logopfpoΟλοκληρωμένες προτάσεις κατέθεσε στο ΥΠΑΑΤ και τα συναρμόδια υπουργεία (ΥΠΕΚΑ,ΥΠΕΣ) η ΠΦΠΟ, σχετικά με την αντιμετώπιση της λύσσας μετά το σάλο που ξέσπασε στην Κοζάνη με την λυσσασμένη αλεπού και την αδικαιολόγητη αντίδραση των πολιτών-θυμάτων της ελλειπούς ενημέρωσης.

Τι λέει η επιστολή

Όπως είναι γνωστό, η χώρα μας δεν είναι πια μία χώρα ελεύθερη λύσσας. Η περίπτωση χρήζει άμεσων χειρισμών από όλους τους συναρμόδιους φορείς, ώστε σύντομα να μπορέσει να συμπεριληφθεί ξανά στις χώρες που είναι απαλλαγμένες από λύσσα.

Εδώ και αρκετά χρόνια, οι φιλοζωικές οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα διαμαρτύρονται έντονα για την μη εφαρμογή των νόμων από τις Δημοτικές Αρχές – τόσο του Ν.3170/2003 όσο και του Ν.4039/2012 – που αφορούν στις υποχρεώσεις τους για περίθαλψη, στείρωση και εμβολιασμό αδέσποτων ζώων. Αν όλα αυτά τα χρόνια είχαν εισακουστεί οι διαμαρτυρίες μας, είναι σίγουρο ότι αυτή την κρίσιμη περίοδο η χώρα μας θα είχε να αντιμετωπίσει σαφώς μικρότερο πρόβλημα, αφού ο αριθμός των αδέσποτων θα είχε μειωθεί αισθητά.

Τα φιλοζωικά σωματεία για χρόνια προσπαθούν να αντιμετωπίσουν όλο τον κυκεώνα γραφειοκρατίας και να ξεπεράσουν τα προβλήματα που δημιουργούνται και να διαχειριστούν αποτελεσματικότερα τα αδέσποτα. Εν τούτοις, αυτό έχει σταθεί αδύνατο όταν το ίδιο το κράτος είναι σχεδόν πάντα απέναντι στις μόνες ρεαλιστικές λύσεις του προβλήματος.

Ακολούθως, σας εκθέτουμε τις απόψεις μας για το σοβαρότερο θέμα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ελπίζοντας στην συνεργασία σας:

α) Προγράμματα εμβολιασμών από αέρος για τα ζώα της άγριας πανίδας: θα πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατό, ώστε να δημιουργηθεί φραγμός στα σύνορα τις χώρας με τις γειτονικές χώρες. Αν και ήταν γνωστό σε όλους μας, έναν χρόνο πριν, το κρούσμα με τη λυσσασμένη αλεπού 300 μόλις μέτρα έξω από τα σύνορά μας, εν τούτοις το ΥΠΑΑΤ δεν προέβει σε δραστικά μέτρα, με αποτέλεσμα το νέο κρούσμα να εντοπιστεί τελικά 100 χιλιόμετρα μέσα από τα σύνορά μας. Η καθυστέρηση της ρίψης των εμποτισμένων δολωμάτων σε ζώα άγριας πανίδας, θα έχει σαν αποτέλεσμα την διασπορά της νόσου σε ακόμα μεγαλύτερη έκταση.

β) Εντατικοποίηση στειρώσεων και εμβολιασμών των αδέσποτων ζώων στην περιοχή της Κοζάνης και της Καστοριά: Κανένας Δήμος στη συνοριογραμμή μας δεν έχει αντιληφθεί την σοβαρότητα της κατάστασης και οφείλετε όχι μόνο να τους ενημερώσετε αλλά να τους υποχρεώσετε να πράξουν αυτά που ο νόμος ορίζει.

γ) Πανελλαδική ενιαία εξωτερική σήμανση εμβολιασμένων αδέσποτων: Τα εμβολιασμένα και στειρωμένα αδέσποτα θα πρέπει να έχουν κοινή σήμανση πανελλαδικά και ο πολίτης να είναι ενήμερος για αυτήν, ώστε να αποτρέπονται περιστατικά ωμής βίας εναντίων αδέσποτων με το πρόσχημα της φοβίας για τη λύσσα.

