ippaatΤην Τετάρτη 14 Νοεμβρίου ενώπιον του επιτρόπου της Κομισιόν, Andrea Gavinelli (αρμόδιου για θέματα Γεωργίας), οι εκπρόσωποι φιλοζωικών ομοσπονδιών, κτηνιάτρων και γιατρών ανέλυσαν το σοβαρό ζήτημα της κακοποίησης και της διαχείρισης του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων στην Ελλάδα, που διαρκώς αυξάνεται δραματικά πλέον και λόγω κρίσης.

Οι φορείς, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ευρωβουλευτή του κόμματος των Γερμανών Φιλελευθέρων (FDP), Γιώργου Χατζημαρκάκη, έθεσαν υπ’ όψιν των αρμοδίων όλες τις πλευρές ενός ζητήματος με ηθικές και οικονομικές προεκτάσεις.

Στη συνάντηση παρούσα ήταν και η Πρόεδρος του Πανελλήνιου κτηνιατρικού συλλόγου η οποία τόνισε ότι δεν υπάρχει ανάγκη λειτουργίας του δικτύου εθελοντών κτηνιάτρων στη χώρα μας αφού οι ανάγκες μπορούν να καλυφτούν από δίκτυο τοπικών εθελοντών κτηνιάτρων.Υποστήριξε με αυτόν τον τρόπο την άρνηση συνεργασίας του ΓΕΩΤΕΕ για την έκδοση αδειών στους αλλοδαπούς εθελοντές κτηνιάτρους.Στα Χανιά όμως οι τοπικοί κτηνίατροι αρνούνται να  συνεργαστούν προσχηματικά με το δήμο δυσχεραίνοντας δραματικά το έργο των φιλοζωικών σωματείων.

Τη συνάντηση κάλυψε δημοσιογραφικά η κα Ελένη Ηλιοπούλου-διαχειρίστρια του  ιστότοπου www.zoosos.gr- η οποία ως αυτήκοη μάρτυρας μας μεταφέρει τις θέσεις των ομιλητών

Τι είπε η κα Τραχήλη 

Α. Τραχήλη: «Δεν υπάρχει ανάγκη για ξένους κτηνιάτρους στη χώρα μας»

Στον αντίποδα η εκπρόσωπος του ΥΠΑΑΤ κα Παναγιώτα Παπαδάκη – προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας επιβεβαίωσε την πρόθεση  του Υπουργείου να λειτουργήσει ο θεσμός των εθελοντών κτηνιάτρων στη χώρα μας, ώστε απρόσκοπτα και νόμιμα να πραγματοποιούνται στειρώσεις από εκείνους, που γνωρίζουν, και επιθυμούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.Για το λόγο αυτό υπάρχει η συγκεκριμένη μνεία στον νόμο 4039/2012.

Πρόθεση του ΥΠ.Α.Α.Τ. είναι να λειτουργήσει ο θεσμός των εθελοντών κτηνιάτρων


Ποιες είναι οι θέσεις της Ομοσπονδίας μας και πως εκφράστηκαν στις Βρυξέλλες

Από την πλευρά της ΠΦΠΟ,βασικοί ομιλητές ήταν ο επιφανής νομικός σε θέματα ευρωπαϊκού Διοικητικού Δικαίου κος Παπαγεωργίου και ο Κοσμήτορας της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, νευροεπιστήμονας κος Ντινόπουλος και η πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας κα Νατάσσα Μπομπολάκη που με εξαιρετικό τρόπο επεσήμαναν τα προβλήματα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων της χώρας μας προτείνοντας δράσεις για την αντιμετώπισή τους.

η ομιλία του κου Παπαγεωργίου στις Βρυξέλλες

http://www.youtube.com/watch?v=OvDqWphDhBQ&feature=relmfu

H ομιλία του κου Ντινόπουλου

http://www.youtube.com/watch?v=-mAhQymChHM&feature=relmfu

natabry

H ομιλία της Νατάσας Μπομπολάκη

«Αξιότιμοι κύριοι,

Έχω την τιμή να παρευρίσκομαι σε τούτη τη συζήτηση προσκεκλημένη από τον ευρωβουλευτή κ. Γιώργο Χατζημαρκάκη ως πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας και του διαδικτυακού Φόρουμ Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 115 Φιλοζωικών Συλλόγων.

