Στις 18 /02/ 2015 συνεδρίασε για πρώτη φορά με την νέα δημοτική αρχή η 5μελής επιτροπή του Δήμου Χανίων παρακολούθησης του προγράμματος αδέσποτων ζώων ,η οποία ορίζεται από τον νόμο 4039/12 , όπως αυτός τροποποιήθηκε από τον νόμο 4235/14 .

Στην επιτροπή παρευρέθηκαν ο κ. Μανώλης Νταγκουνάκης ,ως εκπρόσωπος του Δήμου Χανίων, ο αναπληρωτής του κ. Στέφανος Γιατρουδάκης , η κτηνίατρος κα Μαρία Καμπουράκη Μαρία, η κα Αναστασία Μπομπολάκη ως εκπρόσωπος του συλλόγου μας και ο κ. Μπλαζουδάκης ως εκπαιδευτής σκύλων ενώ για λίγο παραβρέθηκε και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Μαράκης.
Το έτερο φιλοζωικό σωματείο για λόγους ανωτέρας βίας δεν κατέστη δυνατόν να παρευρεθεί.
Από τον εκπρόσωπο του Δήμου και Πρόεδρο της Επιτροπής ανακοινώθηκαν τα παρακάτω :

1 .Έγκριση ποσού 14.000 για την πρόσληψη δημοτικού κτηνιάτρου για το έτος 2015.

2. Έγκριση ποσού 50.000 για πρόγραμμα στείρωσης και περίθαλψης αδέσποτων ζώων.

Ο σύλλογός μας τοποθετήθηκε ως προς το θέμα της αναγκαιότητας, ώστε μεγάλο μέρος του ποσού αυτού να διατεθεί για τα περιστατικά τραυματισμών , ασθενειών και δηλητηριάσεων των ζώων, αφού αυτά είναι εξαιρετικά πολλά , ιδιαίτερα ακριβά και οι σύλλογοι έχουν στεγνώσει προ πολλού οικονομικά και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν.

3. Απόφαση δημιουργίας συνεργείου περισυλλογής αδέσποτων ζώων με σκοπό την εν γένει περίθαλψή τους.

dimos

Σε ερώτηση της εκπροσώπου μας για την εξέλιξη του θέματος της ίδρυσης του δημοτικού κτηνιατρείου εξάγεται το συμπέρασμα ότι δεν έχει ακόμη ανευρεθεί ο χώρος του και συνεχίζονται οι προσπάθειες.
Ο σύλλογός μας υπέβαλε ένσταση ως προς την νομιμότητα μέλους της επιτροπής και αναμένει την έκβασή της.

Η συνεδρίαση της 5μελούς επιτροπής , που εδώ και καιρό ο σύλλογός μας ζητούσε την σύγκλησή της , είναι ένα θετικό βήμα, απομένουν όμως πολλά για να ξεκινήσει μια σοβαρή προσπάθεια περιορισμού των αδέσποτων και να σταματήσει να τροφοδοτείται η δεξαμενή των αδέσποτων από εγκαταλείψεις και ανεξέλεγκτες γεννήσεις ιδιόκτητων ζώων.

Την ευθύνη για την ύπαρξή τους φέρουν οι άνθρωποι γι αυτό και θα πρέπει να επωμιστούν όλες τις συνέπειες αυτοί και όχι τα ζώα.

Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων Η Προστασία των Ζώων.