Διαβάσαμε με προσοχή το άρθρο της εφημερίδας σας με θέμα ‘Ανεξέλεγκτη η κατάσταση” με τα αδέσποτα και το περιστατικό με συμπολίτη μας στην Αγυιά μεγεθυμένο επαρκώς από τον παθόντα μιας και τα αδέσποτα στις φυλακές δεν ξεπερνούν τα 6 .

Όσα και αν γραφτούν και όσα μέτρα κι αν παρθούν, αν δεν αντιληφθούν οι ιθύνοντες και οι πολίτες ποια είναι τα αποτελεσματικά μέτρα και ποιος δημιουργεί τα αδέσποτα και το 3015 κάποιοι θα λένε τα ίδια ακριβώς πράγματα.
Και τότε κάποιοι δημοσιογράφοι θα κάνουν ρεπορτάζ για δαγκώματα , κάποιοι αντιδήμαρχοι θα εμφανίζονται ως σωτήρες με τα με άλλα λόγια να αγαπιόμαστε μέτρα τους, και όλοι μαζί θα διαμαρτύρονται για τα αδέσποτα.

«Μάλλιασε» η γλώσσα μας να τονίζουμε, να υποδεικνύουμε, να γράφουμε για το ποια είναι αυτά τα μέτρα που πρέπει να παρθούν.

Ποιοι είναι αυτοί που πρέπει να στοχοποιηθούν και τι πρέπει να γίνει εναντίον τους;
Γιατί δεν στοχοποιούνται οι εκατοντάδες το χρόνο και χιλιάδες διαχρονικά ανεύθυνοι πολίτες ,που τα δημιουργούν;

Προς ποια κατεύθυνση πρέπει να είναι τα μέτρα ;
Αναλογίστηκε κανείς γιατί ουδείς μπόρεσε χρόνια τώρα να λύσει το ζήτημα;
Τι πάει στραβά με τα μέτρα που παίρνουν ή δεν παίρνουν;
Και γιατί αφού τα μέτρα τους αποτυχαίνουν δεν αλλάζουν πολιτική ;

Γιατί κύριοι ακόμη και αν με ένα μαγικό ραβδάκι μαζεύατε κάπου όλα τα αδέσποτα πάλι στα πόδια σας θα ήταν μετά από ένα μήνα.
Γιατί πάλι κάποιοι νέοι ανεύθυνοι πολίτες θα παρατούσαν τα ζώα τους, πάλι θα τα άφηναν ανεξέλεγκτα να γεννούν
Ακόμη και ευθανασία στα ζώα να κάνετε , όπως τόλμησε να πει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος πρασίνου , πάλι μπροστά σας θα είναι .
Εσαεί.

therisso2

Γιατί όλοι αυτοί που διαμαρτύρονται ανερυθρίαστα είναι αυτοί που τα δημιουργούν αφού αυτά δεν είναι αντικείμενο κάποιας παρθενογένεσης ούτε βρέχει ο ουρανός αδέσποτα .

Πότε λοιπόν θα αρχίσετε να στοχοποιείτε τον άνθρωπο και όχι τα ζώα για τα δεινά σας ;

Γιατί οι προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν αδέσποτα ;

Είναι τόσο απλό.
Γιατι έχουν άλλη κουλτούρα από την νηπιακή τους κιόλας ηλικία, γιατί εφαρμόζεται η νομοθεσία, γιατί στειρώνουν τα ζώα τους γιατί αποκτούν κατοικίδιο , όταν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες του.
Το αφελές δε ερώτημα τώρα όμως τι κάνουμε , αν δεν απαντηθεί στη σωστή βάση , δεν θα οδηγήσει και πάλι πουθενά.
Χρόνια κοιτάμε το τώρα και αδιαφορούμε για το αύριο και αυτό μας εκδικείται ποικιλοτρόπως.

Για χιλιοστή φορά λοιπόν τα μέτρα που πρέπει να παρθούν ώστε να αρχίσει να περιορίζεται το θέμα πρέπει να είναι προς την παρακάτω κατεύθυνση.
1.. Σοβαρή προσπάθεια εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής δημιουργίας βάσης δεδομένων στον Δήμο , όπου θα καταγράφονται τα ιδιόκτητα ζώα και κάθε μεταβολή αυτών σε αντίθετη δε περίπτωση να εφαρμόζεται ο νόμος.
2.. Συνεχείς έλεγχοι από την αστυνομία όπου βλέπουν κουτάβια ιδιόκτητων των σκύλων ή έγκυα ιδιόκτητα ζώα και εφαρμογή όσων αναγράφει για το θέμα αυτό η νομοθεσία .

DSCN1967κουτάβια

3. Συνεχείς καμπάνιες ενημερωτικές του Δήμου μέσα από τα τοπικά ΜΜΕ.

4. Συνεχείς καμπάνιες στα σχολεία

5. Δημιουργία δημοτικής κλινικής συστηματικής στείρωσης των αδέσποτων ζώων και όχι πέταγμα χρημάτων σε προγράμματα στείρωσης μιας βδομάδας.
Τέσσερες μήνες ανάληψης της νέας δημοτικής αρχής και ακόμη είμαστε στο σημείο μηδέν σε σχέση με το δημοτικό κτηνιατρείο.

6. Μείωση των τιμών στείρωσης από τους κτηνιάτρους για τα ιδιόκτητα ζώα.
7. Απόκτηση κατοικίδιου μόνο όταν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες και την ευζωία τους.
8. Και βέβαια αλλαγή κατεύθυνσης από την Πολιτεία κεντρικά της πολιτικής της στα θέματα πώλησης ζώων συντροφιάς, εισαγωγής και εκτροφής αυτών, μάθημα τακτικό στα σχολεία για την σχέση μας με τα ζώα.

Τελειώνουμε με την έκκληση προς κάθε κατεύθυνση.
Στοχοποιείστε τον άνθρωπο.
Όχι το αδέσποτο.

Αναστασία Βυσσίνου Μπομπολάκη
Πρόεδρος της
Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας