leyko_irias                                       ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                Αθήνα 09.06.2011

Πραγματοποιήθηκε χθες 10.06.2011 προγραμματισμένη συνάντηση των παρακάτω υπογραφόντων Φορέων με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Σκανδαλίδη καθώς και έκτακτη συνάντηση με την Υφυπουργό κα Μιλένα Αποστολάκη.

Στην συνάντηση με τον Υπουργό, διάρκειας περίπου μιας ώρας , μαζί μας ήταν και ο Γραμματέας του Φ.Σ. Νίκαιας κ. Γιάννης Κάραλης , ο οποίος βοήθησε στο να κλειστεί το ραντεβού με τον κύριο Υπουργό.

Τα θέματα που συζητήθηκαν με τον κ. Σκανδαλίδη ήταν η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων , ΔΙΚΕΠΑΖ , και βέβαια το σχέδιο νόμου για τα ζώα συντροφιάς.

Το κλίμα και στις δυο συναντήσεις μας ήταν φιλικό εκ μέρους των δύο Υπουργών και θέλουμε να πιστεύουμε ότι η συνάντησή μας θα επιφέρει και αποτελέσματα.

Στον κ. Υπουργό τέθηκε το θέμα της αδιαφάνειας και της έλλειψης στοιχειωδών δημοκρατικών διαδικασιών εκ μέρους της Διοίκησης του ΔΙΚΕΠΑΖ και έγινε αναλυτική περιγραφή των συνθηκών διαβίωσης των ζώων στο Κυνοκομείο.

Τονίσαμε ότι θα πρέπει η Διοίκηση του ΔΙΚΕΠΑΖ, το οποίο είναι Δημοτικό και όχι ιδιωτικό κέντρο , και ιδιαίτερα ο Πρόεδρός του να επικοινωνήσει με τα φιλοζωικά σωματεία για να συζητήσουν και από κοινού να ευρεθούν λύσεις για την όσο καλύτερη περίθαλψη και φροντίδα των ζώων στο ΔΙΚΕΠΑΖ.

Στον κ. Σκανδαλίδη τονίστηκε το γεγονός, ότι παρά τα θετικά στοιχεία , που περιέχει το σχέδιο νόμου, αν δεν ληφθούν γενναία και καινοτόμα μέτρα, που να κτυπούν το κακό στην ρίζα του, τίποτα δεν θα αλλάξει, τα αδέσποτα ζώα θα συνεχίσουν να υπάρχουν με ο, τι αυτό συνεπάγεται.

Τα θέματα που αναλύθηκαν αφορούσαν στο πολύ υψηλό κόστος τοποθέτησης του τσιπ ,που δεδομένης και της οικονομικής κρίσης , που διέρχεται η χώρα μας, ελάχιστοι θα είναι αυτοί που θα «τσιπάρουν»τα ζώα τους , με αποτέλεσμα να συνεχίζονται οι αθρόες εγκαταλείψεις ζώων.

Ο κ. Υπουργός βρήκε πολύ ενδιαφέρουσα την πρόταση, να αγοράζει το τσιπ ο ίδιος ο ιδιοκτήτης και η τοποθέτηση να γίνεται δωρεάν από τις κατά τόπους Κτηνιατρικές Αρχές.

Τα άλλα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η αναγκαιότητα λήψης μέτρων για τον περιορισμό στο ελάχιστο των γεννήσεων τόσο στα ιδιόκτητα ζώα όσο και στα ζώα στα νόμιμα εκτροφεία( αναφέρθηκε σαν πρόταση η λύση που πρόκρινε η Κυβέρνηση της Σλοβενίας) , η αναγκαιότητα να απαγορευθούν για ένα χρονικό διάστημα οι εισαγωγές ζώων από το εξωτερικό και τέλος η λήψη αυστηρότατων μέτρων για την πάταξη του παράνομου εμπορίου πώλησης ζώων, που πέρα από το ότι ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την ύπαρξη αδέσποτων συντελεί και στην διακίνηση μαύρου χρήματος

Ο κ. Υπουργός μας διαβεβαίωσε ότι θα εξετάσει τα θέματα που μπήκαν προς συζήτηση και μέχρι την Τετάρτη θα μας απαντήσει επ αυτών.

Στην συνάντηση με την κα Αποστολάκη η Υπουργός δέχτηκε να εκδοθεί άμεσα εγκύκλιος, έδωσε μάλιστα και την σχετική εντολή, για να επιτρέπεται η μεταφορά ζώων συντροφιάς μέχρι 10 κιλά στις καμπίνες των λεωφορείων των ΚΤΕΛ και να απαγορευθεί η τοποθέτησή τους στους χώρους των αποσκευών.

Στην κυρία Υφυπουργό τονίσαμε για πολλοστή φορά ότι η έλλειψη μέτρων στα παραπάνω αναφερθέντα ζητήματα σε τίποτα δεν θα διαφοροποιήσει το μέλλον από το σήμερα και ζητήσαμε να επανεξετάσει την θέση της , ως προς αυτά.

Ενημερωθήκαμε επίσης από υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου ότι για το θέμα της λεισμανίασης, που επίσης ζητήσαμε να λυθεί με εγκύκλιο ή Υπουργική απόφαση άμεσα, ότι η ευθανασία σε λεισμανιακά ζώα θα επιτρέπεται μόνο εάν, οι εξετάσεις αίματος στο αδέσποτο ζώο δείχνουν ότι πάσχει πλέον από προχωρημένη νεφρική ανεπάρκεια.

Επίσης λάβαμε γνώση του ότι ήδη είναι έτοιμο εκπόνημα για προϋποθέσεις πιο αυστηρές στον τρόπο λειτουργίας και διαβίωσης των ζώων στα pet-shops και στα εκτροφεία και θα εκδοθεί σύντομα Υπουργική Απόφαση.

Επίσης θα απαγορευτεί η πώληση τροπικών ζώων , όπως φίδια , ιγκουάνα κλπ.

Η κυρία Αποστολάκη μας διαβεβαίωσε ότι το σχέδιο νόμου θα ψηφιστεί μέσα στον Ιούλιο και φυσικά πριν την ψήφιση του θα αναρτηθεί στο site του Υπουργείου και της Βουλής.

Για την

Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 110 Ζωοφιλικών Σωματείων

Αναστασία Μπομπολάκη

Νάντια Ζόμπολα

Μαρίνα Τελή &

Για την

Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία

Αναστασία Μπομπολάκη