sfragidaΜε θλίψη, απορία και απογοήτευση διαβάσαμε πρόσφατο δημοσίευμα της έγκριτης εφημερίδας σας (Σ.Σ. Χανιώτικα Νέα) , που αναφέρεται σε ανακοίνωση που υπογράφεται από δύο εκλεγμένα μέλη του Παγκρήτιου Κτηνιατρικού Συλλόγου.

Μας είναι δύσκολο να κατανοήσουμε την επίθεση εκ μέρους των κτηνιάτρων κατά του Δήμου Χανίων και Φιλοζωικών Συλλόγων , με κατηγορίες ανυπόστατες για κρυφές συμβάσεις με Δανούς ή άλλης εθνικότητας κτηνιάτρους και για ανύπαρκτα χρηματικά κονδύλια που αγγίζουν την σφαίρα του παράλογου και της συκοφάντησης .

Μας προβληματίζει ο χρόνος που γίνεται αυτή η επίθεση , δηλαδή την στιγμή που για πρώτη φορά ο Δήμος Χανίων έχει πάρει σημαντικές αποφάσεις και έχει ξεκινήσει μια ουσιαστική προσπάθεια για τα αδέσποτα της πόλης μας.

Για μας , που τα προβλήματα των ζώων δεν έχουν κομματικό χρώμα ,δεν μας ενδιαφέρει η κομματική ταυτότητα του Δήμου.

Αποδοκιμάζουμε όσους αδρανούν , όπως σφόδρα το πράξαμε στο παρελθόν και επικροτούμε όσους ενδιαφέρονται, όπως σε αυτή εδώ την φάση λειτουργίας του το κάνει ο Δήμος Χανίων.

Ο σύλλογός μας σέβεται , εκτιμά και συνεργάζεται με τους περισσότερους των ντόπιων κτηνιάτρων .

Φαίνεται όμως ότι κάποιοι ελάχιστοι έχουν χάσει το μέτρο και τον έλεγχο της λογικής και βάλουν κατά παντός .

Επί της ουσίας του θέματος και σύμφωνα με την θέση της Ομοσπονδίας μας , των άλλων Ομοσπονδιών της Χώρας , της συντριπτικής πλειοψηφίας των εκατοντάδων φιλοζωικών συλλόγων της Επικράτειας και εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων πολιτών η κατάσταση έχει ως εξής.

Η Ελλάδα έχει ένα τεράστιο υπερπληθυσμό αδέσποτων ζώων σαν αποτέλεσμα της ελλειματικής ελληνικής φιλοζωικής κουλτούρας , και της απαράδεκτης αδράνειας της Πολιτείας για πάρα πολλά χρόνια.

Για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο και να περιοριστεί ο αριθμός των αδέσποτων χρειάζεται η σύμπραξη της Πολιτείας κυρίως και πάνω από όλα, των Ελλήνων και Ευρωπαίων εθελοντών Κτηνιάτρων και των Φιλοζωικών Συλλόγων.

Ο εθελοντισμός δεν έχει σύνορα και όρια , δεν υπακούει σε οικονομικά συμφέροντα , είναι ουμανιστικός , είναι παγκόσμιος και δρα εκεί όπου υπάρχει ανάγκη.

Οι Γιατροί του Κόσμου για παράδειγμα , που τιμούν την χώρα μας πηγαίνοντας όπου υπάρχει ανάγκη, δεν αντιμετωπίζονται με καχυποψία, αρνητισμό και επίθεση στις χώρες , όπου πηγαίνουν.

Το αντίθετο , γίνονται παντού καλοδεχούμενοι γιατί αυτή είναι η μεγάλη αξία του εθελοντισμού .

Γιατί λοιπόν να ενοχλεί το γεγονός ότι ευρωπαίοι εθελοντές κτηνίατροι θέλουν να έλθουν στην χώρα μας και να προσφέρουν δωρεάν και σύμφωνα με την ελληνική και ενωσιακή νομοθεσία τις υπηρεσίες τους στα αδέσποτα;

Είναι δε τα μέγιστα ενθαρρυντικό το ότι ο Δήμος Χανίων αποφάσισε , εφαρμόζοντας αυτή την νομοθεσία να ζητήσει και την αρωγή των Ευρωπαίων εθελοντών κτηνιάτρων μαζί με αυτή των Ελλήνων.

xrysh_akth MATIA_7_1

 

 

 

 

Στον νομό μας έχουμε πάνω από 6000 αδέσποτα ζώα και στον μητροπολιτικό δήμο Χανίων πάνω από 4000 γάτες και σκύλους και θεωρούμε ότι έχουμε όλοι μας υποχρέωση , Έλληνες εθελοντές κτηνίατροι, Ευρωπαίοι εθελοντές κτηνίατροι , Πολιτεία και Φιλοζωικοί Σύλλογοι να συνεργαστούμε προκειμένου να αντιμετωπιστεί και να περιοριστεί ο τεράστιος υπερπληθυσμός.

