leyko_iriasΚυρία Τραχήλη

Σε απάντηση των όσων ισχυριστήκατε στην συνέντευξη που δώσατε στην Έυη Σάλτου, από τα ΝΕΑ την Τρίτη, 9 Αυγούστου 2011 τα σωματεία της ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ έχουν να σας απαντήσουν τα εξής.

Το σχέδιο Νόμου για τα ζώα συντροφιάς που όλοι οι ενδιαφερόμενοι γνωρίζουμε, διαβάσαμε και ποικιλοτρόπως διαβουλευτήκαμε, ξεκαθαρίζει πως απαγορεύεται πια η συμμετοχή ζώων σε τσίρκο και άλλου είδους θεάματα και γενικώς η χρησιμοποίηση τους, ακόμα και η φωτογράφηση τους, με σκοπό το κέρδος.

Αυτό ορίζεται σαφέστατα στο άρθρο 12 του σχεδίου και δεν χρειάζεται να επανερχόμαστε στο θέμα εφόσον είμαστε σύμφωνοι με την απαγόρευση αυτή.

Στο άρθρο 18 γίνεται εκτενής αναφορά για τρόπους προαγωγής της ζωοφιλίας και τα φιλοζωικά σωματεία της χώρας αλλά και κάθε φιλόζωος πολίτης αυτής, δεν μπορεί να μη δηλώσει την ικανοποίηση του σχετικά με όσα συμπεριλαμβάνονται στο εν λόγω άρθρο.

Από καιρό μάλιστα, διάφορα φιλοζωικά σωματεία έχουν ετοιμάσει πλούσιο υλικό για τον σκοπό αυτό, το οποίο και έχουν προωθήσει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αλλά και στην αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

Στόχος όλων μας λοιπόν είναι η προαγωγή της ζωοφιλίας και η αλλαγή της νοοτροπίας των Ελλήνων πολιτών όσον αφορά στα θέματα των ζώων.

Αυτό όμως, κυρία Τραχήλη, θα πάρει χρόνο μέχρι να δώσει ουσιαστικά αποτελέσματα.

Η αυστηροποίηση των ποινών όμως θα λειτουργήσει άμεσα και θα αποτρέψει σε μεγάλο, θέλουμε να πιστεύουμε, βαθμό την κάθε είδους βία, λειτουργώντας και εκπαιδευτικά, διότι και δια της τιμωρίας μαθαίνουμε.

Τα κρούσματα κακοποιήσεων στη χώρα μας είναι πάρα πολλά, είναι απολύτως αληθινά, όπως άλλωστε και στο παρελθόν ήταν αλλά την διαφορά την κάνει τώρα η εύκολη μέσω του διαδικτύου επικοινωνία και η άμεση ενημέρωση.

Οι Έλληνες κτηνίατροι γνωρίζουν πάρα πολύ καλά , ό,τι σχετικό με τον μεγάλο αριθμό των κακοποιήσεων, διότι οι φιλόζωοι πολίτες και τα φιλοζωικά σωματεία της χώρας σ’ αυτούς στρέφονται κάθε φορά που αντιμετωπίζουν παρόμοια περιστατικά και κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός πως οι τελευταίοι αποτελούν και την κύρια πελατεία των ιδιωτών κτηνιάτρων σε πανελλαδικό επίπεδο.

Η προβολή περιστατικών κακοποίησης, ασφαλώς και δεν έχει στόχο την προώθηση αδέσποτων για υιοθεσία στο εξωτερικό, όπως ισχυρίζεστε στη συνέντευξη σας.

Είναι μια πραγματικότητα που αν κάνουμε πως δεν την αντιλαμβανόμαστε, γινόμαστε συνεργοί στις κακοποιήσεις.

Οι υιοθεσίες στο εξωτερικό, είναι μια ανάγκη η οποία θα εκλείψει αν συνεργαστούμε όλοι προς την κατεύθυνση του περιορισμού του αριθμού των αδέσποτων ζώων.

