Μια ακόμη χρονιά έφτασε στο τέλος της..

Μια χρονιά κατά την οποία δεχτήκαμε περισσότερες από 2000 κλήσεις για διασώσεις,απεγκλωβισμούς, τραυματισμούς,κακοποιήσεις και εγκαταλείψεις -τόσο νεογέννητων όσο και ενήλικων ζώων συντροφιάς.

Ήταν μια δύσκολη χρονιά για όλον τον πλανήτη σε όλα τα επίπεδα.Παρόλα αυτά συνεχίσαμε τον αγώνα μας σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες υλοποιώντας μια σειρά δράσεων για να προασπίσουμε τα δικαιώματα των ζώων.

Δύσκολο να γίνει απολογισμός αλλά κάναμε μια προσπάθεια για τα σημαντικότερα….

Ο Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων “Η Προστασία των Ζώων” ,   ιδρυτικό μέλος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (ΠΦΠΟ-www.pfpo.gr) συμμετείχε και φέτος  ενεργά με μέλη και εθελοντές του στις παρακάτω δράσεις:

1.Με πρωτοβουλία του συλλόγου μας,υλοποιήθηκε δύο φορές πρόγραμμα στειρώσεων αδέσποτων ζώων συντροφιάς από εθελοντές κτηνιάτρους της οργάνωσης ΑRCHENOAH CRETA E.V στο κτηνιατρείο του κου Χατζηδάκη,o οποίος παραχώρησε το χώρο του-στις οποίες καλύψαμε το κόστος των αναλωσίμων με δωρεά συμπολιτών μας.

2.Πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι και έγινε ταυτόχρονα  ενημέρωση του κόσμου από κλιμάκια της Αστυνομίας και μελών του συλλόγου μας  για την σήμανση και καταγραφή του κατοικιδίου μας.

3.Έγιναν  συναντήσεις με την Αστυνομική Περιφερειακή Διεύθυνση Κρήτης και την Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων για ποικίλα θέματα που αφορούν στην προστασία των ζώων, κατοικιδίων, παραγωγικών και άγριων.

4.Καθ’ όλη τη χρονιά  προβάλλονταν ενημερωτικά σποτ στα τοπικά ΜΜΕ αλλά και στα μέσα εθνικής εμβέλειας κατόπιν σχετικής έγκρισης από το ΕΣΡ, τόσο του Συλλόγου όσο και της Ομοσπονδίας γύρω από ποικίλα θέματα που μας απασχολούν καθημερινά, όπως το παστούρωμα,η στείρωση των κατοικίδιων ζώων, η εξάλειψη του φαινομένου των βαρελόσκυλων, της εγκατάλειψης κλπ.

5.Πραγματοποιήθηκαν περιοδείες με τη συμβολή κλιμακίου της ΕΛ.ΑΣ. για βαρελόσκυλα , συμβουλές στους ιδιοκτήτες και παροχή βοήθειας στα ζώα.

6.Όπως και πέρυσι,συμμετείχαμε ως εθελοντές στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων,ενώ κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ,προβαλλόταν ενημερωτικό σποτ για την αναγκαιότητα της στείρωσης.

7.Διοργανώσαμε δύο επιτυχημένα bazaar βιβλίων και μικροαντικειμένων,με παράλληλες εκπαιδευτικές δράσεις για τους μικρούς μας φίλους,τα οποία αγκαλιάσατε,μας στηρίξατε,γνωριστήκαμε μεταξύ μας,συζητήσαμε τις ιδέες και τους προβληματισμούς σας και ευελπιστούμε να καθιερωθεί σαν θεσμός όταν τελειώσει η δύσκολη περίοδος που διανύουμε με τον κορωνοιό.

8.Συμμετέχουμε στις 5μελείς επιτροπές των Δήμων Πλατανιά και Κισσάμου και μέχρι πρότινος και στην πενταμελή επιτροπή του Δήμου Χανίων, για την υλοποίηση και παρακολούθηση των δράσεων για τα αδέσποτα ζώα.

