skyros1Αυτό τονίζει στην επιστολή που έστειλε η ΠΖΕΣ και η ΠΦΠΟ στον Δήμαρχο Σκύρου κο Χατζηγιαννάκη-συνοδευόμενη από οπτικοακουστικό υλικό-στην οποία τον ενημερώνει για τις ενέργειες που ήδη έχουν γίνει αλλά και παραθέτοντάς του μια σειρά προτάσεων προκειμένου να βελτιωθούν οι τριτοκοσμικές συνθήκες στις οποίες ζουν τα ζώα.Ολόκληρη η επιστολή αναφέρει:

“Σας κοινοποιούμε επιστολή μας προς την Εισαγγελία Εφετών Ευβοίας, βάσει της οποίας ζητάμε την άμεση παρέμβασή του για τα σκυλιά των κτηνοτρόφων του νησιού σας. Πέραν τούτων, θα θέλαμε να τονίσουμε και να προτείνουμε τα παρακάτω:

Δεν επιτρέπεται να παραμένουμε πλέον απαθείς σε αυτή την κατάσταση των ζώων τα οποία διαβιούν μέσα σε ακαθαρσίες, στους ψύλλους και τα τσιμπούρια, με βρώμικη τροφή και νερό, σκελετωμένα και αλυσοδεμένα. Δεν επιτρέπεται να κλείνουμε πλέον τα μάτια και να αδιαφορούμε, να τα βλέπουμε και να τα προσπερνάμε. Δεν επιτρέπεται οι διάφορες αρχές να ανέχονται αυτή την κατάσταση, που προσβάλλει την ηθική και την αξιοπρέπειά μας, την ίδια τη ζωή, τον πολιτισμό, αλλά και τον τουρισμό του νησιού.

Πρέπει αμεσότατα να εφαρμοστούν οι νόμοι. Πρέπει να σταματήσουμε αυτή την απαράδεκτη αυτή μεσαιωνική κατάσταση εν έτει 2012.

Ζητάμε να προκαλέσετε άμεσα σύσκεψη των αρμοδίων φορέων του νησιού και όλων των κτηνοτρόφων, και να τους ενημερώσετε για την πρόθεσή σας να εφαρμόσετε τον νόμο που προβλέπει:

1. Την άμεση επιβολή των προστίμων όπως ορίζει ο Ν. 4039/2012.

2. Την απομάκρυνση όλων αυτών των ζώων από τις περιοχές όπου διαβιούν, τα οποία δεν είναι αναλώσιμα εργαλεία, αλλά πλήρως συναισθανόμενα και νοήμοντα έμβια όντα, και την αντικατάστασή τους με άλλες μορφές φύλαξης του ποιμνίου, όπως επί παραδείγματι, την τοποθέτηση σκιάχτρων, την παρακολούθησή του από τους ίδιους τους βοσκούς ή άλλα άτομα, την τοποθέτηση πλεγμάτων και όποιου άλλου πρόσφορου υλικού μέσου, δεδομένου ότι η ανωτέρω περιγραφή απαγορεύεται ρητώς από τον νόμο.

3. Την απαγόρευση της επανατοποθέτησης σκύλων γι’ αυτή την χρήση, και το διαρκή έλεγχο της κατάστασης σε συνεργασία με φιλοζωικές ομάδες που δρουν στο νησί.

Ιδιαιτέρως επιτρέψτε μας να τονίσουμε ότι θα πρέπει να υπάρξει η εξής ενημέρωση προς τους κτηνοτρόφους: σε περίπτωση που μετά τις συστάσεις εξαφανίσουν ή δολοφονήσουν τα ζώα τους, οι ποινικές και διοικητικές κυρώσεις που θα υποστούν θα είναι πολύ μεγαλύτερες.

Εκτός των ανωτέρω και επειδή σύμφωνα με τη νομοθεσία οι Δήμοι είναι αρμόδιοι για τα αδέσποτα ζώα θα πρέπει σε συνεργασία με τις φιλοζωικές ομάδες ή άτομα του νησιού να επεξεργαστείτε μέτρα στον τομέα της ενημέρωσης της κοινής γνώμης και των μαθητών των σχολείων, αλλά και πρακτικά, που θα αποσκοπούν στον περιορισμό των αδέσποτων του νησιού, πολλά από τα οποία εγκαταλείπονται από ανεύθυνους ιδιοκτήτες ή αναπαράγονται ελεύθερα λόγω της μη στείρωσής τους.

Πρόνοια και μέτρα θα πρέπει να ληφθούν για την ευζωία και των λοιπών ζώων που διαβιούν στο νησί σας, κυρίως, των αιγοπροβάτων για τα οποία θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες ευζωίας που προβλέπονται από την νομοθεσία, όπως είναι η προφύλαξή τους από τις καιρικές συνθήκες, οι κανόνες σφαγής τους με προηγούμενη αναισθητοποίηση, βάσει του Προεδρικού Διατάγματος 327/96 κ.λπ.

Ειδική πρόνοια θα πρέπει να ληφθεί και για τα περίφημα σκυριανά αλογάκια, εφόσον οι συνθήκες διαβίωσής τους αντιβαίνουν στις κείμενες διατάξεις της νομοθεσίας μας.

Ευελπιστούμε ότι με την παρέμβασή τόσο τη δική σας όσο και των άλλων αρχών του νησιού, η κατάσταση αυτή θα αλλάξει άρδην προς το καλύτερο.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστείτε και μπορούμε να σας την παράσχουμε σε συνεργασια με τις φιλοζωικές ομάδες του νησιού με τις οποίες και συνεργαζόμαστε.

Η αναφορά σας να σταλεί (σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 6 του Ν. 3242/2004 (ΦΕΚ 102/Α’/24-5-2004 σχετικά με την υποχρέωση των Διοικητικών Αρχών να απαντούν σε αιτήματα πολιτών) στην παρακάτω διεύθυνση (ταχυδρομική ή ηλεκτρονική):

Με εκτίμηση,

Για την

Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία &

Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων

Η Πρόεδρος                                          H Αντιπρόεδρος

Αναστασία Μπομπολάκη                Μάριζα Χριστοδούλου”

Παρακολουθήστε και σχετικό βίντεο σχετικά με την κατάσταση των ζώων

{youtube}CKpS0saGJyE{/youtube}