images stories photos sfragida 170x191

   pfpo

 

 

 

 

 

Ανοιχτή επιστολή-πρόσκληση με θέμα 

“Στοχοποίηση αδέσποτων ζώων συντροφιάς, μαζικές δηλητηριάσεις στην Παλιά Πόλη και σε άλλες γειτονιές του Δήμου Χανίων” απευθύνει ο σύλλογός μας και η ΠΦΠΟ με αφορμή τα τελευταία περιστατικά θυματοποίησης των αδέσποτων

“Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρούμε την συνεχή και σταδιακή στοχοποίηση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς στο Νομό Χανίων. Εκφράζονται διαμαρτυρίες για τις αγέλες των αδέσποτων, για την παρουσία τους στις παραλίες, τις γειτονιές, το νοσοκομείο, και αλλού, για τα περιττώματά τους, για επιθέσεις σε οικόσιτα ή παραγωγικά ζώα και σε ανθρώπους.

Οι εμπλεκόμενες αρμόδιες αρχές ( δήμοι, αστυνομία, λιμενικό, κτηνιατρική υπηρεσία, διεύθυνση δημόσιας υγείας, κ.α.) αλλά και τα ΜΜΕ και οι πολίτες εξαντλούν την αυστηρότητά τους στα αδέσποτα ζώα, μεταθέτοντας σε αυτά τις συνέπειες της εγκατάλειψής τους και των ανεξέλεγκτων γεννήσεων τους, ενώ ταυτόχρονα μένουν στο απυρόβλητο οι πραγματικοί ένοχοι, δηλαδή οι κτηνοτρόφοι, οι κυνηγοί, οι εν γένει κηδεμόνες ζώων συντροφιάς, οι οποίοι ανεύθυνα επιτρέπουν την ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή των ζώων τους και στη συνέχεια ανεύθυνα εγκαταλείπουν αυτά ή τις γέννες τους.

Την ίδια στιγμή οι Δήμοι δεν ενημερώνουν τους δημότες τους για τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις τους ως κηδεμόνες ζώων, δεν τηρούν το μητρώο ζώων συντροφιάς, όπως ορίζει ο νόμος, για την λεπτομερή καταγραφή του δεσποζόμενου πληθυσμού και δεν παρέχουν κτηνιατρικές υπηρεσίες σε τραυματισμένα και εγκαταλειμμένα αδέσποτα ζώα.

Ενώ λοιπόν οι αρμόδιοι αδρανούν ως προς την ενημέρωση των πολιτών αλλά και την λήψη των σωστών μέτρων για τον περιορισμό και σταδιακά την εξάλειψη του φαινομένου των εγκαταλειμμένων/αδέσποτων ζώων, μέτρα τα οποία ο σύλλογος και η Ομοσπονδία εδώ και χρόνια προσπαθούν να προωθήσουν, ορισμένοι εξακολουθούν θεωρούν ότι η λύση βρίσκεται στο έγκλημα: την θανάτωση των ζώων με φόλα, με κάθε είδους δηλητήρια, τα οποία ανεξέλεγκτα κυκλοφορούν στο εμπόριο και δυστυχώς χρησιμοποιούνται ευρέως.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι τα απανωτά κρούσματα δηλητηριάσεων, κάτι το οποίο η κοινωνία μας σχεδόν αναμένει κάθε τέτοια εποχή, καθώς «ξεκινάει η τουριστική περίοδος», «ανοίγουν τα μαγαζιά», «καιρός να καθαρίσουν τους δρόμους γιατί έρχονται οι τουρίστες» κλπ..

ades

Το τελευταίο όμως μπαράζ δηλητηριάσεων στο Παλιό Λιμάνι Χανίων και στην Σπλάντζια, με επακόλουθο τον βασανιστικό θάνατο μεταξύ άλλων και δυο μεγαλόσωμων λυκόσκυλων μπροστά στα μάτια δεκάδων πολιτών, γεγονός το οποίο κυκλοφόρησε ευρέως και στο διαδίκτυο, είχε ως αποτέλεσμα την αυθόρμητη αντίδραση δεκάδων πολιτών, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν την Κυριακή 15/03 στο λιμάνι, δίνοντας το μήνυμα ότι το έγκλημα δεν είναι πλέον ανεκτό.
Ένα έγκλημα το οποίο σύμφωνα με το Νόμο 4039/2012, όπως ισχύει σήμερα, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους, χρηματική ποινή από 5.000 έως 15.000ευρώ και διοικητικό πρόστιμο ύψους 30.000ευρώ.

Με την παρούσα ανοικτή επιστολή μας ζητάμε να λάβετε όλοι επίσημα θέση για το φαινόμενο αυτό, για τα πολλαπλά περιστατικά βασανιστικής θανάτωσης δεσποζόμενων και αδέσποτων σκύλων με δηλητήρια (φόλες) στην Παλιά Πόλη και σε άλλες περιοχές του Δήμου Χανίων και τις επιπτώσεις αυτών για την δημόσια υγεία, την τροφική αλυσίδα, και την υγεία ζώων και πτηνών.

Ταυτόχρονα καλούμε τους αρμόδιους φορείς να λάβουν μέτρα για την ενημέρωση των πολιτών, την πρόληψη αλλά και την καταστολή των εγκλημάτων αυτών, τα οποία οδηγούν σε βασανιστικό θάνατο αθώων πλασμάτων και διασύρουν τον τόπο μας παγκοσμίως.”

Για τον φιλοζωικό σύλλογο Χανίων «Η Προστασία των Ζώων»
Έφη Τσεκμέζογλου, Πρόεδρος
Για την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία
Αναστασία Μπομπολάκη, Πρόεδρος

Η παραπάνω επιστολή έχει ως αποδέκτες στους ακόλουθους φορείς

– Τον κ. Περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Σταύρο Αρναουτάκη
– Τον κ. Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, κ. Απόστολο Βουλγαράκη
– Τον Δήμαρχο Χανίων, κ. Βάμβουκα
– Τον Πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων, κ. Κωνσταντίνο Φανδριδάκη
– Τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π. Ε. Χανίων, κ. Μιχαήλ Μεσσαριτάκη
– Τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π. Ε. Χανίων, κ. Δημήτριο Νικολακάκη
– Τον Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης, Τμήματος Τουρισμού Π.Ε. Χανίων, κ. Εμμανουήλ Βολικάκη
– Τον Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Χανίων, κ. Εμμανουήλ Γιαννούλη
– Τον Πρόεδρο της Ένωσης Τουριστικών Καταλυμάτων Νομού Χανίων
– Τον Πρόεδρο του συλλόγου Εστίασης Νομού Χανίων
– Τον Πρόεδρο του Συλλόγου Καταστηματαρχών Παλιάς Πόλης Χανίων