leyko_iriasΑυτό τον εύγλωτο τίτλο έχει το Δελτίο τύπου της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής που εκδόθηκε με αφορμή το χθεσινό δικαστήριο με κατήγορο την Κυνηγετική Ομοσπονδία Ελλάδας και κατηγορούμενη την κα Μάριζα Χριστοδούλου-αντιπρόεδρο της Επιτροπής.

Όπως αναφέρεται στο Δελτίο τύπου:

“Το 10ο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, μετά από πολύωρη ακροαματική διαδικασία, αθώωσε τελικά την κατηγορούμενη και εκπρόσωπο της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Ζωοφιλικών Σωματείων (Π.Σ.Ε.Ζ.Σ.) για την συκοφαντική δυσφήμιση δια τύπου, μετά την μήνυση που κατέθεσε εις βάρος της η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος (Κ.Σ.Ε.).

Αφορμή της μήνυσης αποτέλεσε η επίμαχη επιστολή της Π.Σ.Ε.Ζ.Σ που στάλθηκε στις 21 Νοεμβρίου του 2010 προς την τότε Υπουργό Περιβάλλοντος και στα ΜΜΕ, και στην οποία αναφερόταν ότι η λαθροθηρία διεξάγεται στην πλειοψηφία και από νόμιμους κυνηγούς, χωρίς βεβαίως να κατονομάζει συγκεκριμένα πρόσωπα και συλλόγους. Tο δικαστήριο δέχθηκε εκ προοιμίου ότι η λαθροθηρία όντως υπάρχει, όπως υπάρχει και η παρανομία μέσα στην κοινωνία μας, και εξέτασε τους μάρτυρες για να διαπιστωθεί αν οι εγκαλούμενοι έχασαν πράγματι την αξιοπιστία τους μετά τη δημοσίευση της εν λόγω επιστολής. Οι μάρτυρες κατηγορίας ισχυρίστηκαν ότι η επιστολή τους φωτογραφίζει προσωπικά, πλήττει την τιμή και την υπόληψή τους, ενώ τους απαξίωσε τόσο στα μάτια της Υπουργού, όσο και στο στενό και ευρύτερο περιβάλλον τους. Όπως αναφέρθηκε, ο Πρόεδρος της Κ.Σ.Ε. και οι θηροφύλακες εισέπραξαν καταιγισμό αποδοκιμασιών από τους συντοπίτες τους, ενώ δέχονταν τηλεφωνικά πυρά και μηνύματα αγανάκτησης από πολλούς κυνηγούς.

Οι ισχυρισμοί τους όμως δεν κατάφεραν τελικά να πείσουν το αξιοσέβαστο δικαστήριο παρά τις καταθέσεις των μαρτύρων τους και τη σχετική νομολογία που επικαλέσθηκε ο συνήγορός τους. Επιπλέον, το δημοκρατικό δικαίωμα του καθενός να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του τονίστηκε καθόλη τη διάρκεια της δίκης.

Παρόλα αυτά η Π.Σ.Ε.Ζ.Σ., σε συνέχεια και προς επίρρωση της δήλωσης που έκανε κατά την απολογία της η εκπρόσωπός της, δηλώνει και δια του παρόντος ότι σε περίπτωση που τα «σκάγια» της επιστολής εκτοξεύτηκαν αδίκως προς τους θηροφύλακες, ανακαλεί εκείνο και μόνο το σημείο της επιστολής που τους αφορά. Το έργο των θηροφυλάκων είναι απαραίτητο και αναγνωρίζει την προσφορά τους στην πάταξη της λαθροθηρίας. Λυπάται δε για εκείνους τους θηροφύλακες που χάθηκαν άδικα από τα κυνηγετικά βόλια.

Η Π.Σ.Ε.Ζ.Σ. ευχαριστεί τόσο τον συνήγορό της, δικηγόρο κ. Άγγελο Αγγελέτο, για την πολύτιμη βοήθειά του, όσο και τους μάρτυρες υπεράσπισης.

Τέλος, καλεί όλους τους συμπολίτες να συμβάλουν στην πάταξη της λαθροθηρίας καταγγέλοντας τυχόν περιστατικά είτε στο δασαρχείο, τη θηροφυλακή και την αστυνομία, είτε στα φιλοζωικά σωματεία και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις.”

Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΖΩΩΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Υπενθυμίζεται ότι η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων δημιουργήθηκε το 2008 από το φιλοζωικό σύλλογο Χανίων “Η Προστασία των Ζώων” και έκτοτε δίνει καθημερινούς αγώνες για την αναγνώριση των δικαιωμάτων στη ζωή, την ευζωία και την ελευθερία όλων των ζώων χωρίς εξαίρεση. Στρατηγικός στόχος της είναι να πιέσει την Πολιτεία να πάρει ριζικά και αποτελεσματικά μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση, καταθέτοντας πλήρως υλοποιήσιμες και επιστημονικά τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις στους αρμόδιους φορείς και τα υπουργεία. Παράλληλα, στοχεύει να ενημερώνει και να ευαισθητοποιεί τους πολίτες να αντιμετωπίζουν τα ζώα με τον προσήκοντα σεβασμό και εκτίμηση, όπως αρμόζει σε κάθε συναισθανόμενο και νοήμον ον, μέσα από αντίστοιχες καμπάνιες και εκπαιδευτικό υλικό. Σήμερα απαριθμεί πάνω από 110 νόμιμα σωματεία από όλη την Ελλάδα.