THO“Ο Σύλλογός μας , η Ομοσπονδία μας και οι υπογράφοντες Περιβαλλοντικοί Φορείς συστρατεύονται με τον Σύλλογο οι ” Φίλοι του Βυθού Χανίων ” , ο οποίος σε πρόσφατη ανακοίνωσή του κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε σχέση με την επερχόμενη ερημοποίηση και γιατί όχι την πώληση αργότερα του νησιού Τα Θοδωρού , μιας πανέμορφης βραχονησίδας δίπλα στην πόλη των Χανίων, μια όαση περιβαλλοντικής ομορφιάς, με κρυστάλλινα νερά και φυσικό καταφύγιο του κρητικού αιγάγρου, λαγών , περδικιών και άλλων μορφών της άγριας πανίδας του τόπου μας.

Με απόφαση του Δήμου Χανίων ετοιμάζονται έργα ” ήπιας ανάπτυξης και επισκεψιμότητας ” του νησιού και οι εργολάβοι ανασκουμπώνονται για να ξεκινήσει η αρχή του τέλους για τα Θοδωρού.

 

Δεν έχουμε καμία διάθεση καταστροφολογίας αλλά σε μια περίοδο που τα πάντα ξεπουλιούνται στην χώρα μας, ακτές, βραχονησίδες, πλουτοπαραγωγικές πηγές στο όνομα μιας δήθεν ανάπτυξης, μας οδηγούν στο να ανησυχούμε τα μέγιστα για τις παρεμβάσεις που ετοιμάζονται στο νησάκι.

Σιγά- σιγά οδηγούμαστε σε μια παγκόσμια καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και ειδικότερα της βιοποικιλότητας με άμεσο αποτέλεσμα να εκλείπει ο βασικός βιοτικός χώρος της άγριας ζωής και πολλά είδη να οδηγούνται ταχύτατα σε εξαφάνιση.

Σε εθνικό επίπεδο, βάσει της παραγράφου 1 του άρθρου 24 του Συντάγματος, «η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του κράτους και δικαίωμα του καθενός».
Αυτού του δικαιώματος κάνοντας χρήση ζητάμε από την απερχόμενη Δημοτική Αρχή να σταματήσει την αναμενόμενη σταδιακή καταστροφή των Θοδωρού , από την δε νέα Δημοτική Αρχή να μην ξεκινήσει την θητεία της με ένα έργο ενάντια στην Φύση και το Περιβάλλον .

Ο αγώνας των Χανιωτών για τους Αγίους Απόστολους και το σταμάτημα των σχεδίων « αξιοποίησης» της πανέμορφης αυτής περιοχής ,μας δίνει το παράδειγμα και για τα Θοδωρού.

TH THO1

 

 

 

 

 

Οι Φορείς μας προτείνουν την δημιουργία Επιτροπής Αγώνα ή ένταξης στην Επιτροπή Αγώνα των κατοίκων για τους Άγιους Απόστολους και την άμεση ενεργοποίησή της .

Κλείνοντας κάνουμε μνεία στην προειδοποίηση του σπουδαίου βιολόγου της εποχής μας Edward Wilson, ότι ο άνθρωπος ιδίως τους τελευταίους αιώνες έχει αναδειχθεί στον μεγαλύτερο καταστροφέα ζωής μετά τον μετεωρίτη που έπεσε στη χερσόνησο του Γιουκατάν πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια και τερμάτισε την εποχή των δεινοσαύρων. Η βιοποικιλότητα στον πλανήτη κινδυνεύει, καθώς τα ζωικά είδη εξαφανίζονται σήμερα με ρυθμούς συγκλονιστικά ταχύτερους από ό,τι πριν την έλευση του homo sapiens. Αν συνεχισθεί αυτή η γενοκτονία, ο 22ος αιώνας θα μπορούσε να ονομασθεί από τους ιστορικούς του μέλλοντος ως η «ερημοζωϊκή περίοδος».

Την επιστολή υπογράφουν

Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία ( 50 φιλοζωικά σωματεία)

Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας
( μέλη του πολλοί περιβαλλοντικοί φορείς)

Σύλλογος για την Προστασία της θαλάσσιας χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ

« Φοινιξ» ΜΚΟ Οργάνωση Εφαρμογών Βιώσιμης Ανάπτυξης Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Πολιτιστική-Οικολογική Εταιρία « Βασίλης Δαμβόγλου, Πάνορμο Κρήτης”

Η επιστολή έχει σταλεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος ,Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και κοινοποιείται στους:ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΡΗΤΗΣ,ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ,ΔΑΣΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΧΑΝΙΩΝ,ΕΠΙΤΡΟΠΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Ε.Ε. ενώ οι υπογραφές Περιβαλλοντικών Φορέων συνεχίζονται.

Από την επόμενη εβδομάδα συγκαλούνται τοπικοί φορείς για να αποφασίσουν για την κλιμάκωση των προσπαθειών, ώστε το νησί να παραμείνει η περιβαλλοντική όαση , που ιστορικά γνωρίζουν οι Χανιώτες.

Φθάνουν οι καταστροφικές παρεμβάσεις του ανθρώπου στην Φύση ,αρκετά την έχουμε ερημοποιήσει .

Αναστασία Μπομπολάκη
Πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας και του Φ.Σ. Χανίων “Η Προστασία των Ζώων”.