Πολλές φορές οι φιλόζωοι στοχοποιούμαστε εξαιτίας της συμπεριφοράς συμπολιτών μας που διατείνονται ότι είναι “φιλόζωοι” αλλά οι πράξεις τους  είναι εντελώς ανεύθυνες,πολλές φορές αποβαίνει εις βάρος άλλων ζώων -δεσποζόμενων ή αδέσποτων- αλλά και άλλων συμπολιτών τους.

Η κηδεμονία ζώων είναι μια υπεύθυνη πράξη και ενέχει υποχρεώσεις-αφενός μεν απέναντι στο ζώο,ώστε να ευζωεί και να μην εκτίθεται σε κινδύνους,αφετέρου δε και απέναντι στους άλλους.

Υπάρχουν κάτοχοι ζώων που επειδή βαριούνται να βγάλουν βόλτα τα ζώα τους,ανοίγουν την πόρτα του σπιτιού τους και τα αφήνουν να “κάνουν τη βόλτα τους”.

Αν γυρίσει,γύρισε…Αν χαθεί,χάθηκε….

Αν αφοδεύσει στην πόρτα του γείτονα..Ε,τι να κάνουμε…Δεν το είδαν…

Αν φάει φόλα ή τραυματιστεί ή σκοτωθεί…Ε,αυτή ήταν η μοίρα του…

Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις που τα αναζητούν απεγνωσμένα μετά,”αφού ήταν μαθημένο,πάντα γύριζε,έκανε τη βόλτα του και ερχόταν”… 

Τι γίνεται όμως στις περιπτώσεις που κάποιοι έχουν “εκπαιδεύσει” τα ζώα τους -συνήθως ράτσας-για φύλακες,ώστε να μην περνάει ούτε κουνούπι έξω από το σπίτι τους και τα αφήνουν να κυκλοφορούν ελεύθερα και ανεξέλεγκτα;

Συνήθως είναι και ακρωτηριασμένα-παρότι απαγορεύεται αυστηρά από τη νομοθεσία- για να δείχνουν πιο άγρια…

AftiaKommena

Tα ζώα θα κάνουν αυτό για το οποίο τα έχουν “εκπαιδεύσει” και θα γίνουν ο φόβος και ο τρόμος της γειτονιάς,θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή άλλων ζώων ή και ανθρώπων.

Ποιος όμως είναι πραγματικά υπεύθυνος;Και ποιός πρέπει να τιμωρηθεί;

Συνήθως τιμωρείται άδικα το ζώο με ποικίλλους τρόπους,επειδή συμπεριφέρεται όπως του έχουν μάθει.

Την τελευταία εβδομάδα καταθέσαμε δύο καταγγελίες αφού μετά απο επανειλλημένες συστάσεις,δύο “φιλόζωοι” εξακολουθούσαν να επιτρέπουν στα ζώα τους να κυκλοφορούν χωρίς επίβλεψη για να “κάνουν τη βόλτα τους” επιδεικνύοντας ταυτόχρονα προκλητική συμπεριφορά.. Ζητάμε την προβλεπόμενη επιβολή των προστίμων και την απαγόρευση κυκλοφορίας των ζώων χωρίς επίβλεψη,όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία.

Στην πρώτη περίπτωση ένα λυκόσκυλο επιτέθηκε και τραυμάτισε για δεύτερη φορά ένα μικρό σκυλάκι γείτονα,την ώρα της βόλτας με τον κηδεμόνα του.

Την πρώτη φορά το σκυλάκι υποβλήθηκε σε χειρουργείο τεσσάρων ωρών ώστε να μπορέσει να αποκατασταθεί η βλάβη που του προκλήθηκε.

Στη δεύτερη περίπτωση ο σκύλος επιτέθηκε σε γειτόνισσα που έκανε βόλτα το δικό της και τραυμάτισε και την ίδια στην προσπάθειά της να το προστατέψει.

Ο “κηδεμόνας” αρνήθηκε ότι το ζώο είναι δικό του,παρόλο που όλοι οι γείτονες καταθέτουν το αντίθετο και χρησιμοποίησε και την επαγγελματική του ιδιότητα για να μας εκφοβίσει.

Στη ζωή εκτός απο δικαιώματα,έχουμε και υποχρεώσεις…

Και δεν πρέπει να συγχέουμε τη φιλοζωία με τη “φιλοζωία”.