pzsespfpoΔημιουργία δημοτικών κτηνιατρείων σε κάθε Δήμο, όπου θα μπορούν να προσφέρουν δωρεάν η με κάλυψη των εξόδων τους τις υπηρεσίας τους οι Έλληνες και αλλοδαποί εθελοντές κτηνίατροι για να στειρώνουν και να περιθάλπουν τα αδέσποτα ζώα.

Σε αυτά τα δημοτικά κτηνιατρεία να μπορούν , εκτός των ΑΜΕΑ , να εξυπηρετηθούν και πολίτες με ιδιόκτητα ζώα ,οι οποίοι είναι αποδεδειγμένα άνεργοι ή χαμηλού οικογενειακού εισοδήματος .

Κλείσιμο όλων των δημοτικών κυνοκομείων που έχουν μεταβληθεί σε Νταχάου και αποθήκες ζώων και μετατροπή τους σε δημοτικά κτηνιατρεία και μόνο.

Δημιουργία βάσης δεδομένων στους Δήμους με τα στοιχεία όχι μόνο των αδέσποτων ζώων ,αλλά και των ιδιόκτητων σκύλων και των κατόχων τους, σύμφωνα με τον νόμο 4235/14 ώστε να ελέγχεται η ιχνηλασιμότητα τους . Αν λειτουργήσει σωστά η καταγραφή και η ιχνηλασιμότητα των ζώων ,θα περιοριστούν σε μεγάλο βαθμό οι εγκαταλείψεις αυτών , αφού τυχόν θάνατος η απώλεια του ,έχοντας υποχρεωτικά τσιπ ,το ζώο θα δηλώνεται άμεσα στον κτηνίατρο και στον Δήμο.

Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών και προαγωγή της ιδέας της υπεύθυνης φιλοζωίας μέσω τηλεοπτικών σποτ με ευθύνη της Πολιτείας και των αρμόδιων υπουργείων.

Το Υπουργείο Παιδείας να ορίσει υποχρεωτικό μάθημα για την Φύση, τα Ζώα και το Περιβάλλον, ώστε από την παιδική ηλικία να ευαισθητοποιούνται οι μαθητές για την Φύση και τα Ζώα.

Προβολή μηνυμάτων σε φωτεινούς πίνακες ,τα οποία να αφορούν τις υποχρεώσεις ιδιοκτητών , τα δικαιώματα των ζώων, τα πρόστιμα που επιβάλλονται στους παραβάτες του Ν.4039/12 και των τροποποιήσεων του και άλλες πληροφορίες με ευθύνη της Πολιτείας.

Καμπάνιες για την υιοθεσία αδέσποτων ζώων είτε από τον δρόμο είτε από το καταφύγιο σε αντιπαραβολή με την αγορά ζώου από τα pet shop και να δοθούν επίσης κίνητρα γι’ αυτό. Απόλυτα αναγκαίο είναι να δημιουργηθεί εκτενές δίκτυο υιοθεσιών εκτός από τον ισότοπο του δήμου και με ομάδες εθελοντών πολιτών

Τοποθέτηση αριθμού ταϊστρών και ποτίστρων εξεύρεση χορηγών η με έξοδα του δήμου

Ανεύρεση χώρων και δημιουργία πάρκων ζώων όπου θα πηγαίνουν οι ιδιοκτήτες τα ζώα τους να παίξουν και να τρέξουν όπως σε πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες αλλά και Δήμους στην Ελλάδα (Δήμος Γαλατσίου κλπ) .

Οι νόμοι προστασίας των ζώων 4039/12 Και 4235/14 δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε πολλά σημεία τους λογω του ότι εκκρεμούν από το 2012 οι υπουργικές αποφάσεις που αναφέρονται σε αυτούς.

Απαγόρευση υπαίθριας πώλησης ζώων γενικά.

Τα καταστήματα ειδών για ζώα να σταματήσουν να πωλούν ζώα και να αρκεστούν σε είδη που έχουν σχέση με αυτά.

Να τερματιστεί το εξευτελιστικό για την έννοια της ζωής και εν είδει μεσαίωνα δέσιμο των σκύλων , όπως συμβαίνει σε όλες τις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες και όσοι δεν μπορούν να τηρούν τους κανόνες ευζωίας τους να μην αποκτούν σκύλο .

Υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων για 5 έτη ( πρόσφατα εφαρμόζεται για τις γάτες στο Βέλγιο).

Δραστική μείωση για 5 έτη των εισαγωγών ζώων συντροφιάς και της εκτροφής τους από τους έλληνες εκτροφείς , ώστε να απορροφηθούν δια των υιοθεσιών τα αδέσποτα ζώα.

Να τερματιστεί η αιχμαλωσία δελφινιών δια της μη ανανέωσής τους στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο
Κλείσιμο Ζωολογικών κήπων και μετατροπή τους σε κέντρα περίθαλψης άγριων ζώων.

Να απαγορευτεί η εμπορία άγριων ζώων ως κατοικίδια.
Να εφαρμόσει επιτέλους η Ελλάδα τις Οδηγίες της Ε.Ε. για τις κλωβοστοιχίες αφού 12 χρόνια μετά την έκδοση της οδηγίας οι κλωβοστοιχίες και η ευζωία των ορνίθων είναι σε πλαίσια απαράδεκτα και βασανιστικά για τα ζώα.

Εφαρμογή των κοινοτικών κανόνων για τα χοιροστάσια και τις χοιρομητέρες.

Σταδιακό κλέισιμο των κόκκινων βιοτεχνιών γούνας και μετατροπή τους με κίνητρα που θα δοθούν σε άλλες ήπιες μορφές βιοτεχνίας.

Αναστασία Βυσσίνου Μπομπολάκη
Πρόεδρος της
Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας