logopfpoΤην αντίδραση της ΠΦΠΟ προκάλεσαν πολλά περιστατικά κακοποίησης ιπποειδών και ζώων συντροφιάς στη Σέριφο,τα οποία κατήγγειλε στο αρμόδιο αστυνομικό σταθμό Σερίφου με επιστολή της συνοδευόμενη από πλούσιο φωτογραφικό υλικό.Η επιστολή που κοινοποιήθηκε σε όλους τους αρμόδιους φορεί αναφέρει:

“Με την επιστολή μας αυτή, θα θέλαμε εγγράφως να σας ενημερώσουμε για τις ακατάλληλες συνθήκες στις οποίες διαβιούν τόσο κατοικίδια ζώα όσο και ιπποειδή στη Σέριφο και να ζητήσουμε τις ενέργειες σας για την συμμόρφωση των παραβατών.

Στη περιοχή Κουταλάς, δίπλα στην ταβέρνα ΄΄Υπαρχο΄΄, υπάρχει δεμένο ιδιόκτητο θηλυκό σκυλί, χρώματος κανελί, κοντότριχο και μεσαίου μεγέθους . (φωτογραφίες 1-4).

Το σκυλί ήταν μόνιμα δεμένο με κοντή αλυσίδα, μέσα σ’ ένα βρώμικο χώρο, ανάμεσα σε ακαθαρσίες και με κατάλυμα ακατάλληλη μεταλλική κατασκευή. Κοντά του υπήρχε ένα μικρό ξύλινο σπιτάκι, το οποίο όμως, έτσι όπως ήταν δεμένο, δεν το έφτανε. Όπως διαπιστώσαμε μετά από επανειλημμένες επισκέψεις, η σκυλίτσα ήταν μόνιμα δεμένη και πολλές ώρες της ημέρας εκτεθειμένη στον ήλιο, ο οποίος έκανε το κατάλυμά της εξαιρετικά θερμό και ακατάλληλο. Όταν ρωτήσαμε στη ταβέρνα ποιος είναι ο ιδιοκτήτης της σκυλίτσας, ένας ψηλός κύριος γύρω στα 30-35 ο οποίος εκτελούσε χρέη σερβιτόρου, μας απάντησε ότι είναι δική τους και μάλιστα στην παρατήρηση μας ότι το ζώο ζει σε ακατάλληλες συνθήκες ήταν ειρωνικότατος και ο ίδιος αλλά και κάποιος άλλος ηλικιωμένος κύριος.

Οι συνθήκες που ζει η σκυλίτσα σε καμία περίπτωση δεν συνάδουν με το σύνολο των κανόνων που περιγράφουν τον ορισμό της ευζωίας σύμφωνα με το άρθρο 1, παράγραφο β του νόμου 4039/12. Το ζώο διαβιεί σε χώρο ακάθαρτο, απροστάτευτο από τις καιρικές συνθήκες, μόνιμα δεμένο και διαβιώνει εντός ακατάλληλου καταλύματος, με ακάθαρτο νερό, χωρίς κατάλληλη τροφή ( υπήρχε ακάθαρτο δοχείο το οποίο σχεδόν πάντα ήταν και άδειο), χωρίς καθημερινή άσκηση ή περίπατο αλλά και χωρίς ίχνος σεβασμού για την ύπαρξη του ζώου. Μένει να διαπιστωθεί αν το ζώο έχει κτηνιατρική περίθαλψη, βιβλιάριο υγείας και ηλεκτρονική σήμανση. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι το ζώο είχε ιδιαίτερα μακριά νύχια, γεγονός που δείχνει τόσο έλλειψη κίνησης όσο και έλλειψη στοιχειώδους κτηνιατρικής περίθαλψης.

serifos1

serifos

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Όσο αφορά στα ιπποειδή, συναντήσαμε τα εξής περιστατικά:

1. Λευκό ιπποειδές που βρισκόταν σε μεγάλη έκταση στο δρόμο από Λιβαδάκια προς Ράμο χωρίς όμως καθόλου σκιερό σημείο. Όλα τα δένδρα που φαίνονται στην φωτογραφία, είναι εκτός του χώρου και μέσα σ’αυτόν υπάρχει χαμηλή βλάστηση, που δεν προσφέρει σκιά ( φωτογραφίες 5 και 6).

2. Ιπποειδές (γαϊδουράκι) σε περιφραγμένο χώρο παραπλεύρως του κεντρικού δρόμου , λίγο μετά τη Ψιλή Άμμο με δεμένα τα πόδια (παστουρωμένα) το οποίο με δυσκολία μπορούσε να κινηθεί ( φωτογραφίες 7 και 8).

3. Ιπποειδές χρώματος καφέ σε χώρο χωρίς σκιά πάλι λίγο μετά την Ψιλή Άμμο ( φωτογραφία 9) και με τα πόδια πιθανότατα δεμένα.

4. Ιπποειδές χρώματος καφέ, σε χώρο πάνω στο δρόμο που πηγαίνει προς τη παραλία Πλατύς Γυαλός , με δεμένα πόδια και εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες (φωτογραφίες 10 και 11).

Για όλα τα ιπποειδή, εκτός από το δέσιμο των ποδιών και την έλλειψη καταλύματος που να τα προστατεύει από τις καιρικές συνθήκες, δεν ήταν δυνατόν να ελεγχθεί αν είχαν καθαρό πόσιμο νερό και τροφή. Τα ιπποειδή αυτά ζουν σε συνθήκες που δεν συνάδουν με τις συνθήκες ευζωίας όπως περιγράφονται στο άρθρο 1 το νόμου 4039/12. Τα ζώα θα πρέπει να ζουν σε κατάλληλα περιφραγμένο χώρο, όπου θα παρέχεται η δυνατότητα ελεύθερης κίνησης τους, να υπάρχει προστασία από τις καιρικές συνθήκες, να υπάρχει καθαρή και άφθονη τροφή και νερό καθώς και να έχουν κτηνιατρική περίθαλψη.

Επειδή οι συνθήκες που διαβιούν τα ζώα συνιστούν κακοποίηση βάσει του άρθρου 16 του νόμου 4039/12 και παραβίαση των κανόνων ευζωίας όπως περιγράφονται από το άρθρο 1 του νόμου 4039/12 , παρακαλούμε για τις ενέργειές σας , για τη συμμόρφωση των παραβατών, ώστε τα ζώα να έρθουν σε κατάλληλες συνθήκες.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσής τους, παρακαλούμε να προβείτε στην ποινική τους δίωξη και πιθανώς σαν μεταγενέστερη κίνηση στην αφαίρεση των ζώων.

Επίσης πρέπει να υπάρξει προειδοποίηση των ιδιοκτητών ότι πιθανή εξαφάνιση των ζώων, θα δυσχεράνει τη θέση τους. Παράλληλα, θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα να ελέγχονται οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων.

Περιμένουμε την γραπτή ενημέρωση σας για τις ενέργειές σας.”