Αθήνα, 5 Μαρτίου 2013
Κύριε Υπουργέ,
Με έκπληξη διαβάσαμε τον εκ του γραφείου σας προτεινόμενο ορισμό για τα επιθετικά ζώα συντροφιάς, καθόσον οι αρμοδιότητες αυτές γνωρίζουμε ότι εμπίπτουν στο εργασιακό αντικείμενο του Αναπληρωτή Υπουργού.
Εκτιμάμε λοιπόν την προσπάθειά σας, ως μια ειλικρινή και εξ ευαισθησίας ορμόμενη απόπειρα, να απαλυνθούν οι αλγεινές εντυπώσεις που προκλήθηκαν από την αρχική διατύπωση της ανάλογης τροπολογίας, η οποία εξήγειρε – όπως φάνηκε κατά την διαβούλευση – όχι μόνο το κοινό αίσθημα των φιλόζωων αλλά και την ευρύτερη κοινότητα.
Ωστόσο, επίσης, μας εξέπληξε το γεγονός ότι ακόμη και κατ’ αυτήν την προσπάθεια διόρθωσης των πραγμάτων, υποπέσατε στη «λύση» του να χρησιμοποιήσετε έναν εύκολο ανθρωπομορφισμό, αποτίοντας στα ζώα προθέσεις, άμεσα ερμηνευόμενες από τις ανθρώπινες αναλογικές ανταποκρίσεις, καθώς επίσης και βουλησιαρχικές ενέργειες οι οποίες δεν μπορούν να πιστοποιηθούν, όπως συμβαίνει στην περίπτωση των ανθρώπων από την διατύπωση είτε λεκτικών είτε θυμικών προτάσεων.
Γνωρίζουμε βέβαια, κυρίως από τις εργασίες σας πάνω στην Βιοποικιλότητα από τα analia κατά το διάστημα των διάλεξεών σας, ως επισκέπτη Καθηγητή στη Γερμανία, αλλά και από τις ανακοινώσεις σας καθόλο το διάστημα που προεδρεύατε στην Επιτροπή Βιοηθικής (βιβλιογραφία που διαθέτουμε), ότι θεωρείτε τον φυσικό κόσμο ως τυπικά ανθρωπο-κεντρικό πεδίο αλληλοεπιδράσεων, θέση που μοιράζεστε και με άλλους διακεκριμένους συναδέλφους σας, όπως τους κ.κ. Αλαχιώτη και Κριμπά. Θέση απολύτως κατανοητή για γενετιστές της νεοδαρβινικής παράδοσης, η οποία με τον πιο ελπιδοφόρο τρόπο επανατοποθετεί τα βασικά αιτήματα της Ηθικής, αφαιρώντας από τον Άνθρωπο την υποχρεωτική και βάναυση επικυριαρχία του στη φύση.
Γι’ αυτό λοιπόν δραττόμεθα της ευκαιρίας να σας κρούσωμε τον κώδωνα του κινδύνου, επειδή οι περιοριστικοί ορισμοί, όταν προπάντων απομονώνονται από τα επιστημονικά τους συμφραζόμενα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά περίπτωση από γραφειοκράτες αυτοδιοικητικούς ή και τυχαία «βολικούς» καταγγέλλοντες, ώστε το αποτέλεσμα να καταλήγει μακράν του αναμενόμενου και εντελώς αντίθετο προς την ευζωία αυτών για τους οποίους υποτίθεται πως νομοθετούμε.
Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα με το οποίο «ερμηνεύτηκαν» αποσπασματικές επιστημονικές απόψεις του κ. Σαριδομιχελάκη και των Παθολόγων της Κτηνιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ., όπως μας τις προμήθευσε ο συνάδελφός σας και Πρόεδρός της κ. Αθανάσιος Ντινόπουλος, οσάκις περιέπεσαν στη διάθεση των αυτοδιοικητικών αρμοδίων του Δήμου Αθηναίων και των γραφειοκρατών του ίδιου σας του υπουργείου.
Θα παρακαλούσαμε λοιπόν, γνωρίζοντας ότι ο εκάστοτε πολιτικός προϊστάμενος, λόγω των πολλών πιέσεων του πολυφασικού του έργου και λόγω του μικρού αναλογικά διαστήματος που ασκεί το έργο του, δεν μπορεί να συσκεφθεί εν τω βάσει με τους εκπροσώπους της επιστημονικής κοινότητας, γι’ αυτό προτείνουμε να μην καταλήξετε σε αμετακίνητες διατυπώσεις, αλλά περισσότερο να διευκρινίστε το «αποδεδειγμένα» και να το καταλογίσετε περισσότερο σε ειδικούς συμπεριφοράς, όπως οι θετικοί εκπαιδευτές, παρά σε στατιστικολόγους συμπεριφοράς, όπως οι παθολόγοι.
Τελειώνοντας, σας παραθέτουμε για μια ακόμη φορά την πρότασή μας και ευελπιστούμε σε μια προσοδοφόρα συνεργασία μαζί σας εν όψει των επερχόμενων διαβουλεύσεων στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, ενώ θεωρούμε την καλή σας προαίρεση condicio sine qua non.
Ορισμός επιθετικού ζώου συντροφιάς
«Επικίνδυνο ζώο συντροφιάς είναι το ζώο συντροφιάς που αποδεδειγμένα και κατ΄ επανάληψη εκδηλώνει απρόκλητα έντονη επιτυχή επίθεση προς τον άνθρωπο ή τα άλλα ζώα καθώς και το ζώο που πάσχει από σοβαρό νόσημα που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο ή στα άλλα ζώα και δεν θεραπεύεται».
Για την
Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία & την
Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Φ.Π.Ο
Αναστασία Μπομπολάκη
Μάριζα Χριστοδούλου
Μαρία Χουστουλάκη
Τίνα Κασιδόκωστα
Βασιλική Χρήστου
Μαρίνα Τελή
Ρεγγίνα Αργυράκη
Καθηγήτρια Α.Π.Θ.
Συντονίστρια της Διεπιστημονικής Ομάδας της Π.Φ.Π.Ο
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.