9.Ασκήσαμε και ασκούμε συνεχή πίεση για την έναρξη λειτουργίας του δημοτικού κτηνιατρείου Χανίων,ενώ είμαστε αντίθετοι στο σχέδιο του δήμου Χανίων για τη δημιουργία δημοτικού κυνοκομείου-ενός θεσμού που έχει αποτύχει πανελλαδικά και αποτελεί μια αλυσιτελή λύση για τη διαχείριση του αδέσποτου πληθυσμού με κατασπατάληση δημόσιων πόρων χωρίς το επιθυμητό αποτέλεσμα .Οι προτάσεις μας για τη σταδιακή μείωση του αδέσποτου πληθυσμού-μετά από 14 χρόνια εμπειρίας αλλά και την επαφή μας με όλα τα σωματεία της Ομοσπονδίας πανελλαδικά-έχουν κατατεθεί πολλάκις στη δημοτική αρχή,χωρίς να γίνουν αποδεκτές μετεκλογικά.

10.Υπήρχαν συνεχείς παρεμβάσεις μας στα τηλεοπτικά ΜΜΕ και στα τοπικά ραδιόφωνα.

11.Συνεχής αρθρογραφία στον τοπικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

12.Συνεργασία με το Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Χανίων για την παροχή φαρμακευτικού υλικού για τα αδέσποτα της πόλης

13.Συμμετοχή μέλους μας στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου με τίτλο “Ζώα: Ηθική, Δίκαιο, Ευζωία” με σκοπό την ενδυνάμωση της φιλοζωικής κοινότητας

14.Συνεχής συνεργασία με την εθελοντική ομάδα αλληλεγγύης «Βοήθα με να μπορώ» για τη συλλογή τροφής και φαρμάκων που διανέμονται σε  συμπολίτες μας που φροντίζουν αδέσποτα ζώα.

15.Αναλάβαμε  15 περιστατικά σοβαρά τραυματισμένων και άρρωστων ζώων που είχαν μεταφερθεί από συμπολίτες μας σε κτηνιατρεία αλλά δε μπορούσαν να τα φιλοξενήσουν και τα άφησαν εκεί,12 από αυτά τα κατάφεραν και έχουν υιοθετηθεί,ενώ μέλη μας ανέλαβαν νεογέννητα κουτάβια και γατάκια,τα οποία μεγάλωσαν με το μπιμπερό..

16.Μετά την τιτάνια περυσινή μας προσπάθεια να υιοθετηθούν σχεδόν όλα τα αδέσποτα ζώα του νοσοκομείου Χανίων,επειδή δεν υπήρξε καμία μέριμνα από τους αρμοδίους για την αποφυγή νέων εγκαταλείψεων και συνεχώς εμφανίζονται καινούρια,από σεβασμό στο συνάνθρωπο που νοσεί, η περιοχή εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητά μας.Φροντίζουμε για τη σίτιση,παρέχοντας τροφές σε σταθερή βάση,αποπαρασιτώνουμε και στειρώνουμε τα καινούρια ζώα και κάνουμε συνεχείς προσπάθειες για υιοθεσίες.

 

 

 

 

 

 

 

 

η γιαγιούλα Ψίχα, και η Χλόη εγκαταλείφτηκαν στο νοσοκομείο,η πρώτη υιοθετήθηκε,η Χλόη  αναρρώνει σε σπίτι μέλους μετά από τροχαίο

17.Κατατέθηκαν 98 καταγγελίες για ενεργητική και παθητική κακοποίηση ζώων σε όλο το νομό, παράβαση συνθηκών ευζωίας κλπ, κάποιες από τις οποίες ήταν επώνυμες, αποδεικνύοντας ότι πλέον η φιλοζωία δεν είναι ταμπού και ότι οι πολίτες έχουν πεισθεί ότι πρέπει να αναφέρουν τα κακώς κείμενα στις αρμόδιες αρχές, για να βελτιωθεί η κατάσταση. Για πολλές περιπτώσεις από αυτές κινήθηκε η αυτόφωρη διαδικασία ενώ κατασχέθηκαν 47 ζώα με εισαγγελική παραγγελία ή παραχωρήθηκαν στο σύλλογό μας ,με τη βοήθεια της αστυνομίας.

