….προφανώς και όχι…

Όπως οι περισσότεροι γνωρίζουμε η RSPCA (Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals – Βασιλική Εταιρεία για την Πρόληψη της Βίας κατά των Ζώων) είναι μία από τις παλιότερες και μεγαλύτερες φιλοζωικές οργανώσεις στον κόσμο, ενώ η λειτουργία της χρηματοδοτείται από την Βασιλική οικογένεια της Βρετανίας, όπως προκύπτει και από το όνομα.

Τι λέει λοιπόν η RSPCA για την υιοθεσία ζώων στο εξωτερικό και την παραφιλολογία που έχουν δημιουργήσει ορισμένοι γύρω από αυτού του είδους τις μετακινήσεις, όπως για παράδειγμα, αυτά να γίνουν πειραματόζωα, να εργαστούν σε οίκους ανοχής για κτηνοβασίες, να γίνουν λουκάνικα, υπολείμματα σε σκυλοτροφές, ή να χρησιμοποιηθούν για διακίνηση ναρκωτικών όπως ακούγεται στην Ελλάδα, και που δημοσιογράφοι διαδίδουν με μόνο σκοπό τα περισσότερα “κλικ” και έσοδα στα ΚΙΤΡΙΝΑ έντυπα που εργάζονται;

arwni2

Ας δούμε αναλυτικά το κείμενο του Διευθυντή Εξωτερικών Υποθέσεων της οργάνωσης, David Bowles (μετάφραση και πρωτότυπο)

“Δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα της εξαγωγής σκύλων και γατών προς άλλες χώρες , επειδή με αυτό τον τρόπο μπορούν να ελεγθούν τα αδέσποτα ζώα αλλά και οι κίνδυνοι , που ελλοχεύουν .

Η RSPCA εργάζεται σε πάνω από 30 ευρωπαϊκές χώρες ,πολλές εκ των οποίων έχουν ακόμη προβλήματα αδέσποτων μη μπορώντας να υιοθετήσουν αρκετά σκυλιά και γατιά εντος χώρας για να καλύψουν την ήδη υπάρχουσα κατάσταση. Φυσικά είναι καλύτερο για τα σκυλιά και γατιά να υιοθετηθούν όσο γίνεται πιο κοντά στο χώρο που βρίσκονται .Αν και με τις παρούσες συνθήκες αυτό δεν είναι εφικτό σε πολλές χώρες .

Αρκετές φιλοζωικές οργανώσεις λειτουργούν ένα πρόγραμμα υιοθεσιών σκυλιών και γατιών ,από χώρες όπως η Τουρκία ,Ισπανία ,Ελλάδα προς χώρες όπως η Ολλανδία, Γερμανία και Σουηδία.

Το πρόγραμμα λειτουργεί καλά – στέλνοντας σκυλιά και γατιά από χώρες που έχουν πολλά σε χώρες που έχουν πολύ λίγα.

Όλοι κερδίζουν, ειδικά οι σκύλοι και οι γάτες που βρίσκουν καλά σπίτια.

Η μετακίνηση ζώων σε άλλες χώρες ελέγχεται καλά – Ευρωπαϊκοί Κανονισμοί διασφαλίζουν ότι τα ζώα έχουν αναγνώριση (microchip) είναι υγιή και ταξιδεύουν σε σωστές συνθήκες. Πολλές αεροπορικές εταιρείες έχουν την διάθεση να μεταφέρουν αυτούς του σκύλους και γάτες. Οι φιλοζωικές ενώσεις σε αυτές τις χώρες διασφαλίζουν ότι φθάνουν στα νέα τους σπίτια γρήγορα και παρακολουθούν τα ζώα για να δουν πως θα προσαρμωστούν.

Η RSPCA έχει ακούσει πολλές φήμες ότι τα ζώα πηγαίνουν σε ερευνητικά εργαστήρια άλλων χωρών. Αυτό είναι καθ ολοκληρίαν λάθος και δεν έχει συμβεί ποτέ εντος Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όχι μόνον γιατί είναι παράνομο να χρησιμοποιούνται αδέσποτοι σκύλοι η γατιά στα ερευνητικά εργαστήρια, αλλά δεν είναι και πρακτικό – τα εργαστήρια χρειάζονται ορισμένα είδη ζώων και γι αυτό αναπαράγουν μόνο τα δικά τους ζώα. Δεν θέλουν ή χρειάζονται σκυλιά η γατιά από άλλες χώρες.

Αλλά όλες αυτές οι φήμες που διαδίδονται, δυστυχώς εμπόδισαν σκύλους και γάτες να βρουν μία καλύτερη ζωή σε μία άλλη χώρα.

Τι προτιμάτε – ένα ελληνικό σκυλί η γατί να έχει καλύτερη ζωή και ένα αγαπημένο σπίτι στην Ολλανδία η να μείνει αδέσποτο στην Ελλάδα όπου θα έχει μικρή προοπτική για μια καλή ζωή;”

RSPCA

www.pfpo.gr