CARETTAΤο κουφάρι μιας αρσενικής χελώνας Caretta – Caretta ανέσυραν χθες το πρωί οι λιμενικοί κοντά σε προβλήτα του ενετικού λιμανιού.

Η συγκεκριμένη χελώνα ήταν μασκότ του λιμανιού, δίνοντας ξεχωριστό χρώμα και ζωντάνια σε επισκέπτες, ψαράδες και ντόπιους, αφού για πολλά χρόνια περιφερόταν στην περιοχή και ζούσε από την αγάπη των ανθρώπων, οι οποίοι μάλιστα την είχαν ονομάσει ‘Χάρη’.

Ο ‘Χάρης’, σύμφωνα με τους καταστηματάρχες που τον τάιζαν, ερχόταν μέσα στο λιμάνι εδώ και πέντε χρόνια. Σύχναζε στη θαλάσσια περιοχή κοντά στο τέταρτο Νεώριο, δίπλα στην ταβέρνα ‘Βασιλικό’. Μέχρι πριν από δύο χρόνια έφτανε το πολύ μέχρι την πλώρη των καϊκιών που είναι δεμένα αριστερά και δεξιά σε διάφορα σημεία του λιμανιού. Τους τελευταίους μήνες, όμως, είχε ξεθαρρέψει και έφτανε μέχρι και την προβλήτα για να γευτεί τις νοστιμιές που πετούσαν οι ψαράδες. Ωστόσο, κάποιο σκάφος, όπως φαίνεται, δεν πρόσεξε με αποτέλεσμα πιθανότατα να τον χτύπησε θανάσιμα με την προπέλα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις.

Οπως ανέφερε στα ‘Χ.Ν.’ o πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης και Διαχείρισης Παραλιών και αντιπρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Χανίων, κ. Γιώργος Φραγγεδάκης «το προσωπικό του Λιμεναρχείου μάς ενημέρωσε για τον θάνατο μιας χελώνας Caretta – Caretta. Αμεσα προσεγγίσαμε το σημείο του ενετικού λιμανιού μαζί με υπάλληλο του Λιμεναρχείου και την ανασύραμε με τη βοήθεια ενός ψαρά. Στη συνέχεια ειδοποιήσαμε την Υπηρεσία Καθαριότητας για τη μεταφορά και την ταφή της σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες για τέτοιες περιπτώσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Φραγγεδάκη: «Μία ακόμη χελώνα χάθηκε από ανθρώπινες δραστηριότητες τη στιγμή που τα στατιστικά των τελευταίων ετών για τα Χανιά και ειδικά της περσινής χρονιάς, είναι αποκαρδιωτικά για την επιβίωση αυτού του σπάνιου είδους που τιμά τις περιοχές μας. Αν όλοι μας, Φορείς και πολίτες, δεν δράσουμε άμεσα, τότε τα επόμενα χρόνια θα βλέπουμε χελώνες του είδους μόνο σε φωτογραφίες στερώντας τη ζωντανή εικόνα τους στις μελλοντικές γενιές. Η Δημοτική Αρχή κινούμενη στην κατεύθυνση σωτηρίας του είδους θα αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και πρόληψης στο άμεσο μέλλον, απευθυνόμενη σε ντόπιους και επισκέπτες».

Φωτογραφικό υλικό στάλθηκε στην υπεύθυνη του προγράμματος Κρήτης για τη διάσωση της Χελώνας Caretta – Caretta, Ρεγγίνα Στεφάνου, ώστε ειδικοί επιστήμονες να γνωμοδοτήσουν για τα ακριβή αίτια θανάτου.

ΠΗΓΗ: http://www.haniotika-nea.gr