Οι καταγγελίες όπου ασχοληθήκαμε αφορούν  και σε παθητική κακοποίηση ιπποειδών και παραγωγικών ζώων,αφού όλα τα έμβια όντα έχουν τα ίδια δικαιώματα,ενώ ασχοληθήκαμε με δύο παράνομους εκτροφείς-μια μεγάλη πληγή  για το φιλοζωικό κίνημα-όπου κατασχέθηκαν τα ζώα και η υπόθεση πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης.

18.Ταυτόχρονα ασχοληθήκαμε με 56 καταγγελίες για κακοποιήσεις δεσποζόμενων ζώων από τους κηδεμόνες, που δεν έφτασαν στα δικαστήρια,αφού οι κηδεμόνες πείστηκαν να αλλάξουν τις συνθήκες διαβίωσης τους.

19.Έγιναν 27  απεγκλωβισμοί και διασώσεις ζώων  – πολλές δε από αυτές  με  τη συνδρομή της Πυροσβεστικής υπηρεσίας και άλλων φορέων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20.Και επειδή η Παιδεία δημιουργεί τις προοπτικές για ένα καλύτερο μέλλον, παράλληλα με τα εγκεκριμένα εκπαιδευτικά προγράμματα της Ομοσπονδίας που δε πραγματοποιήθηκαν λόγω covid, πραγματοποιήθηκαν μεμονωμένες εκπαιδευτικές δράσεις σε σχολεία της πόλης.

Ιδιαίτερα  μας συγκίνησαν οι μαθητές του 2ου δημοτικού σχολείου με το δέμα αγάπης που έφτιαξαν με τροφές και παιχνίδια για τα αδεσποτάκια αλλά και οι ζωγραφιές των παιδιών της Β’τάξης του 10ου Δημοτικού σχολείου για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας στα πλαίσια της διαδικτυακής διδασκαλίας.

 

21.Καθημερινά σιτίζουμε συστηματικά περίπου 400 αδέσποτα ζώα (σκύλους και πολλές γάτες) σε διάφορες περιοχές της πόλης ενώ αγοράζουμε τροφές και φάρμακα για τη σίτιση  δεσποζόμενων ζώων οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας,σε 5 από αυτά έχουμε αναλάβει την αποπληρωμή των δαπανηρών χειρουργείων που απαιτήθηκαν.Ταυτόχρονα φιλοξενούμε και έχουμε ολοκληρώσει τη θεραπεία 12 ζώων με λεισμανίωση,

22.Η εταιρία Royal Canin διέθεσε 680 κιλά τροφή για τα αδέσποτα των Χανίων,στα πλαίσια της συνεργασίας που έχει με την Ομοσπονδία μας..

23.Ανταποκριθήκαμε σε περισσότερα από 250  περιστατικά τραυματισμένων ή άρρωστων ζώων,τα οποία περιέθαλψαν και φιλοξένησαν μέλη του συλλόγου μας, αλλά και μεμονωμένοι φιλόζωοι τα οποία προωθήθηκαν για υιοθεσίες μετά την αποθεραπεία τους,ενώ κάποια φιλοξενούνται ακόμα από εθελοντές γιατί είναι «μη υιοθετήσιμα» λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν.

 

 

 

 

 

 

 

24.Και επειδή κάθε καλοκαίρι δεχόμαστε δεκάδες κλήσεις από τουρίστες για την κατάσταση των αδέσποτων ζώων αλλά και πολλές εκκλήσεις για βοήθεια, κάναμε  παρεμβάσεις στα τοπικά ΜΜΕ για την εικόνα που αντικρίζουν κατά τη διάρκεια των διακοπών τους και τις επιπτώσεις της στον τουρισμό.

