koyt2Διαβάστε την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Χανίων απαντώντας στο δημοσίευμα του Παραρτήματος Κρήτης του Π.Σ.Κ. όπως δημοσιεύτηκε στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Χανιώτικα Νέα,με σκοπό να αποσαφηνίσει τα ερωτηματικά που δημιουργήθηκαν και να εκθέσει την πραγματική κατάσταση .

“Απάντηση στην ανακοίνωση του Παραρτήματος Κρήτης του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου, η οποία δημοσιεύτηκε στα ‘Χ.Ν.’ της 26/7/2012, με τίτλο «Για τη στείρωση αδέσποτων ζώων: ‘Οχι’ σε εθελοντές ‘Ναι’ σε… εργολαβίες», δίνει ο Δήμος Χανίων.

Σε ανακοίνωσή του γνωστοποιεί τα εξής:

«1.Ο Δήμος Χανίων, εδώ και αρκετό καιρό, έχει αναλάβει μια σειρά από πρωτοβουλίες και δράσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων σχετικά με τα αδέσποτα ζώα στην περιοχή αρμοδιότητάς του καθώς και για την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των δημοτών του, την προστασία της υγείας των αδέσποτων ζώων και την αποκατάσταση της εικόνας των Χανίων -η οποία όλα τα προηγούμενα χρόνια αμαυρωνόταν, μέσω δημοσιευμάτων σε τοπικά και ξένα έντυπα καθώς και καταγγελιών πολιτών και φιλοζωικών οργανώσεων – στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

2.Σε σχέση με τα αναφερόμενα στην ανακοίνωση του Παρ. Κρήτης του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, καθιστούμε σαφές πως ουδέποτε, μέχρι σήμερα, ο Δήμος Χανίων έχει προβεί σε αναθέσεις εργασιών κτηνιατρικών πράξεων σε αλλοδαπούς κτηνιάτρους σε εθελοντική ή επ’ αμοιβή βάση.

3. Για το έτος 2012, το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, με την υπ’ αριθμό 417/2012 απόφασή του, ενέκρινε την προώθηση της δωρεάν συνεργασίας με αλλοδαπούς εθελοντές κτηνιάτρους για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων που διαβιούν εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου μας, σύμφωνα με το άρθρο 9 παρ. 11 του Νόμου 4039/2012 το οποίο αναφέρει ρητώς ότι: ‘οι στειρώσεις σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς, όπως επίσης και η σήμανση και η καταγραφή τους πραγματοποιούνται δωρεάν και από εθελοντές αλλοδαπούς κτηνιάτρους, οι οποίοι συγκεντρώνουν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις, προκειμένου να μπορούν να ασκήσουν νόμιμα το επάγγελμα του κτηνιάτρου στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία’. Αναγκαία προϋπόθεση γι’ αυτό όμως είναι: α) να υπάρξει σχετική αίτηση και β) να υπάρχει αδειοδοτημένο Δημοτικό Κτηνιατρείο για τα αδέσποτα ζώα εντός των διοικητικών ορίων ενός Δήμου, όπου θα διεξάγονται οι ανωτέρω κτηνιατρικές πράξεις. Η ανωτέρω απόφαση δεν δημιουργεί δέσμευση του Δήμου μας για αποκλειστική συνεργασία με αλλοδαπούς εθελοντές. Αποτελεί απλά, συμπληρωματική συνεργασία που στόχο έχει την κτηνιατρική κάλυψη και φροντίδα -μαζί με έλληνες εθελοντές κτηνιάτρους- του συνόλου των αδέσποτων του Δήμου μας.

4.Γίνεται επομένως σαφές πως σε καμία περίπτωση, δεν αποκλείονται οι Ελληνες εθελοντές κτηνίατροι και κυρίως οι κτηνίατροι του Νομού μας, εφόσον οι ίδιοι το επιθυμούν, παρά το γεγονός ότι, στις συναντήσεις που έχουν πραγματοποιήσει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ελ. Αμπαδιωτάκης και αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη με μέλη του Παραρτήματος Κρήτης του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, οι τελευταίοι -προκειμένου να προχωρήσει η συνεργασία με τον Δήμο Χανίων- θέτουν μια σειρά προϋποθέσεων, αναφορικά με τα μέσα και τους μηχανισμούς μεταφοράς και τις υποδομές ανάρρωσης των ζώων, στις οποίες ο Δήμος δεν έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί τη δεδομένη χρονική στιγμή.

5.Ο Δήμος Χανίων, μετά από σχετική αναμόρφωση του προϋπολογισμού του 2012, υλοποιώντας σχετική απόφαση του Δ.Σ. και με βάση τη κείμενη νομοθεσία, προέβη σε Δημόσια Ανοικτή Προκήρυξη για τη διενέργεια εργασιών κτηνιατρικής περίθαλψης, με απευθείας ανάθεση, προς Ελληνες ιδιώτες κτηνιάτρους με βασικό στόχο την παροχή περίθαλψης και φροντίδας των αδέσποτων ζώων του Δήμου μας. Η εν λόγω διαδικασία κατέστη για δύο συνεχόμενες φορές άγονη καθώς δεν υπήρξε καμία προσφορά -ούτε στην πρώτη ούτε στη δεύτερη προκήρυξη- από τους ιδιώτες κτηνιάτρους.

6.Ο Δήμος Χανίων, προκειμένου να μπορέσουν να εκτελεστούν οι αναγκαίες εργασίες κτηνιατρικής περίθαλψης, θα προβεί, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, και σε νέα Δημόσια Ανοικτή Πρόσκληση για τη διενέργεια αυτών και καλεί όλους τους ιδιώτες κτηνιάτρους του τόπου μας, όπως συμμετάσχουν, υποβάλλοντας τη σχετική προσφορά τους.

7.Από όλα τα προαναφερόμενα γίνεται σαφές ότι για πρώτη φορά μεθοδικά και οργανωμένα ο Δήμος Χανίων προσπαθεί, με όλες τις δυνατότητες που έχει και τα εργαλεία που του δίνει η κείμενη νομοθεσία, να υλοποιήσει εκείνες τις δράσεις που απαιτούνται προκειμένου: α) να αποκατασταθεί η αρνητική εικόνα που υπάρχει για τον τόπο μας, στην υπόλοιπη Ελλάδα και στο εξωτερικό όσον αφορά το θέμα των αδέσποτων αλλά και δεσποζόμενων ζώων, β) να βελτιωθεί και να προασπιστεί η ίδια η υγεία των ζώων και γ) να υπάρξει ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών σε σχέση με το εν λόγω θέμα.

8.Κλείνοντας, πρέπει να επισημανθεί ότι προσδοκούμε από έναν φορέα όπως είναι το Παράρτημα Κρήτης του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου -που οφείλει να έχει ως στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων σχετικά με τα αδέσποτα ζώα- να μην διαστρεβλώνει την πραγματικότητα υιοθετώντας στον δημόσιο λόγο του αστήρικτες καταγγελίες, που προσιδιάζουν στην έννοια της συκοφαντικής δυσφήμησης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Σε κάθε των περιπτώσεων, εμείς από την πλευρά μας επιζητούμε και επιδιώκουμε τη συνεργασία όλων των φορέων, των πολιτών και των εθελοντικών οργανώσεων, δίχως όρους αποκλεισμού και άλλες προϋποθέσεις, τόσο για την αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος που υπάρχει με τα αδέσποτα ζώα στα Χανιά όσο και για την προστασία – φροντίδα αυτών».