Δεν είναι η πρώτη φορά που τα ΜΜΕ δημοσιεύουν ανακριβείς ειδήσεις ή δεν ερευνούν μια πληροφορία.

Μερικές φορές,οι ψευδείς ειδήσεις είναι “ανώδυνες” και καταλήγουν απλά σε μηνύσεις.

Υπάρχουν όμως και δημοσιεύματα που μπορεί να προκαλέσουν πανικό στην κοινή γνώμη,ειδικά όταν αναπαράγονται συνεχώς και από άλλα μέσα επειδή είναι ένα θέμα που “πουλάει”.

Αυτό συνέβη και πριν μερικές μέρες με αφορμή το θάνατο του εισαγγελέα κου Μπάγια όπου -με αφορμή ένα δημοσίευμα του κου Ντάσκα-κάποια μέσα βιάστηκαν να βγάλουν το συμπέρασμα ότι ο θάνατός του προήλθε από κρότωνα και στοχοποιήθηκαν χιλιάδες αδέσποτα αλλά και δεσποζόμενα ζώα,ακόμη και ο σκύλος της οικογένειας,ο οποίος θεωρήθηκε υπεύθυνος για το θάνατο του εισαγγελέα.

Δελτία ειδήσεων,πρωινές και μεσημεριανές εκπομπές,παρουσίασαν το θέμα,διανθισμένο με μπόλικη σάλτσα για να γίνει πιο “πιπεράτο”.Ειδικοί και μη ειδικοί παρέλασαν από τα πάνελ και “τρομοκράτησαν” την κοινή γνώμη.

Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και πέρυσι με τα “μαζικά” κρούσματα λύσσας…

galatasost1                                                                                                                          φωτογραφία αρχείου

Η Ρεγγίνα Αργυράκη,καθηγήτρια Α.Π.Θ, επιστημονική συντονίστρια των Πανεπιστημιακών που στηρίζουν την Π.Φ.Π.Ο,με άρθρο της κατέθεσε την επιστημονική ερμηνεία,προκειμένου να σταματήσουν όλα αυτά τα φαινόμενα.

Μετά από αυτό,επικοινώνησε μαζί της η σύζυγος του εκλιπόντος ώστε να δώσει σαφείς και διευκρινιστικές απαντήσεις σχετικά με τα πραγματικά αίτια θανάτου του εισαγγελέα. 

Το καταληκτήριο σημείωμα της κας Αργυράκη και η απάντηση της οικογένειας:

Μετά το σχόλιό μου για τους παραλογισμούς που γράφτηκαν γύρω απο τον τραγικό θάνατο του Εισαγγελέως Σ.Μπάγια, η συζυγός του, επίσης Εισαγγελεύς κυρία Ε.Παπαγεωργίου επικοινώνησε μαζί μου και είχαμε μια μακρά και εποικοδομητική συζήτηση.

Κατα την διάρκειά της, της παρέθεσα τις απόψεις της συναδέλφου μου Νατάσας Διάκου, Καθηγήτριας Παρασιτολογίας στην Κτηνιατρική Σχολή του Α.Π.Θ. Διεπίστωσα πως η κυρία Παπαγεωργίου είναι γνήσια και ισορροπημένη φιλόζωη, καθώς θεωρεί το αδέσποτο που υιοθέτησαν κάποτε, ως μέλος της οικογενείας. Κατα την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ μας, μου αποσαφήνισε πως ο ατυχής σύζυγός της δεν απεβίωσε λόγω αναπλάσματος ή ερλειχίωσης, αφού η νοσηλεία του είχε επιτευχθή πλήρως, αλλά λόγω ενδονοσοκομειακής επιμόλυνσης απο ιογενή γρίππη, η οποία επήλθε σε ένα ήδη ταλαιπωρημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Προς αποφυγήν της περαιτέρω τρομολαγνείας των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των αήθων επιθέσεων κατα του δύστυχου γένους των σκύλων, που προσβάλλουν τόσο την ίδια την κυρία Παπαγεωργίου, όσο και την οικογενειά της, αλλά και τον ίδιο το σκύλο τους – που κατηγορήθηκε αδίκως – με παρακάλεσε να κοινοποιήσω την ακόλουθη ανακοίνωση της οικογένειάς της. Και εκείνη και εγώ ελπίζουμε μετά ταύτα να μην ακούσουμε άλλες επιθετικές δηλώσεις εναντίον των βιολογικών μας εταίρων, με πενέστατη πρόφαση τον θάνατο του συζύγου της.

