adesΣυνεχίζεται η αντιπαράθεση του Πρύτανη Ιωαννίνων κου Αλμπάνη με τη φιλοζωική κοινότητα και τους φιλόζωους φοιτητές όσον αφορά στα ζώα που διαβιούν στον προαύλιο χώρο του Πανεπιστημίου.Αυτό ανάγκασε την ΠΖΣΕΣ  και την ΠΦΠΟ να επανέλθουν με καινούρια επιστολή στην οποία επισημαίνουν:

“Ενημερωθήκαμε για τα τεκταινόμενα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αναφορικά με τα αδέσποτα ζώα που διαβιώνουν στους χώρους του και επιθυμούμε να σας εκφράσουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για τη στάση τόσο τη δική σας, όσο και της Πρυτανείας εν γένει.

Θα περιμέναμε από πανεπιστημιακούς δασκάλους – ιδιαίτερα σήμερα που οι ανάγκες της κοινωνίας, μεγεθυσμένες από την κρίση, αιτούνται δασκάλων με ανώτερες ηθικές αρχές, ώστε να μην χαθούν και τα τελευταία ψήγματα ευαισθησίας απέναντι σε ό,τι τέλος πάντων ονομάζουμε απομεινάρια της φύσης μέσα στο τσιμέντο -, με τις πράξεις σας να συμβάλετε στην επαναφορά ιδανικών και αξιών που σήμερα είναι ή ξεχασμένες ή παροπλισμένες, όπως είναι ο σεβασμός προς τη ζωή κάθε έμβιου όντος.

Είναι αλήθεια πως θεωρούσαμε την προσωπική σας ενδοπανεπιστημιακή φιλοζωική δράση ολωσδιόλου αξιοσημείωτη, για τα ελληνικά τουλάχιστον δεδομένα, καθώς σε ευρωπαικό επίπεδο οι φιλοζωικές διευθετήσεις ενός Πρύτανη στα όρια του campus είναι βεβαίως αναμενόμενες, αλλά τα γεγονότα δείχνουν ότι διαψευστήκαμε.

Ελπίζουμε να αποσύρετε τις αποφάσεις σας σχετικά με τα ζώα του Πανεπιστημίου ώστε να να πάψουν αυτές να αμαυρώνουν το πανεπιστημιακό προφίλ εκτός αλλά και εντός Ελλάδος. Εάν έπρεπε να αιτιώμαστε κάποιον, δεν είναι τα δύστυχα εγκαταλελειμμένα ζώα, πολλώ δε μάλλον τους φοιτητές, αλλά τον Δήμο που δεν επιτελεί το υποχρεωτικό πρόγραμμα στειρώσεων και τις αρμόδιες διωτικές αρχές που δεν εφαρμόζουν τις ανάλογες ποινές για εγκατάλειψη, σύμφωνα με τις σαφείς και αυστηρές οδηγίες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της ΕΛ.ΑΣ και βέβαια σύμφωνα και με τον νόμο 4039/2012 βάσει του οποίου:

1.Τη διαχείρiση των αδέσποτων ζώων έχουν οι Δήμοι σε συνεργασία με τα φιλοζωικά σωματεία και όχι τα φιλοζωικά σωματεία.

2. Απαγορεύεται ο εγκλεισμός ζώων σε κάθε είδους κυνοκομείο και η παραμονή τους εκεί είναι προσωρινή μέχρι της στείρωσής τους ή της αποθεραπέιας τους.

3. Τα στειρωμένα ζώα επανεντάσσονται στον οικείο χώρο τους και τα Πανεπιστήμια δεν εξαιρούνται των χώρων επανένταξης.

4. Ορίζεται στο νόμο ο όρος «επιθετικό» ζώο με τις σαφείς έννοιες του «απρόκλητου» και του «αποδεδειγμένα επιθετικού».

5. Τα δημοτικά καταφύγια πρέπει να έχουν την άδεια που ορίζεται από τον νόμο, διαφορετικά είναι παράνομα και η οποιαδήποτε συνεργασία μαζί τους καθίσταται και αυτή αυτομάτως παράνομη.

6. Ζητάμε να αφήσετε τα ζώα ήσυχα καθότι είναι τα θύματα της ανευθυνότητας του ανθρώπου και διδάξτε τους φοιτητές σας ότι ο σεβασμός απέναντι στα ζώα είναι πολιτισμός.

Εφόσον εμείς ευθυνόμαστε για την ύπαρξη των αδέσποτων, ας αναλάβουμε ο καθένας τις ευθύνες του και ας μάθουμε να ζούμε αρμονικά μαζί τους.

Είμαστε στο πλευρό των φοιτητών του Πανεπιστημίου σας που τόσο υπεύθυνα αντιμετωπίζουν το ζήτημα και δίνουν ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Αναμένοντας την απάντησή σας, παρακαλούμε για την ενημέρωση όλης της πανεπιστημιακής κοινότητας.”