Καθώς η Ομοσπονδία μας είναι η μεγαλύτερη της χώρας – αφού περιλαμβάνει ήδη 40 σωματεία – μπορώ να καταθέσω σήμερα μεγάλο στατιστικό ποσοστό εμπειρίας για τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι σύλλογοι μας ανά την Ελλάδα, όπως και για τις δυσκολίες εφαρμογής τόσο του τρέχοντος νόμου όσο και των κοινοτικών οδηγιών.

Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημάνω την εξαιρετική και άκρως επίκαιρη πρωτοβουλία του κ. Χατζημαρκάκη, να ανάγει το εθνικό πρόβλημα των αδέσποτων της χώρας μας σε ευρωπαϊκό, αφού φαίνεται πως μια τέτοια οπτική μπορεί να διευθετήσει προσφορότερα τις σχέσεις φιλοζωικών συλλόγων, Υπουργείου και του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Στην Ελλάδα υπάρχουν αυτή τη στιγμή πάνω από 2.000.000 αδέσποτα, αριθμός που καθημερινά αυξάνεται αλματωδώς.

Απαιτείται λοιπόν η σύμπραξη – γιατί κανείς δεν περισσεύει – και η συνεργασία τόσο των Ελλήνων όσο και των Ευρωπαίων εθελοντών κτηνιάτρων, ώστε να μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα δραστικό περιορισμό των αδέσποτων.

Νομίζουμε επομένως ότι έφτασε το πλήρωμα του χρόνου να ξεκινήσει μια αμοιβαία και επωφελής για όλους μας και προπάντων για τα ζώα συνεργασία.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω ωστόσο ότι η περιορισμένη κουλτούρα των Ελλήνων γύρω από τις στειρώσεις αποτελεί μια μόνο παράμετρο της ύπαρξης τόσων αδέσποτων.

Οι εκάτοστε ελληνικές κυβερνήσεις και τα αρμόδια υπουργεία δεν έχουν χαράξει μέχρι τώρα μια εθνική πολιτική αντιμετώπισης του προβλήματος.

Το αντιμετωπίζουν μόνο επιφανειακά, ευκαιριακά και σε κάποιες περιστάσεις ακόμα και ψηφοθηρικά.

Ο νέος νόμος 4039/2012, περιέχει βέβαια κάποιες θετικές διατάξεις. Δεν αποτελεί όμως σε καμία περίπτωση τομή στην κατεύθυνση της εξάλειψης του τεράστιου πληθυσμού των αδέσποτων.

Για τον πραγματικό λοιπόν περιορισμό του πληθυσμού αυτών των ζώων στην Ελλάδα απαιτούνται επειγόντως να γίνουν τα εξής:

1. Η δραστική μείωση ή και κατάργηση, έστω για περιορισμένο χρόνο, των εισαγωγών χιλιάδων νέων ζώων κάθε χρόνο (περίπου 40.000), κυρίως από Βουλγαρία και Ουγγαρία.

2. Η δραστική μείωση των χιλιάδων ζώων (περίπου 25.000) που οι έλληνες εκτροφείς και κυνολογικοί όμιλοι προσθέτουν κάθε χρόνο στον ήδη τεράστιο προϋπάρχοντα πληθυσμό.

3. Η εισαγωγή στα σχολεία ειδικού μαθήματος ως μέρους της αγωγής του πολίτη για τον σεβασμό απέναντι στα άλλα έμβια, αλλά και την περιβαλλοντική ηθική.

4. Η συνεχής ενημέρωση των πολιτών εκ μέρους της πολιτείας από τα Μ.Μ.Ε. με μακροπρόθεσμη επιδίωξη να θεμελιωθεί στον μέσο Έλληνα φιλοζωική συνείδηση, η οποία σήμερα υπολείπεται κατά πολύ της αντίστοιχης ευρωπαϊκής.

5. Η κατάργηση της πώλησης ζώων από τα pet shops, των οποίων η τύχη αγνοείται, εάν δεν καταστούν αναλώσιμα.

6. Η συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας της στείρωσης των ιδιόκτητων ζώων συντροφιάς.

