logopfpoΤις τελευταίες μέρες πληροφορούμαστε από το διαδίκτυο ότι οι κάποιοι υπάλληλοι της ΕΥΠ φοβούνται τα αδέσποτα και -ελαφρά τη καρδία- τα χαρακτηρίζουν επιθετικά και ζητούν την απομάκρυνσή από τον προαύλιο χώρο τους.Με αφορμή την εντολή αυτή που δόθηκε και τις συστάσεις που έγιναν σε φιλόζωο υπάλληλο που φροντίζει τα ζώα,η ΠΣΕΖΣ και η ΠΦΠΟ έστειλαν επιστολή αναφέροντας τα παρακάτω:

 

“Υπόψη κου Τσαντρίζου Αθήνα 03.02.2012

Πληροφορηθήκαμε μέσα από το διαδίκτυο, ότι οι υπηρεσίες σας έδωσαν εντολή να απομακρυνθούν τα αδέσποτα σκυλιά, τα οποία διαβιούν στον χώρο, όπου στεγάζεται η Ε.Υ.Π., και πως έγιναν «συστάσεις» σ’ έναν υπάλληλο της Ε.Υ.Π., αφού του ζητήθηκε να σταματήσει να τα σιτίζει τα αδέσποτα ζώα.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία, που είχαμε μαζί σας, εκφράσατε την άποψη, ότι η επιθετικότητα των ζώων είναι η αιτία, που σας ανάγκασε, να δώσετε την εντολή απομάκρυνσης, καθώς επίσης και ότι τα ζώα δεν είναι αδέσποτα αλλά ιδιόκτητα.

Επιτρέψτε μας λοιπόν να σας πούμε λόγω και της εμπειρίας, που έχουμε φροντίζοντας και περιθάλποντας αδέσποτα ζώα, ότι δυστυχώς οι περισσότεροι Έλληνες είναι φοβικοί με αυτά, γι’ αυτό και τα χαρακτηρίζουν ως επιθετικά.

Η «επιθετικότητα» των ζώων τις περισσότερες φορές δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Αντιθέτως οι άνθρωποι βολεύονται και συνηθίζουν να τα χαρακτηρίζουν έτσι, επειδή αγνοούν ποια είναι η φυσιολογική συμπεριφορά π.χ. των σκυλιών, άλλα και γιατί επιθυμούν ή επιδιώκουν την εξαφάνιση τους από κάποιον χώρο.

Η επιθετικότητα ενός σκύλου εκφράζεται συνήθως με δάγκωμα. Ένα τέτοιο γεγονός αποδεικνύεται από γνωματεύσεις ιατρών των δημοσίων νοσοκομείων. Αν αυτό δεν υπάρχει ως απόδειξη του συμβάντος, τότε ο προσδιορισμός «επιθετικό» για ένα ζώο είναι τελείως υποκειμενικός και εκφράζει, όπως ήδη αναφέραμε τους φόβους, τις αντιλήψεις και την κουλτούρα του καθενός.

Άπειρα ζώα, που αβίαστα κάποιοι χαρακτήρισαν ως επιθετικά, έχουν υιοθετηθεί και είναι ήρεμοι και γλυκείς σύντροφοι, τετράποδα μέλη των οικογενειών στις οποίες ανήκουν.

Επιτρέψτε μας να αμφιβάλλουμε και για τους ισχυρισμούς περί «ιδιόκτητων» ζώων. Αλήθεια ποιος ιδιοκτήτης θα άφηνε τα σκυλιά του, να περιφέρονται στον περίβολο ενός δημόσιου κτιρίου, και θα επέτρεπε, να παραμένουν εκτεθειμένα στις διαθέσεις του καθενός (φόλες, τροχαία, κάθε είδους κακοποιήσεις), αφού η φιλοζωική κουλτούρα των Ελλήνων είναι δεδομένο, ότι είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

Ως εκ τούτου διαμαρτυρόμαστε για τις εντολές, που δόθηκαν, ζητάμε τα ζώα να παραμείνουν στον οικείο χώρο τους και να ενημερώσετε εκείνους, οι οποίοι τα φοβούνται, ότι τα ζώα σπάνια απρόκλητα γίνονται «επιθετικά». Τα ζώα συνήθως αμύνονται στις επιθέσεις (με ξύλα, πέτρες, κλωτσιές), που συνήθως δέχονται.

Και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ο υπουργός, Χρήστος Παπουτσής, πλειστάκις έχουν δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για τα αδέσποτα ζώα. Γι’ αυτό και έχουν εκδώσει εγκυκλίους και έχουν στείλει επιστολές στις οποίες αναφέρεται ρητά και κατηγορηματικά ο σεβασμός, τον οποίο οφείλουμε να δείχνουμε στα ζώα γενικώς, τα οποία ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι συναισθανόμενα όντα και προστατεύονται από τους νόμους του ελληνικού κράτους.

Οι υποδείξεις σας θα πρέπει να γίνουν προς τους ανθρώπους, που τα κτυπούν, ώστε να σταματήσουν, να το κάνουν, και φυσικά να αποσύρετε την εντολή απομάκρυνσής τους.

Αν παρ’ όλα αυτά το πράξετε, θα πρέπει να γνωρίζετε, ότι θα προκαλέσετε την έντονη αντίδραση των χιλιάδων φιλόζωων πολιτών της Ελλάδας και των Μ.Μ.Ε. (ιστοσελίδες, μπλογκ, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, εφημερίδες) που υποστηρίζουν τα δικαιώματα των ζώων έναντι της ασυδοσίας των ανθρώπων.

Η αλλαγή της φιλοζωικής κουλτούρας στην Ελλάδα είναι επιτακτική ανάγκη και για τα ίδια τα ζώα, αλλά και για την άμβλυνση της εξαιρετικά δυσμενούς εικόνας, που υπάρχει στην Ευρώπη και αλλού σχετικά με τη συμπεριφορά μας απέναντι σε αυτά. Οι Δημόσιες Υπηρεσίες, όπως είναι και η Ε.Υ.Π., θα πρέπει πρώτες να δώσουν το σωστό παράδειγμα στους πολίτες αυτής της χώρας.

Τέλος επιθυμούμε, αν είναι δυνατόν, να ενημερώσετε τον υπάλληλο, που σιτίζει τα ζώα, να έλθει σε επικοινωνία μαζί μας, μια και την ημέρα, που επικοινωνήσαμε, αυτό δεν κατέστη δυνατόν.

Αναμένουμε την απάντησή σας,

Με εκτίμηση

Για την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία

Η Πρόεδρος

Αναστασία Μπομπολάκη”