Οι Έλληνες κτηνίατροι μπορούν να παίξουν ένα πολύ σοβαρό ρόλο σ’ αυτό, μειώνοντας τις τιμές για την στείρωση των ιδιόκτητων ζώων, ώστε να μην είναι αποτρεπτικές για τους ιδιοκτήτες τους και στειρώνοντας δωρεάν ή με ελάχιστη αμοιβή τα αδέσποτα της περιοχής τους, κατά τα πρότυπα των συναδέλφων τους άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, που διανύουν χιλιόμετρα για να στειρώσουν αδέσποτα ζώα, σε χώρες στις οποίες υπάρχει μεγάλος αριθμός αυτών.

Ας συνεργαστούν λοιπόν οι Έλληνες κτηνίατροι με τον τρόπο που προτείνουμε παραπάνω, ώστε να περιοριστεί ο αριθμός των αδέσποτων ζώων στη χώρα μας και να σταματήσουν οι απαραίτητες, κατά τους φιλόζωους, υιοθεσίες Ελληνικών αδέσποτων ζώων στο εξωτερικό ή οι αθρόες και παράνομες εξαγωγές, όπως εσείς χαρακτηρίζετε αυτές τις υιοθεσίες.

Η πολιτεία ζητά την συνδρομή όλων, προκειμένου να λυθεί το μεγάλο πρόβλημα των αδέσποτων που μαστίζει τη χώρα μας και εξευτελίζει τους πολίτες της.

Οι Έλληνες κτηνίατροι, με την ευαισθησία που τους διακρίνει, μπορούν και πρέπει να προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια για το σκοπό αυτό.

Είμαστε σίγουροι πως προκειμένου για την απαλλαγή του τόπου μας από το μεγάλο αυτό πρόβλημα, θα βάλουν στην άκρη το οικονομικό τους συμφέρον και σε συνεργασία με τα φιλοζωικά σωματεία και τους Δήμους θα κάνουν δωρεάν ή με ελάχιστο κόστος στειρώσεις αδέσποτων ζώων.

Είναι τουλάχιστον απαράδεκτο να μένουν αυτοί έξω από την προσπάθεια αυτή, όταν μάλιστα η προσφορά από εθελοντές συναδέλφους τους άλλων χωρών της ΕΕ είναι τόσο μεγάλη.

Αλλά κι αν ακόμα είναι ανάγκη να δεχτεί η χώρα μας την βοήθεια που της προσφέρεται από τους Ευρωπαίους εθελοντές, οι Έλληνες κτηνίατροι θα μπορούσαν να προσφέρουν τα ιατρεία τους και να συνεργαστούν μαζί τους, προκειμένου τα ζώα να στειρώνονται στο πιο κατάλληλο δυνατόν περιβάλλον.

Η σήμανση και η καταγραφή όλων των ζώων συντροφιάς και μάλιστα με την βάση δεδομένων στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που διασφαλίζει την σωστή τήρηση των αρχείων, οι μαζικές στειρώσεις αδέσποτων ζώων από εθελοντές Έλληνες και Ευρωπαίους επιστήμονες και οι αυστηροί κανόνες για την διατήρηση ζώου συντροφιάς, σίγουρα θα συντελέσουν στον περιορισμό της εγκατάλειψης και την μείωση του αριθμού των αδέσποτων ζώων.

Το νέο Νομοσχέδιο έχει πολλά θετικά σημεία και είναι σαφές πως με την ψήφιση του θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο για την προστασία των ζώων, την υπεύθυνη ιδιοκτησία και τον περιορισμό των αδέσποτων.

Είμαστε σίγουροι πως έχουμε τους Έλληνες κτηνίατρους συμμάχους σε κάθε ενέργεια μας προς την κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος των αδέσποτων ζώων και φυσικά στην προσπάθεια που κάνουμε για την ολοκλήρωση και άμεση ψήφιση του νέου νόμου για την προστασία των ζώων συντροφιάς.

Δηλώνοντας την επιθυμία μας για μια καλή και εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ φιλοζωικών ομάδων και Πανελλήνιου Κτηνιατρικού συλλόγου, περιμένουμε την απάντηση σας.

Για την ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Ελένη Γερνά

Ολυμπιάδα Χαλιδικής

ΤΚ 57014

Τηλ. 6944383206

e-mail animalrs@otenet.gr