7. Η αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων.

8. Η απρόσκοπτη εφαρμογή από το ελληνικό κράτος του ευεργετικού και κατοχυρωμένου θεσμικά, μέσω του νόμου 4039/2012, θεσμού των ευρωπαίων εθελοντών κτηνιάτρων.

Ο θεσμός αυτός έχει συστηματικά υπονομευτεί από την εφαρμοστική αρχή – ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – που εποπτεύεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η πρακτική αυτή του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. μας έχει καταστήσει σαφές, ότι όχι μόνον δεν επιδιώκουν την ορθή εφαρμογή των νόμων και την παροχή των υπηρεσιών των εθελοντών κτηνιάτρων αλλά παίζουν τον ρόλο ενός ιδιότυπου “παρανομοθετικού” οργάνου, που αναρμοδίως νομοθετεί.

Περί του ζητήματος αυτού θα αναφερθεί αναλυτικά ο νομικός σύμβουλος της ομοσπονδίας μας μετρ κ. Βασίλης Παπαγεωργίου.

Επειδή ένα από τα επιχειρήματα του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. είναι η έλλειψη γνώσης της ελληνικής γλώσσας από τους εθελοντές ευρωπαίους, πράγμα που δεν προβλέπεται βέβαια από την εθνική Υ.Α., επιθυμούμε να προτείνουμε στην αρμόδια επιτροπή της Ε.Ε. να συμπληρώσει την οδηγία, ώστε ως λογική επάρκεια να θεωρείται η γνώση μιας εκ των επισήμων γλωσσών των χωρών – μελών της Ε.Ε. ήτοι η αγγλική, γαλλική ή γερμανική.

Εδώ με την ευκαιρία της σημερινής συζήτησης θέλουμε να καταθέσουμε και τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σε όλη την επικράτεια στην εφαρμογή του νόμου.

Στην Ελλάδα σε πολύ μεγάλη έκταση, εκατοντάδες χιλιάδες ιδιόκτητα ζώα διαβιούν κάτω από εξαιρετικά άθλιες συνθήκες.

Και τούτο επειδή το κράτος ουδέποτε προσδιόρισε τι σημαίνει παθητική κακοποίηση και ουδέποτε επιστράτευσε τις αρμόδιες αρχές υπέρ της θωράκισης των στοιχειωδών έστω δικαιωμάτων όλων αυτών των ταλαιπωρημένων πλασμάτων.

Αυτό το τελευταίο καλούνται να επωμιστούν εξ ολοκλήρου οι φιλοζωικοί σύλλογοι, δίχως καμιά οικονομική και ηθική αρωγή.

Όμως λόγω της οξύτητας του τοπικού μας προβλήματος καθίσταται αναγκαία η λήψη εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας αλλά και της Ε.Ε. έκτακτων μέτρων προκειμένου να περιορισθεί η σύγχρονη αυτή ελληνική τραγωδία των ζώων.

Προτείνουμε επίσης:

Α. Tην έκδοση μιας Ευρωπαϊκής Οδηγίας, της οποίας η έλλειψη είναι προφανής, και που θα βασίζεται στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς.

Β. Την θέσπιση της δυνατότητας παρέμβασης της Ε.Ε. όταν διαπιστώνεται ότι κράτος – μέλος της αποδεδειγμένα και κατάφωρα δεν εφαρμόζει τους ίδιους του, τους νόμους για τα δικαιώματα και την προστασία των ζώων.

Για το θέμα αυτό επίκειται και η ημερίδα που συνδιοργανώνουμε σαν Ομοσπονδία με την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος τον Ιανουάριο του 2013 στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Τελειώνοντας θεωρώ αναγκαίο να ευχαριστήσω τον Κοσμήτορα της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, νευροεπιστήμονα, κ. Θανάση Ντινόπουλο και τον επιφανή νομικό σε θέματα ευρωπαϊκού Διοικητικού Δικαίου, κ. Βασίλη Παπαγεωργίου, οι οποίοι θα φωτίσουν το ζήτημα που μας απασχολεί σήμερα εδώ.

Σας ευχαριστώ θερμά όλους σας για την προσοχή σας».

Δείτε και ακούστε την ομιλία της κας Μπομπολάκη