logosΠρόγραμμα «Συμβιώνω με τα Ζώα γύρω μου»

Περισσότεροι από 2200 μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων του νομού Χανίων έχουν πάρει μέρος κατά τη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς στο πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης «Συμβιώνω με τα Ζώα γύρω μου».

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια από τον Φιλοζωικό Σύλλογο Χανίων «Η Προστασία των Ζώων» αρχικά στα σχολεία του νομού, που στη συνέχεια απλώθηκε σε συνεργασία με τη ΜΚΟ Ζωφόρο Ηρακλείου, και μέσω της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Φιλοζωικών και Περιβαλλοντικών Οργανώσεων, σε σχολεία των Κυκλάδων και του Β. Αιγαίου.

Οι επισκέψεις ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης πραγματοποιούνται με την άδεια του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, με τη συνεργασία των αρμόδιων διευθύνσεων Α’βάθμιας και Β’βάθμιας Εκπαίδευσης και με τη στήριξη των τοπικών δήμων, εταιρειών και ιδιωτών χορηγών που πιστεύουν πως το ζήτημα των ζώων είναι πρώτα από όλα ζήτημα παιδείας.

Τον τελευταίο χρόνο συμμετείχαν περίπου 9000 μαθητές στα Χανιά, στην Αμοργό, Νάξο, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Κουφονήσι, Σύρο, Σαντορίνη, Μήλο, Ίο, Λέσβο και Χίο.

Οι παρουσιάσεις – συζητήσεις προσαρμόζονται στην ηλικία και τη συγκεκριμένη ομάδα μαθητών και ποτέ δεν ίδιες μεταξύ τους. Προχωρώντας πέρα από το μέρος της πληροφόρησης σχετικά με το πως φροντίζουμε τα ζώα γύρω μας με βάση τις δικές τους ανάγκες, οι μαθητές καλούνται να επανεξετάσουν μια σειρά μύθων γύρω από αυτά και τη σχέση μας μαζί τους, και τελικά να αναρωτηθούν τι εννοεί κάποιος όταν λέει πως τα αγαπάει ή τα φροντίζει. Σε όλα τα σχολεία του νομού Χανίων που έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα είναι πάρα πολλά τα παραδείγματα κακοποίησης που έχουν να δώσουν οι μαθητές από τη γειτονιά τους, κάτι που είναι αναμενόμενο με βάση τα περιστατικά κακοποιήσεων που καταγράφονται καθημερινά.

Ιδιαίτερης σημασίας όμως είναι η ίδια η φυσικότητα με την οποία μεταφέρονται ορισμένες φορές περιστατικά πυροβολισμών, δηλητηριάσεων, ξυλοδαρμού και άλλων μορφών κακοποίησης από ένα μικρό αριθμό μαθητών, και η απουσία ή το καλλιεργημένο «πάγωμα» της έμφυτης ενσυναίσθησης προς τα ζώα γύρω τους. Εξίσου ανησυχητική είναι η αίσθηση αδυναμίας που εκφράζουν στο να αλλάξουν τις συνήθειες των «μεγάλων που δεν τους ακούνε» απέναντι στα ζώα αλλά και σε άλλα θέματα, σημείο στο οποίο ενθαρρύνονται μέσα από συζήτηση, παιχνίδια ρόλων και αναδεικνύοντας τι μπορούν να πετύχουν οι ίδιοι μέσα από τη δράση τους ως σύνολο, ως τάξη η ως σχολείο.

Το πρόγραμμα (sumvionometazoa.wordpress.com) θα συνεχιστεί το Φεβρουάριο σε σχολεία του νομού Ηρακλείου με τη στήριξη του Δήμου Μαλεβιζίου, της ΜΚΟ Ζωφόρος, και της European Sustainability Academy που εδρεύει στο Δράπανο Χανίων.

Τι περιλαμβάνει η επίσκεψη στο σχολείο;

Η επίσκεψη του Φιλοζωικού Συλλόγου Χανίων «Η Προστασία των Ζώων» διαρκεί μία περίπου διδακτική ώρα ανά μαθητική ομάδα και περιλαμβάνει τέσσερα διαφορετικά προγράμματα, προσαρμοσμένα στην ηλικία των μαθητών:

i) για τις Α-Γ τάξεις Δημοτικού. Το πρόγραμμα για τις τρεις πρώτες τάξεις του Δημοτικού περιλαμβάνει 20λεπτη διαδραστική παρουσίαση-παραμύθι με τη χρήση οπτικού υλικού (διαφανειών) για τα ζώα συντροφιάς στο σπίτι και έξω από αυτό. Στη συνέχεια οι μαθητές ζωγραφίζουν με θέμα « Ο σκύλος μου για να είναι ευτυχισμένος χρειάζεται…» ή «Η γάτα μου για να είναι ευτυχισμένη χρειάζεται…» με την καθοδήγηση του ομιλητή. Στόχος, σε αυτήν την ηλικία, είναι να τεθούν οι βάσεις για τη δημιουργία μιας υπεύθυνης στάσης απέναντι στα ζώα, μέσα από τη σωστή πληροφόρηση και την κατάρριψη σχετικών μύθων (φορείς ασθενειών κ.ά).

ii)για τις Δ-ΣΤ τάξεις Δημοτικού. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει διαδραστική παρουσίαση σχετικά με τις αρχές της συμπεριφοράς και της βιολογίας των ζώων συντροφιάς, τα δικαιώματά τους, αλλά και τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των πολιτών απέναντί τους. Μέσα από σωστή πληροφόρηση μαθαίνουν πώς να προσεγγίζουν ή πώς να αποφεύγουν με ασφάλεια τα αδέσποτα ζώα. Στη συνέχεια τα σχολεία που επιθυμούν θα αναλαμβάνουν με την υποστήριξη του Συλλόγου να διοργανώσουν τη δική τους εκστρατεία για να ενημερώσουν τους συμμαθητές, την οικογένεια και τη γειτονιά τους.

iii) για μαθητές Ε’ και ΣΤ’, και για μαθητές που υλοποιούν σχετικό πρόγραμμα σε όλη την διάρκεια της χρονιάς, το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκτός από την σύντομη παρουσίαση σχετικά με τα δικαιώματα των ζώων και τις υποχρεώσεις των πολιτών και παιχνίδι ρόλων όπου οι μαθητές καλούνται μέσα στο ελεγχόμενο πλαίσιο της τάξης να βιώσουν σχετικά ζητήματα που προκύπτουν στην τοπική κοινωνία, προετοιμάζοντας τους για την ενεργοποίησή τους στη λύση του προβλήματος.

iv) για τους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου γίνεται ομιλία με τη χρήση διαφανειών με θέμα «Άνθρωπος και σκύλος- Μύθοι και αλήθειες». Σε αυτήν την ηλικία όπου οι μαθητές έχουν λιγότερο ή περισσότερο διαμορφώσει μια στάση απέναντι στα ζώα, μέσα από το παράδειγμα των σκύλων συζητάμε τι είναι μύθος και τί αλήθεια, καθώς και τις ευθύνες και υποχρεώσεις μας προς όχι μόνο τα ζώα συντροφιάς, αλλά σε όλα τα ζωντανά πλάσματα, συζητώντας για την ισότητα, τα δικαιώματα, αλλά και το σεβασμό στη διαφορετικότητα.

Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων

Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