Συνεχίζονται οι δυναμικές δράσεις της δημοτικής Αρχής στο Δήμο Ηρακλείου αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά πόσο μεγάλη σημασία δίνει στον τομέα της ενημέρωσης και στη δημιουργία υπεύθυνων πολιτών,αλλά και αναλαμβάνοντας τις ευθύνες του για το θέμα του περιορισμού των αδέσποτων ζώων.

Για το λόγο αυτό προχώρησε στην έκδοση ενός νέου φυλλαδίου.

Στη μία όψη το φυλλάδιο αναφέρεται στις δράσεις του δήμου για τα αδέσποτα ζώα στο οποίο δίνονται αναλυτικές πληροφορίες για το που πρέπει να απευθύνονται οι πολίτες,τα τηλέφωνα του γραφείου αδέσποτων, περισυλλογής τραυματισμένων και υιοθεσιών!!!!

Ο δε τίτλος του,“Συγκάτοικοι στην πόλη”,αντικατοπτρίζει τη σοβαρότητα με την οποία ο δήμος Ηρακλείου αντιμετωπίζει το θέμα των αδέσποτων ζώων και δείχνει ότι η Δημοτική αρχή δε διακατέχεται από τάσεις ζωοφοβίας,ούτε τα θεωρεί μίασμα, αλλά ότι η ύπαρξη αδέσποτων είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη συμμετοχή όλων.

HRAKLEIOSYGKATOIKOI

Στην άλλη όψη,που θεωρούμε και τη σημαντικότερη για να σταματήσουν να υπάρχουν καινούρια αδέσποτα,αφού τα περισσότερα προέρχονται από τις αθρόες εγκαταλείψεις και τις ανεξέλεγκτες γεννήσεις των δεσποζόμενων ζώων αφορά στις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών,στην ενεργοποίηση της υπηρεσίας καταγραφής αυτών στο δήμο και στις κυρώσεις που απορρέουν από τη μη συμμόρφωση των πολιτών.

hrakleioidiokthtes

Το κόστος του φυλλαδίου είναι ελάχιστο και η ενεργοποίηση της υπηρεσίας απαιτεί απλά πολιτική βούληση,τα αποτελέσματα όμως είναι σημαντικά και προς τη σωστή κατεύθυνση για να αντιμετωπιστεί το θέμα.

Στα Χανιά,παρόλο που έχουν γίνει πολλές συναντήσεις φορέων όπου αιτούμε και παρακαλούμε αυτά που ο Δήμος Ηρακλείου υλοποιεί γιατί είναι υποχρέωσή του,δεν έχουμε δει κάτι ανάλογο από τη νέα δημοτική αρχή.

Πριν από λίγο καιρό,οι δήμοι δεσμεύτηκαν στον εισαγγελέα,ότι θα προβούν σε έκδοση ενημερωτικών φυλλαδίων.Ο χρόνος που ζήτησαν έχει εκπνεύσει αλλά δεν έχουν παρουσιάσει κανένα.

Εν τω μεταξύ ο σύλλογός μας έστειλε επιστολή στους δήμους ζητώντας πληροφορίες για τα γραφεία αδέσποτων ώστε να μπορούν να απευθύνονται εκεί οι πολίτες,οι οποίοι απευθύνονται στο σύλλογο θεωρώντας ότι οι εθελοντές είμαστε μισθωτοί υπάλληλοι του δήμου,άρα υποχρεωμένοι να δώσουμε εμείς τη λύση σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα.

Αναμένουμε απάντηση…

Η επιστολή μας

ΘΕΜΑ¨ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ”

“κύριοι,
κάθε μέρα λαμβάνουμε μηνύματα πολιτών από διάφορους δήμους του νομού ότι προσπαθούν να επικοινωνήσουν με το δήμο για διάφορα θέματα που αφορούν στα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και είτε κάποιοι υπάλληλοι δηλώνουν αναρμόδιοι ,χωρίς όμως να τους παραπέμπουν στους αρμόδιους υπαλλήλους,είτε τους απαντούν ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι και να επικοινωνήσουν με τα φιλοζωικά σωματεία,δημιουργώντας τη λανθασμένη εντύπωση ότι οι εθελοντές των σωματείων είναι μισθωτοί υπάλληλοι του δήμου.

Επειδή βάσει του νόμου 4039/2012 η αρμοδιότητα του θέματος των αδέσποτων ζώων συντροφιάς ανήκει στους δήμους και όχι στα εθελοντικά σωματεία ,που ο ρόλος τους είναι επικουρικός και λειτουργούν σε εθελοντική βάση, θα παρακαλούσαμε να μας ενημερώσετε εγγράφως για τα τηλέφωνα που μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες και να μας κοινοποιήσετε τα ονοματεπώνυμα των αρμόδιων -ορισμένων από το δήμο- υπαλλήλων,αφενός για να ενημερώνουμε συγκεκριμένα τους πολίτες, αφετέρου για να αποφευχθεί οποιαδήποτε ταλαιπωρία και των πολιτών αλλά και των υπαλλήλων που δεν έχουν αρμοδιότητα.”

διαβάστε επίσης

Ηράκλειο:Γιόρτασαν την παγκόσμια ημέρα των αδέσποτων

Ηράκλειο:Επισκέψεις σχoλείων στο Καταφύγιο Αδέσποτων του Δήμου