παρέμβει άμεσα ώστε να εφαρμοστεί η Ελληνική Νομοθεσία.

3. Επίσης σας ενημερώνουμε ότι έχουμε εξουσιοδοτήσει το σωματείο-μέλος της Ομοσπονδίας μας «ΚΙΒΩΤΟΣ Μυτιλήνης» ώστε, σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο από την Εισαγγελική Αρχή, να ορίσει εκπρόσωπο του ο οποίος/η οποία σε συνεννόηση μαζί σας και συνοδεία των αστυνομικών οργάνων/κτηνιατρικών υπαλλήλων οι οποίοι θα είναι επιφορτισμένοι για την τήρηση της τάξης/εφαρμογή της νομοθεσίας περί σφαγής και γενικότερα της φιλοζωικής νομοθεσίας, ώστε να παρακολουθήσει και να βιντεοσκοπήσει τα τεκταινόμενα (περιφορά και αναισθητοποίηση ζώου), αρχής γενομένης από το πανηγύρι του Μανταμάδου (26 Απριλίου 2015).

Σταματήστε ΤΩΡΑ τα μαρτύρια των ταύρων.
Αρχής γενομένης από την ερχόμενη Κυριακή στο Μανταμάδo .
Βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα και όχι στον Μεσαίωνα.

Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (54 Σωματεία)
Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 130 Ζωοφιλικών Σωματείων

Διαβάστε για το “έθιμο”

Η θυσία του ταύρου στο Μανταμάδο – Φυλαχτά βουτηγμένα στο αίμα