Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν σήμερα εκπρόσωποι των φιλοζωικών σωματείων και της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας,μετά την επιστολή που έστειλε η κτηνιατρική υπηρεσία Χανίων στην Πρόεδρο της Ομοσπονδίας μας κα Μπομπολάκη,η οποία αποτελούσε απάντηση σχετικά με τη διαδικασία υιοθεσίας και μετακίνησης ζώων συντροφιάς στο εξωτερικό.

Στην απάντησή της η κτηνιατρική υπηρεσία αποφαίνεται ότι “στην περιφέρεια των Χανίων δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί νόμιμη διαδικασία υιοθεσίας αδέσποτου ζώου συντροφιάς.

Όπως επεσήμανε η κα Μπομπολάκη «Η επιστολή της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Χανίων ούτε λίγο ούτε πολύ βάζει ταφόπλακα στη φιλοζωική δράση όχι μόνο των φιλοζωικών σωματείων αλλά και των Δημοτικών Αρχών. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με την απόφαση αυτή (η οποία βασίζεται σε μια διάταξη του νόμου 4039 χωρίς να λαμβάνει υπόψη άλλες συναφείς διατάξεις) επειδή τόσο ο Δήμος όσο και τα φιλοζωικά σωματεία δεν έχουν αδειοδοτημένα καταφύγια ζώων ή κτηνιατρεία, μας δηλώνεται ανοιχτά ότι δεν μπορούμε να περισυλλέγουμε κανένα ζώο είτε αυτό είναι τραυματισμένο είτε άρρωστο είτε μικρά κουτάβια και δεν μπορούμε να προβαίνουμε σε υιοθεσίες ζώων. Γενικά, δηλαδή, αναστέλλεται κάθε φιλοζωική δραστηριότητα».

Συνεχίζοντας χαρακτήρισε “κατάπτυστη, παράλογη και απαράδεκτη” την επιστολή και πρόσθεσε πως ήδη τα σωματεία προχώρησαν σε εξώδικη διαμαρτυρία ζητώντας από την Υπηρεσία και τα αρμόδια Υπουργεία μέσα σε 7 ημέρες να προσαρμοστούν στις ευρωπαϊκές διατάξεις, οι οποίες ορίζουν ότι προκειμένου ένα ζώο να υιοθετηθεί σε άλλες χώρες – μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα πιστοποιητικό υγειονομικού χαρακτήρα (trace) το οποίο πρέπει να εκδίδει η Κτηνιατρική Υπηρεσία.

Σχετικά με τα καταφύγια ζώων που προβλέπονται να υπάρχουν βάσει του νόμου 4039/2012 αλλά ακόμα δεν έχει εκδοθεί η  υπουργική απόφαση η οποία θα θέτει τις προϋποθέσεις δημιουργίας τους,επομένως “ακόμα κι αν ήθελε ο Δήμος ή ένα φιλοζωικό σωματείο να έχει αυτό το πράγμα δεν μπορεί να το κάνει.

Από εκεί και πέρα υπάρχει η αρ. 130 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους, την οποία έχει επικυρώσει ο αρμόδιος υπουργός του ΥΠΠΑΤ και η οποία έχει δεσμευτική ισχύ για τις δημόσιες υπηρεσίες και όχι μόνο, που λέει ότι εκεί όπου δεν υπάρχουν καταφύγια ζώων από Δήμους -και επειδή δεν μπορούμε να αφήσουμε τα αδέσποτα στο έλεος του καθενός- μπορούν τα φιλοζωικά σωματεία προσωρινά να φιλοξενούν άρρωστα, τραυματισμένα ζώα κ.λπ. Αυτή όμως την παράμετρο δεν την λαμβάνει υπόψη της η Κτηνιατρική Υπηρεσία.

Εφόσον η Υπηρεσία εμμείνει στο περιεχόμενο της επιστολή της, πρόθεση των σωματείων είναι να εγκαταλείψουν όλα τα ζώα που περιθάλπονται ή φιλοξενούνται από τα φιλοζωικά σωματεία στα γραφεία της Κτηνιατρική Υπηρεσία Χανίων.

Να απαγορεύεται κάτι χωρίς να βρίσκεται λύση δεν είναι εφικτό. Γι’ αυτό και όλα τα ζώα θα τα πηγαίνουμε στην Κτηνιατρική μέχρι να αποφασίσει ότι αυτή η επιστολή δεν έχει εφαρμογή», σχολίασε η κα Μπομπολάκη και διευκρίνισε ότι η απόφαση των φιλοζωικών οργανώσεων θα υλοποιηθεί αφότου υπάρξει επικοινωνία με την Κτηνιατρική και με το Υπουργείο έπειτα από το εξώδικο της ΠΦΠΟ που τους έχει κοινοποιηθεί.

Τα σχόλια δικά σας….