δ) Άμεση σύνδεση της άδειας θήρας με το microchip και το αντιλυσσικό εμβόλιο: είναι μία πρόταση που από την διαβούλευση ακόμα του νέου νόμου ζητούσαμε για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των ανεμβολίαστων κυνηγόσκυλων. Οι κτηνίατροι δεν είναι ανακριτικοί υπάλληλοι ώστε να επιβάλλουν τον εμβολιασμό στους πελάτες τους και δεν έχουν τέτοια αρμοδιότητα. Αυτή είναι υποχρέωση του κράτους.

poimenikos

ε) Άμεσος έλεγχος και καταγραφή ποιμενικών σκύλων: αν και στην διαβούλευση του νέου νόμου ζητήθηκε από εμάς να μην απαλλαγούν από την υποχρέωση σήμανσης οι ποιμενικοί σκύλοι, παρ’ όλα αυτά δεν εισακουστήκαμε. Οι ποιμενικοί σκύλοι, ωστόσο, είναι οι άμεσα εκτεθειμένοι στην ασθένεια, αφού η εργασία τους απαιτεί προστασία του κοπαδιού από άγρια ζώα. Δηλαδή, τώρα υπάρχει ένας παραπάνω λόγος που οι διαδικασίες ελέγχου, καταγραφής και εμβολιασμού σε αυτούς τους σκύλους θα πρέπει να εντατικοποιηθούν.

ζ) Ενημέρωση των πολιτών μέσω ΜΜΕ, ώστε να μην επαναληφθεί το περιστατικό της Κοζάνης. Είναι αδιανόητο πολίτες εν έτη 2012 να αντιδρούν όπως μισό αιώνα πριν, εξαιτίας της ελλειπούς ενημέρωσης.

η) Άμεση ενημέρωση από κτηνιάτρους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σε όλα τα φιλοζωικά σωματεία, πρωτίστως στις περιοχές της βόρειας Ελλάδας: μέχρι σήμερα, κανένα φιλοζωικό σωματείο δεν έχει ενημερωθεί επίσημα για την ασθένεια αν και είναι οι μόνοι άνθρωποι που διαχειρίζονται αδέσποτα, και άρα οι άμεσα εκτεθειμένοι στον κίνδυνο. Πολλά φιλοζωικά σωματεία εξαιτίας της έλλειψης κρατικής μέριμνας για τα τραυματισμένα ζώα άγριας πανίδας, αναλαμβάνουν να τα περιθάλψουν, εκθέτοντας πια την ζωή τους σε κίνδυνο. Το ΥΠΑΑΤ, επιλεκτικά και ελάχιστες φορές, ενημέρωσε οργανώσεις προστασίας άγριας ζωής χωρίς να λάβει υπόψη του όλες τις υπόλοιπες.

θ) Εντατικοί έλεγχοι από τις ελεγκτικές αρχές του άρθρου 21 (Δημοτική, Κτηνιατρική κ.λπ.): από τις 2/2/2012 μέχρι και σήμερα (δέκα μήνες μετά) σε κανένα μέρος της Ελλάδας δεν έχουμε αντιληφθεί να γίνονται έλεγχοι για την τήρηση του Ν.4039/2012 από τους αρμόδιους φορείς. Μετά από το κρούσμα της λύσσας, επιβάλλεται να γίνονται εντατικοί έλεγχοι και απόδοση προστίμων, ώστε οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς, αλλά και άλλων ζώων, να προσαρμοστούν σύμφωνα με τα όσα ο νόμος ορίζει. Ιδίως οι έλεγχοι για αντιλυσσικό εμβολιασμό θα πρέπει να εντατικοποιηθούν σε όλες τις περιοχές της χώρας μας. Επίσης, οι δημόσιοι κτηνίατροι οφείλουν να κάνουν ελέγχους κτηνοτροφικών μονάδων, αλλά και ιπποειδών καθώς και αυτά πρέπει να είναι εξ’ ίσου εμβολιασμένα κατά της λύσσας.

Τέλος, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε, ότι η ομοσπονδία μας εξετάζει το ενδεχόμενο άσκησης μήνυσης κατά των Δήμων, οι οποίοι λογω των μη εμβολιασμών των ζώων, εκθέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και θα είναι ηθικοί αυτουργοί χιλιάδων επερχόμενων δηλητηριάσεων και εξοντώσεων αδέσποτων ζώων λόγω του πανικού που θα επικρατήσει από τους ανενημέρωτους πολίτες.

Με εκτίμηση

Για την

Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία & την

Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων

           H Πρόεδρος                       Η Αντιπρόεδρος             Η Γραμματέας

Αναστασία Μπομπολάκη  Μάριζα Χριστοδούλου  Μαρία Χουστουλάκη