Η οικογένεια του εκλιπόντος Εισαγγελέα Εφετών Σωτήρη Μπάγια ζητεί την αποκατάσταση της αλήθειας σχετικά με τα αίτια του θανάτου του αγαπημένου μας συζύγου και πατέρα.

“Δυστυχώς, ορισμένα από τα μέσα ενημέρωσης που ασχολήθηκαν με το θέμα και μετέδωσαν σχετικά δημοσιεύματα / ρεπορτάζ, βασιζόμενα σε ανακριβείς πληροφορίες και χωρίς να διασταυρώσουν τις πληροφορίες αυτές με την οικογένεια του εκλιπόντος, υποστήριξαν ότι αίτιο θανάτου υπήρξε η ερλιχίωση από δήγμα (τραύμα) μολυσμένου κρότωνα (τσιμπουριού), ασθένεια που εμφανίζεται κυρίως σε σκύλους αλλά και άλλα ζώα και είναι πλήρως ιάσιμη. Μάλιστα, υποστήριξαν ότι η μόλυνση οφείλεται στον σκύλο της οικογένειας, ο οποίος δήθεν νοσούσε από ερλιχίωση.

Όπως αποδείχθηκε από τα αποτελέσματα έγκριτου κτηνιατρικού εργαστηρίου των Αθηνών, όπου εξετάσθηκε δείγμα αίματος του ασθενούς με τη μέθοδο PCR κατόπιν υποδείξεως των υπευθύνων λοιμωξιολόγων του Νοσοκομείου METROPOLITAN – δεδομένου ότι δεν υπάρχει αντίστοιχο εργαστήριο για ανθρώπους, λόγω της ανυπαρξίας της ασθένειας στην πατρίδα μας, αλλά και στην Ευρώπη γενικότερα,σε ανθρώπους – ο εκλιπών ασθενής ήταν αρνητικός στην νόσο της ερλιχίωσης σκύλου (ερλίχεια canis). Στη συνέχεια απεστάλη δείγμα αίματος του οικόσιτου σκύλου μας στο αντίστοιχο εργαστήριο της Ιατρικής Σχολής Αθηνών στο Γουδί, κατόπιν υποδείξεως των υπεύθυνων λοιμωξιολόγων του νοσοκομείου. Το αίμα του σκύλου εξετάσθηκε για ερλείχια canis και anaplasma (αναπλάσμωση) και βρέθηκε αρνητικό και στις δύο νόσους.

Αντίθετα, ο εκλιπών ασθενής βρέθηκε θετικός στην αναπλάσμωση, ασθένεια γενικά σπάνια σε σκύλους και πολύ περισσότερο σε ανθρώπους στη χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη γενικότερα. Το βέβαιο είναι ότι ουδέποτε είχε δηχθεί ο εκλιπών από κρότωνα και, συνεπώς, εξακολουθεί το αίτιο του θανάτου του απλώς να πιθανολογείται. Συνεπώς, ο σκύλος μας δεν εμπλέκεται με κανένα τρόπο στον θάνατο του συζύγου και πατέρα μας Σωτήρη Μπάγια.

Εν κατακλείδι, ζητούμε από τα μέσα ενημέρωσης που μετέδωσαν το εν λόγω ανακριβές ρεπορτάζ να προβούν άμεσα σε προσήκουσα επανόρθωση, καθώς η προκληθείσα παραπληροφόρηση (η οποία μας μεταφέρεται καθημερινά από τον περίγυρό μας) σχετικά με τον θάνατο του αγαπημένου μας συζύγου και πατέρα, ο οποίος εσφαλμένα αποδίδεται σε ένα «μέλος» της οικογένειάς μας, εντείνει έτι περαιτέρω την στενοχώρια και τον πόνο μας.”

Η σύζυγος και τα παιδιά του Σωτήρη Μπάγια.

Η ομοσπονδία μας σε ανακοίνωσή της στο site της αναφέρει

Ο κ. Ντάσκας δεν έχει το θάρρος να αντιπαρατεθεί στην στοχοποίηση εκ μέρους του των ζώων και παραθέτει άλλη παλαιότερη επιστολή της κας Αργυρακη και όχι την απαντητική στο άρθρο του για τον θάνατο του Εισαγγελέα.
Μετά και την σημερινή νέα επιστολή τον καλούμε να πάρει πίσω τον αντιεπιστημονικό παραλογισμό του. Αν έχει τα κότσια.
Π.Φ.Π.Ο.

Διαβάστε επίσης

Για τον “Απίστευτο θάνατο Εισαγγελέα!”. Όταν τα λογικά σφάλματα καταντούν…παραλογικά σλάλομ!!!