Μέσω επώνυμων καταγγελιών στην ομοσπονδία μας, πληροφορηθήκαμε για τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων στο καταφύγιο του Δήμου Κοζάνης. Συνθήκες οι οποίες χαρακτηρίζονται από ελλιπείς έως απαράδεκτες. Οι φωτογραφίες που έφτασαν στα χέρια μας, είναι σοκαριστικές.
Κουτάβια να διαβιούν μέσα σε ακαθαρσίες, υποσιτισμένα κουτάβια, πιθανώς άρρωστα,υποσιτισμένα ζώα, σε τρισάθλια κατάσταση, ζώα τα οποία δείχνουν οτι στερούνται στοιχεώδους κτηνιατρικής περίθαλψης. Οι φωτογραφίες δείχνουν σαφέστατα παραβίαση κάθε κανόνα υγειούς διαβίωσης ,την οποία επιβάλλει η νομοθεσία.

kozani

Τελευταία όλο και περισσότερες καταγγελίες εναντίον Δήμων, παίρνουν τον δρόμο της δικαιοσύνης. 

Καταγγελίες για Δημοτικά καταφύγια τα οποία λόγω της αδιαφορίας των Δημοτικών αρχών, έχουν καταντήσει κολλαστήρια.

Μαθαίνουμε όμως οτι ο Δήμος Κοζάνης και προσωπικά ο Δήμαρχος, έχουν ενδιαφερθεί και μεριμνήσει για την βελτίωση των δομών του καταφυγίου. Τι φταίει λοιπόν για αυτή την κατάντια;
Το πρόβλημα το οποίο εμείς επισημαίνουμε ως το σοβαρότερο είναι η έλλειψη κτηνιατρικής φροντίδας.

Γνωρίζουμε οτι υπάρχει ιδιώτης κτηνίατρος ο οποίος παρέχει τις υπηρεσίες του στον Δήμο, μέσω σύμβασης. Ο συγκεκριμένος κτηνίατρος, κρίνοντας από τα στοιχεία τα οποία έχουμε στα χέρια μας, όμως, είτε στερείται επαρκούς επιστημονικής κατάρτισης, είτε αδιαφορεί για την υγεία των ζώων.

Σύμφωνα με καταγγελίες, δε, δεν προβαίνει άμεσα σε στείρωση των εισερχομένων ζώων, όπως ορίζει ο νόμος 4039/2012, (άρθρο 9, παρ.4), με αποτέλεσμα να υιοθετούνται τα συγκεκριμένα ζώα αστείρωτα. Δεν θα αναφερθούμε στις πολλές άλλες καταγγελίες εναντίον του συγκεκριμένου κτηνιάτρου, Οφείλουμε όμως να σημειώσουμε οτι μέσω της αμελέστατης δουλειάς του δυσφημεί ται πανελλαδικά ο Δήμος Κοζάνης, ενδεχομένως άδικα.

kozani1

Η ομοσπονδία μας σας καλεί να λύσετε οριστικά το πρόβλημα της περίθαλψης των αδέσποτων σκυλιών όχι μόνο βελτιώνοντας τις δομές του καταφυγίου σας, αλλά ιδρύοντας Δημοτικό κτηνιατρείο μέσα στα πλαίσια του καταφυγίου και συνάπτοντας σύμβαση με κτηνίατρο, ο οποίος θα έχει την πρέπουσα εμπειρία, κατάρτιση και ευαισθησία τόσο για τα αδέσποτα ζώα τα οποία χρήζουν ειδικής φροντίδας, αλλά και για την δημόσια υγεία.

Ο Δήμος πρέπει να πάψει να κατασπαταλάει τα χρήματα των πολιτών σε ακριβές και ανεπαρκείς κτηνιατρικές υπηρεσίες.

Ο κάθε Δήμος , πρέπει να σεβαστεί αφενός το δημόσιο συμφέρον,αφ’ετέρου την ευζωία των ζώων της περιοχής του, διαθέτωντας ελεγχόμενα χρήματα για καλύτερες κτηνιατρικές υπηρεσίες. Ήδη λειτουργούν πολλά δημοτικά κτηνιατρεία ανά την επικράτεια με πολύ χαμηλό προυπολογισμό και άριστα αποτελέσματα.

Η ομοσπονδία μας, θα σταθεί στο πλευρό σας, με την πολύ μεγάλη γνώση της στο θέμα αυτό,καθώς είναι αυτή που έχει προάγει τον θεσμό.

Σταματείστε, λοιπόν άμεσα την δυσφήμιση του έργου του Δήμου σας!

Προχωρείστε στην δημιουργία δικού σας κτηνιατρείου αποδεσμευμένου από τα ιδιωτικά συμφέροντα.

Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (50 Σωματεία) και την
Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 130 Ζωοφιλικών Σωματείων*

*η παραπάνω επιστολή έχει σταλεί στο Δήμαρχο Κοζάνης