Οι εθελοντές Έλληνες κτηνίατροι μπορούν να στειρώσουν ένα ικανό αριθμό αδέσποτων και σύμφωνα με συνομιλίες μας μαζί τους , φθάνουν στα στα 300 (;) περίπου τον χρόνο.

Τα υπόλοιπα χιλιάδες αδέσποτα γιατί να μην στειρωθούν δωρεάν – έξοδα μετακίνησής και διαμονής τους επίσης δωρεάν για τον Δήμο- από ευρωπαίους εθελοντές;

Αν μέχρι και πρόσφατα ο Δήμος Χανίων είχε αδρανήσει – όπως αναφέρει η ανακοίνωσή των κτηνιάτρων- σχετικά με την προσφορά τους για δωρεάν στειρώσεις , οφείλει να την κάνει άμεσα αποδεκτή.

Πλέον των άλλων αποφάσεών του , ο Δήμος Χανίων έχει εγκρίνει συνολικά το ποσό των 40.000 ευρώ για στειρώσεις, τραυματισμούς, εμβολιασμούς , σίτιση κλπ των αδέσποτων ζώων, απευθύνεται στους Χανιώτες κτηνιάτρους και ζητά την συμβολή τους .

Μέχρι στιγμής όμως δεν έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα του Δήμου, επικαλούμενοι ασάφειες του προγράμματος , οι οποίες όμως μπορούν να υποστούν επεξεργασία , χωρίς αφορισμούς όμως που μας εντείνουν την αίσθηση της επίθεσης κατά Φιλοζωικών Συλλόγων, οι οποίες  στην κυριολεξία κολυμπάνε στα βαθειά νερά νοοτροπιών μεσαιωνικής φύσεως , που έρχονται σε αντίθεση με διάφορα συμφέροντα , που ρισκάρουν κάθε μέρα την ζωή τους.

Συμφωνούν οι κτηνίατροι της πόλης μας με την επίθεση αυτή κατά Φιλοζωικών Σωματείων , όπως προκύπτει μέσα από το την ανακοίνωσή του συνδικαλιστικού τους οργάνου;

Θα κλείσουμε όμως με κάτι εξαιρετικά σημαντικό.

Διαβάσαμε στον ιστότοπο zoοsos.gr , που αν αληθεύει , και δεν έχουμε καμία αμφιβολία περί τούτου αφού προέρχεται από τα χείλη του αρμόδιου Αντιδημάρχου , ένα δεδομένο πράγματι απίστευτο.

Ο κτηνίατρος κ. Μουσουράκης , που φαίνεται να έχει υπογράψει την ανακοίνωση των κτηνιάτρων ( 😉 κατά δήλωσή του στον Αντιδήμαρχο ούτε υπέγραψε ο,τιδήποτε ούτε γνώριζε το περιεχόμενο της ανακοίνωσης, με ο, τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις προθέσεις και την τακτική του συντάκτη της ανακοίνωσης .

Ας μπει ένα τέλος σε αυτή την κακή στιγμή.

Καλούμε τους Χανιώτες κτηνιάτρους να στηρίξουν την προσπάθεια του Δήμου, όσο μικρή και αν θεωρούν ότι είναι αυτή, γιατί χρονίζοντα προβλήματα ετών δεν μπορούν να λυθούν σε μια ημέρα.

Αν την αρνηθούν την απόλυτη ευθύνη θα φέρουν οι ίδιοι και όχι ο Δήμος και δυστυχώς αυτοί που θα πληρώσουν τυχόν άρνηση να συνεργαστούν είναι τα ζώα και οι αιμορραγούντες οικονομικά πολίτες που ασχολούνται με την προστασία των ζώων.

Ας επέλθει λοιπόν η λογική και η αγάπη για τα ζώα και την πόλη μας

Για την

Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία

Η Πρόεδρος

Αναστασία Μπομπολάκη

Η Συντονίστρια της Διεπιστημονικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας

Ρεγγίνα Αργυράκη

Καθηγήτρια Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Για τον

Φιλοζωικό Σύλλογο Χανίων Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

Τάσος Λιονάκης και Άντζελα Νικολάου- Λιονάκη

Για την

Ομοσπονδία Ζωοφιλικών Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

Η Πρόεδρος

Εμμυ Παπαγιαννοπούλου

Xωριστή επιστολή , ανάλογου περιεχομένου με την ανωτέρω θα αποστείλει στον Δήμο Χανίων και η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας Ειρήνη Μολφέση, συμφωνώντας με τις αναφερόμενες θέσεις μας.

Διαβάστε επίσης

Συνδικαλιστές του Π.Κ.Σ. χρησιμοποίησαν την υπογραφή κτηνίατρου χωρίς να τον ρωτήσουν!

Διευκρινιστική απάντηση του Δήμου Χανίων για την ανακοίνωση των κτηνιάτρων