25.Υιοθετήθηκαν  308  ζώα με όλες τις νόμιμες διαδικασίες,τα ενήλικα δόθηκαν ήδη στειρωμένα,ενώ όσα υιοθετήθηκαν όντας κουτάβια,στειρώθηκαν ή θα στειρωθούν από τους νέους κηδεμόνες στην κατάλληλη ηλικία.

Παράλληλα στειρώθηκαν 112 ζώα στις αποικίες που φροντίζουμε.

Και όλα αυτά χωρίς πόρους και σταθερά έσοδα,μόνο με δωρεές  και τις εισφορές των μελών μας.

26.Ιδιαίτερη σημασία δίνουμε στα ζώα με ειδικές ανάγκες, αναδεικνύοντας το αναφαίρετο δικαίωμά τους στην ζωή. Χάρη στην συνεχή ενημέρωση και στα παραδείγματα ανθρώπων που άνοιξαν τα σπίτια τους σε ζώα με ειδικές ανάγκες, υιοθετήθηκαν πολλά ζώα τυφλά, μη αρτιμελή, παράλυτα αλλά και ζώα που πάσχουν από ασθένειες όπως λεϊσμανίωση.

 

 

 

 

 

 

 

27.Μέσα από την σελίδα μας στο facebook (https://www.facebook.com/filozoikos.chaniwn) που αριθμεί περίπου  27.000 μέλη,το twitter (www.twitter.com/FChaniwn) αλλά και από το site μας (www.animalscare.gr) υπάρχει διαρκής ενημέρωση των πολιτών για θεσμικά ζητήματα για τα δικαιώματα OΛΩΝ των ζώων,ενώ χάρη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διαχειριζόμαστε, πολλά αδεσποτάκια βρήκαν φιλοξενία και υιοθεσία, ενώ βρέθηκαν τα περισσότερα χαμένα ζώα που αναζητούσαν οι κηδεμόνες τους.

28.Έχουμε χρόνια και αγαστή συνεργασία με την εθελοντική οργάνωση ARCHENOAH CRETA E.V.  η οποία μας στέλνει περίπου 2,5 τόνους τροφής κάθε χρόνο για τα αδέσποτα της πόλης μας,ενώ έχει αναλάβει τα κτηνιατρικά έξοδα και την περίθαλψη 3 ιδιαίτερα δύσκολων περιστατικών που μετά την αποθεραπεία τους,βρήκαν οικογένειες.

 

ο τριποδάκος Snow,ακρωτηριάστηκε μέσω του δήμου Χανίων,αναλάβαμε όμως τη φιλοξενία,αποθεραπεία και την εύρεση υιοθεσίας του,προσθέτοντας ένα ακόμα “νούμερο” στις υιοθεσίες του Δήμου Χανίων

Με μεγάλη μας χαρά,διαπιστώνουμε ότι χρόνο με το χρόνο αυξάνονται οι συμπολίτες μας που νοιάζονται για τα ζώα και προσπαθούν να βοηθήσουν με όποιον τρόπο μπορούν,σε αντίθεση με  αυτούς που τα κακοποιούν.

Άλλωστε η δύναμή μας είναι οι εθελοντές που μας στηρίζουν,είτε οικονομικά,είτε με φιλοξενίες,είτε γιατί δε φοβούνται να καταγγείλουν τις κακοποιήσεις που υποπίπτουν στην αντίληψή τους.

Στο πλευρό μας και αρκετοί κτηνίατροι της πόλης που ανταποκρίνονται στις κλήσεις μας Σαββατοκύριακα και αργίες,γιατί συνεχώς  υπάρχουν έκτακτα περιστατικά.

Γιατί μόνο μαζί μπορούμε και θέλουμε κάθε χρόνο να γινόμαστε περισσότεροι.

Γίνε και εσύ εθελοντής,μπορείς!!!!

             Σύλλογος “η προστασία των ζώων”