MATIA_7_1Σκοπός αυτού του άρθρου είναι να διευκρινιστούν κάποια πράγματά σχετικά με την αναγκαιότητα ή όχι δημιουργίας ενός δημοτικού καταφυγίου ζώων ή κυνοκομείου , αν προτιμάτε.

Το πρώτο που θα πρέπει λοιπόν να ξεκαθαρίσουμε όλοι μας είναι, ότι σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία απαγορεύεται η μόνιμη παραμονή ζώων μέσα στα κυνοκομεία.

Βάσει του νόμου 4039/2012 , άρθρο 9 παρ. 2 και 9 τα αδέσποτα περισυλλέγονται, στειρώνονται και μετά επανατοποθετούνται στο οικείο περιβάλλον τους.

Ο λόγος βεβαίως είναι προφανής.

Η ασυλοποίηση και ο εγκλεισμός σε ένα κλουβί για όλη του την ζωή, οποιουδήποτε έμβιου όντος, είναι πράξη εγκληματική και μη ηθική.

Βεβαίως της επανατοποθέτησης πρέπει να προηγείται η προσπάθεια υιοθεσίας του.

Επομένως η εντύπωση που υπάρχει στον κόσμο , ότι θα κλείσουμε τα ζώα στο κυνοκομεία για να μην υπάρχουν στον δρόμο είναι λάθος και αντίκειται στον νόμο.

Εξ άλλου και ο νόμος να μην το απαγόρευε , θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι κάτι τέτοιο είναι παντελώς αδύνατο.

Τα αδέσποτα είναι χιλιάδες και ούτε 30 κυνοκομεία δεν αρκούν για να τα φιλοξενήσουν.

Ήδη στον νομό Χανίων λειτουργούν πάνω από 5 εθελοντικά καταφύγια σκύλων, όμως παρ΄όλα αυτά τα αδέσποτα είναι χιλιάδες, πολλαπλασιάζονται και συνεχώς αυξάνονται, κυρίως λόγω των ανεξέλεγκτων γενών τους και της εγκατάλειψής τους από τους ιδιοκτήτες τους.

Ο νομοθέτης λοιπόν προβλέπει, λαμβάνοντας υπόψη του την υποβαθμισμένη, περιορισμένη και ελλειμματική φιλοζωική κουλτούρα των Ελλήνων ,την περισυλλογή τους, την στείρωσή τους ή και την θεραπεία τους και μετά την ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ του ζώου στο σημείο από το οποίο περισυνελέγη.

Θα πρέπει λοιπόν όλοι να το κατανοήσουμε αυτό για να μην υπάρχει η λανθασμένη εντύπωση ότι η δημιουργία δημοτικού καταφυγίου αποτελεί την λύση στο θέμα αδέσποτα.

Ας δούμε τι συμβαίνει στο Ηράκλειο, όπου ο Δήμος διαθέτει ένα σύγχρονο καταφύγιο-κλινική ζώων.

Υπάρχουν εκεί αδέσποτα;

Ναι, χιλιάδες , μόνο που είναι στειρωμένα και δεν πολλαπλασιάζονται.

Υπάρχουν νέα κουτάβια και γατάκια;

Ναι, χιλιάδες.

Μήπως λιγόστεψαν τα αδέσποτα;

Όχι, γιατί συνεχίζονται οι ανεξέλεγκτες γέννες και οι εγκαταλείψεις.

Μήπως οι άνθρωποι σταμάτησαν να τα εγκαταλείπουν,να τα κακοποιούν, , να τα δηλητηριάζουν, να τα πυροβολούν, δολοφονούν με οποιοδήποτε τρόπο , να τα αφήνουν μέσα στα κρύα και στις καταιγίδες, δεμένα με τις αλυσίδες του μεσαίωνα, επειδή στο Ηράκλειο έχει ο Δήμος κυνοκομείο;

Και βέβαια όχι.

Το Ηράκλειο λοιπόν έχει ένα σύγχρονο καταφύγιο και όμως τα αδέσποτα βρίσκονται παντού και όλο και πληθαίνουν.

ALL_TOGETHER_

Η λύση λοιπόν του ζητήματος ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ, δεν βρίσκεται ούτε στα καταφύγια- κυνοκομεία, ούτε στις υιοθεσίες στην φιλόζωη- ως προς τα ζώα συντροφιάς βέβαια μόνο- Ευρώπη , ούτε σε ημίμετρα και μερεμέτια.

Ναι, στα Χανιά πρέπει να δημιουργηθεί ένα δημοτικό κτηνιατρείο, με δημοτικό κτηνίατρο ή μια κλινική ζώων για την στείρωση τους, για το τραυματισμό τους, και όχι ένα κυνοκομείο , όπως το έχουν οι περισσότεροι στο νου τους.

Η παραμονή τους στο καταφύγιο θα είναι το πολύ για ένα μήνα και μετά υιοθεσία ή επανατοποθέτηση.

Ο Δήμος Χανίων βρίσκεται στο σωστό δρόμο, ετοιμάζεται το δημοτικό κτηνιατρείο μέσα στο 2014.

Όμως η κάθαρση , η ουσιαστική λύση, η απαλλαγή από το φαινόμενο των αδέσποτων και κακοποιημένων ζώων ,βρίσκεται στην αναβάθμιση της φιλοζωικής κουλτούρας στον τόπο μας, σε ειδικά μαθήματα στα σχολεία κατά τρόπο συνεχή, στην ενημέρωση του πολίτη, στην αλλαγή της απαρχαιωμένης αντίληψης του νεοέλληνα για τα ζώα, στη στείρωση ή την προφύλαξή τους κατά τις γόνιμες ημέρες τους, στη μείωση των τιμών στείρωσης στα ιδιόκτητα ζώα,σε κίνητρα στους ιδιοκτήτες για την στείρωση , στη μη απόκτηση κατοικίδιου όταν δεν είμαστε ώριμοι και υπεύθυνοι να το αποκτήσουμε,στην κατάργηση εκ μέρους των κτηνοτρόφων, κυνηγών , των νοικοκυραίων, σκύλων για να κάνουν για παράδειγμα τον βοσκό(?) αλυσοδεμένα για όλη τους τη ζωή , στη κατάργηση των καταστημάτων πώλησης ζώων άρα και στη κατάργηση των χιλιάδων εισαγωγών νέων ζώων από το εξωτερικό, στην υιοθεσία αδέσποτων ζώων και όχι στην αγορά τους από τα pet-shops και πολλά άλλα μέτρα και ουσιαστικές λύσεις .

Αναστασία Μπομπολάκη