Λύση για τα αδέσποτα βρήκαν οι αρμόδιοι του δήμου Χανίων…

Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου,ακούστηκαν εκατοντάδες παραλογισμοί,που προκάλεσαν την παρέμβαση της ΠΦΠΟ και την ανησυχία μας σχετικά με τις προθέσεις της δημοτικής αρχής.

Η επιστολή της Ομοσπονδίας προς το δήμαρχο και τους αρμόδιους αντιδημάρχους

Κύριοι,
Αφού σας ευχηθώ μια καλή, δημιουργική και φωτεινή χρονιά επιτρέψτε μου να αναφερθώ στο παρακάτω ζήτημα, το οποίο εξαιρετικά μας ανησύχησε ως προς τις προθέσεις του Δήμου για τα αδέσποτα.
Παρευρέθηκα πρόσφατα σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου λογω του θέματος για το κολύμπι των ζώων στις θάλασσες.
Πέραν των όσων αντιεπιστημονικών αλλά και αναχρονιστικών ακούστηκαν για τα ζώα, με λίγες φωτεινές εξαιρέσεις, είχα στο τέλος της συνεδρίασης, παρούσης και της κας Κατερίνας Βουτετάκη, μια συζήτηση με τον Αντιδήμαρχο κ. Κοτζαμιχάλη για μέτρα που η δημοτική αρχή προτίθεται να πάρει για τα αδέσποτα, που άπτονται της αρμοδιότητάς του.
Αναφερόμενος στα αδέσποτα των Αγίων Αποστόλων ακούσαμε ότι αν δεν μπορέσετε να κάνετε κάτι με αυτά, – τι άραγε; – ότι συζητιέται και η “λύση” της ευθανασίας τους.
Επίσης στην ίδια συζήτηση μας ελέχθη ότι ετοιμάζεται κάποια απόφαση για τον Δημοτικό Κήπο, όπου μεταξύ των άλλων θα παίρνονται μέτρα για την διέλευση και παραμονή των ιδιοκτητών κατοικιδίων στον Κήπο.
Αναφέρουμε λοιπόν τα παρακάτω.

ag11

1. Παρόμοιες απόψεις για τα ζώα είναι αυτές που αντί να μας οδηγήσουν στην αρμονική συνύπαρξη μαζί τους μιας και συγκατοικούμε και δεν κατοικούμε μόνοι μας αυτό το πλανήτη, είναι που οδηγούν στην έλλειψη σεβασμού στο διαφορετικό και την ζωή του και σε σκοταδιστικές αντιλήψεις για τους βιολογικούς μας εταίρους, σαν αυτές που ακούστηκαν στο
προαναφερόμενο δημοτικό Συμβούλιο.

2. Η ευθανασία των υγιών ζώων απαγορεύεται από την κείμενη νομοθεσία.

3. Βάσει της νομοθεσίας τα ζώα στειρώνονται και επανατοποθετούνται στο σημείο από όπου περισυλέγησαν, τα περισσότερα δε ζώα των Αγίων Αποστόλων είναι στειρωμένα με έξοδα των φιλοζωικών συλλόγων και νόμιμα επανατοποθετήθηκαν εκεί.

4. Τα πάρκα, οι κήποι και οι πλατείες δεν είναι από τα σημεία, που η νομοθεσία απαγορεύει την ύπαρξη ζώων και καμία  κανονιστική απόφαση, όπως μας ελέχθη ότι θα ληφθεί, δεν μπορεί να υπερβεί τα όσα η νομοθεσία ορίζει.

5. Ο κηδεμόνας ζώων έχει εξ ίσου το συνταγματικό δικαίωμα χρήσης των δημοσίων χώρων και καμία απόφαση δεν μπορεί να του το στερήσει.

Όπως επίσης έχει και υποχρεώσεις και κυρώσεις στην περίπτωση που τις αθετεί.

Θεωρούμε ότι και τα δυο ζητήματα ήταν μια ατυχής στιγμή του κ. Αντιδημάρχου, τα δε μέτρα που η νέα δημοτική αρχή πρέπει να πάρει για τον περιορισμό των αδέσποτων πρέπει να κινούνται σε μια εντελώς διαφορετική κατεύθυνση, αν θέλει να καταγραφεί στην ιστορία ως μια φωτισμένη και επιτυχημένη δημοτική αρχή, προς τούτο δε σας επισυνάπτουμε σχετικό άρθρο μας στην εφημερίδα Χανιώτικα Νέα, με αφορμή ρεπορτάζ για τα αδέσποτα στις φυλακές Αγιάς.

Κάθε άλλη ενέργεια είναι καταδικασμένη νομοτελειακά να αποτύχει τυχόν δε μέτρα εις βάρος των ζώων και κατά παράβαση της νομοθεσίας θα βρει όλη την φιλοζωική κοινότητα της χώρας και τους συμμάχους μας στην Ευρώπη αντίθετη, θα χρησιμοποιηθεί δε κάθε δικαστικό και εξώδικο μέσο προς αποτροπή τέτοιων ενεργειών.

Με εκτίμηση
Για την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (50 Σωματεία) και την
Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 130 Ζωοφιλικών Σωματείων
Η Πρόεδρος
Αναστασία Βυσσίνου Μπομπολάκη
Η Γραμματέας
Μαρία Χουστουλάκη