Η ιστορία είναι γνωστή και συμβαίνει πανελλαδικά…Πολλοί βλέπουν άτομα να επιδεικνύουν παραβατική συμπεριφορά αλλά δεν την καταγγέλλουν γιατί…είναι γείτονες,θα μπλέξουν ή δεν τους αφορά.

Τα πράγματα γίνονται χειρότερα όταν οι κακοποιήσεις αφορούν όχι σε ανθρώπους,αλλά σε ζώα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό που συνέβη στα Διλινάτα της Κεφαλλονιάς,όταν κάποιος κατήγγειλε συγχωριανό του που επί χρόνια κακοποιούσε ζώα,υποβάλλοντάς τα σε αργό και βασανιστικό θάνατο πετώντας τα σε μια στέρνα βάθους 12 μέτρων, μόνο όταν έκλεψε το δικό του σκυλί..Όλο το χωριό το ήξερε,αλλά κανείς δε μιλούσε..Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του συλλόγου ζωόφιλων δήμου Κεφαλλονιάς ΝΤΟΡΙΣ μετά την καταγγελία:

“Φτάσαμε έξω από το χώρο που διανέμει αυτός ο άνθρωπος, ένα γιαπί χωρίς πόρτες και παράθυρα.. ούτε λόγος για φως ,νερό ,τουαλέτα…μια  υγειονομική βόμβα στη καρδιά του χωριού…εκεί παραδίπλα ακούσαμε τα αλυχτίσματα από τα άμοιρα ζώα…μόνο κλαψουρίζανε, δεν είχαν δυνάμεις για να γαυγίσουν…φρίκη μέσα στο σκοτάδι σε 12 μέτρα βάθος πάνω σε σωρούς από μπάζα, δέρματα και υπολείμματα από άλλα ζώα, προηγούμενα θύματά του, σε προχωρημένη αποσύνθεση, στάχτες από φωτιά που είχε ανάψει ο παρανοϊκός μέσα στη στέρνα….. είχε κάψει τα προηγούμενα ζώα  ζωντανά ή τα έκαψε αφού κατέληξαν τα δύστυχα για να εξαφανίσει τα πτώματά τους;;;

Απίστευτη δυσοσμία  αναδυόταν από τα βάθη της στέρνας. .απορήσαμε όλοι ,πως είναι δυνατόν σε μια γειτονιά με σπίτια δίπλα σε αυτόν να μην ενοχλούνται από τα έργα και ημέρες του.. από την βρωμιά  του χώρου…θα μπορούσαν να αρρωστήσουν και οι ίδιοι , τα παιδιά τους.Γύρω γύρω ακούγαμε άλλα σκυλιά που γαυγίζανε ,που ανήκαν στους γείτονες του…δεν φοβήθηκαν μήπως κάποια στιγμή έρθει και η  σειρά των δικών τους σκυλιών από τον ανώμαλο αυτόν ,ή έλεγαν ..δε βαριέσαι όλο και κάποιο αδεσποτάκι θα την πληρώσει,  έκλειναν τα μάτια και πήγαιναν όλοι μαζί να κοιμηθούν με τη συνείδησή τους καθαρή…. Από την στενή είσοδο της στέρνας οι άνδρες της πυροσβεστικής έβαλαν την μεγάλη κλίμακα που είχαν φέρει μαζί τους και κατέβηκαν σε αυτό το χάος ,όπου με ιδιαίτερη προσοχή κατάφεραν και έδεσαν με σχοινί ,ένα ένα τα άτυχα ζώα και με την βοήθεια όλων όσων παραβρέθηκαν στην επιχείρηση καταφέραμε να τα ανασύρουμε από τον …τάφο τους…

Η οικογένεια του με πολύ χαρά πήρε στην αγκαλιά τους τη δική τους κοπελιά ενώ εμείς παραλάβαμε τα άλλα δύο από τα οποία το ένα είναι πολύ σοβαρά τραυματισμένο στην πλάτη του, τα μεταφέραμε στο καταφύγιο περασμένες 1 μετά τα μεσάνυχτα ,τους κάναμε τις πρώτες αντιβιοτικές ενέσεις και σπρέυ μέχρι την αυριανή που θα τα μεταφέρουμε στο γιατρό για πλήρη έλεγχο της υγείας τους. Ούτε λόγος να γίνεται για το νερό που ήπιαν και το φαγητό που έφαγαν….”

Ακόμη και όταν η Πυροσβεστική έφτασε στο σημείο για να απεγκλωβίσει τα ζώα,ο καταγγέλλων τους πρότεινε  “να σώσουμε μόνο αυτό και τα άλλα να τα αφήσουμε εκεί.. στον 12μετρο  βάθους ,βρώμικο τάφο τους…”

Ο σύλλογος ευχαριστεί ιδιαίτερα τα παιδιά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αργοστολίου,τους Κουτοπάνο Κωνσταντίνο και Κατσικαρέλη Μιχάλη ενώ ιδιαίτερα θέλουν να αναφερθούν στον Φαμπιάτο Γεράσιμο,τον πυροσβέστη που δεν δίστασε παρά  την μεγάλη δυσκολία και επικινδυνότητα  να κατεβεί στο χάος και να σώσει τις ψυχές αυτές..

Aν κάποιος είχε κάνει την καταγγελία νωρίτερα,θα είχαν σωθεί πολλές ζωές…