ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ (Π.Φ.Π.Ο)
&
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Προς τον
Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδας
κ. Ιερώνυμο

ΘΕΜΑ: Περιστατικό με ταλαιπωρία αρνιού στην εκκλησία του Απ. Παύλου στην Πάτρα.

Σεβασμιότατε,

Λύπη και απορία προκάλεσε στους κόλπους της φιλοζωικής κοινότητας το περιστατικό με την βάναυση μεταχείριση ενός συναισθανόμενου εμβίου, που έλαβε χώρα στον Ιερό Ναό του Αποστόλου Παύλου στην Πάτρα , όταν ο ιερέας της εκκλησίας και οι συν αυτώ, έθεσαν σε δημόσια θέα και ταλαιπωρία αρνί που προοριζόταν για κλήρωση !

http://www.zoosos.gr/article/6993/theologikos-sumvolismos-e-kakopoiese-tou-arniou-me-protovoulia-ton-iereon-sten-patra

Ένα ζωντανό αρνί δεμένο στην εξέδρα της Αναστάσεως, στον περίβολο της εκκλησίας την ώρα που οι πιστοί προσέρχονται για να γιορτάσουν την γιορτή της αγάπης και της ελπίδας την Ανάσταση, την ώρα που οι καμπάνες χτυπούν και ακούγονται παντού κροτίδες και βαρελότα, αυτό έντρομο ουρλιάζει και προσπαθεί να λυθεί.
Παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες εκπροσώπων φιλοζωικών οργανώσεων να πείσουν τον ιερέα να σταματήσει την ταλαιπωρία του ζώου, αυτός επέμεινε ότι θέλει να εφαρμοστεί το «έθιμο» όπως εφαρμόζεται εδώ και χρόνια .

Η φιλοζωική κοινότητα καταδικάζει κάθε έθιμο που οδηγεί στον βασανισμό ενός ζώου και μάλιστα σε μια θρησκείας που ως έμβλημά της έχει την αγάπη σε κάθε πλάσμα.

Ως προς τη νομική διάσταση του θέματος, σύμφωνα με το Ν. 1197/1981 , όπως τροποποιήθηκε με τον Ν. 4235/2014, αλλά και με τον Νόμο 2017/92 με τον οποίο επικυρώθηκε εκ μέρους της χώρας μας η Διεθνής Σύμβαση Προστασίας των Ζώων ουδείς επιτρέπεται να προκαλεί αγωνία άγχος και πόνο σε οιοδήποτε ζώο κάθε δε τέτοια πράξη είναι ποινικά κολάσιμη.

Ως προς την ηθική διάσταση του θέματος, αδυνατούμε να καταλάβουμε πώς ένα ζώο έντρομο και ταλαιπωρημένο, μόνο και μόνο για τις ανάγκες μιας λοταρίας , μπορεί να είναι «θεολογικός συμβολισμός» όπως ο ίδιος ο ιερέας της εκκλησίας ανάφερε το βράδυ της Ανάστασης στους πιστούς, μέσα σε λατρευτικές τελετές και χώρους θρησκείας που εκφράζει την αγάπη, την ειρήνη, την πρόοδο.
Ο Χριστός εικονίζεται άλλωστε με το πρόβατο στην αγκαλιά του και όχι με το πρόβατο επί σφαγή.

Σεβασμιότατε,

Γνωρίζοντας την στάση αγάπης απέναντι και στα ζώα , την οποία πρεσβεύετε ,παρακαλούμε για την παρέμβασή σας , ώστε να καταργηθεί και απαγορευτεί το βάρβαρο αυτό « έθιμο» .

Mε Σεβασμό,

         Η Πρόεδρος                     Η Γραμματέας
Αναστασία Μπομπολάκη    Μαρία Χουστουλάκη