Εμείς  που μέσα από την εθελοντική δράση προσπαθούμε να βοηθήσουμε τα ζώα ακούμε πολύ συχνά αυτή την φράση:
‘”Θα σας καταγγείλω στα κανάλια “ ή
“θα σας καταγγείλω στις εφημερίδες ” .
 
Όσες φορές και αν το επαναλάβουμε πάντα θα υπάρχουν συμπολίτες μας -που η φιλοζωία τους εξαντλείται στο να πάρουν τηλέφωνο  τον φιλοζωικό σύλλογο για κάποιο περιστατικό-  που θα αγνοούν , ότι οι εθελοντές δεν ανήκουν σε  κάποια δημόσια ή ιδιωτική  υπηρεσία και  αμείβονται για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους , και  αν δηλώσουμε αδυναμία να πάμε σε ένα περιστατικό θα μας καταγγείλουν στον εργοδότη μας ή στην κοινή γνώμη .
 
Ακόμη και εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι  αγνοούν , ότι την αρμοδιότητα των αδέσποτων , των τραυματισμένων κλπ ζώων ο νομοθέτης την έχει αναθέσει στους Δήμους και όχι σε απλούς πολίτες εθελοντές, οι οποίοι μόνο βοηθητικά μπορούν να κάνουν κάτι
Όπως συνέβη την περασμένη εβδομάδα , που τοπικός σύμβουλος μας έβαλε… διορία να  πάμε να παραλάβουμε ένα τραυματισμένο στο δρόμο για Θέρισο σκυλί .
” Αν δεν έλθετε σε μισή ώρα ” , μας είπε, ” θα σας καταγγείλω στην Νέα  Τηλεόραση ” !!!
 
Σήμερα πάλι  οι απειλές επαναλήφθηκαν από άλλους συμπολίτες μας για πολλοστή φορά .
Το ΄χουμε ξαναπεί .
 
Ο μόνος εργοδότης μας είναι η συνείδησή  και οι αρχές μας και η μόνη αμοιβή μας , ένα ευχαριστώ.
 
Προς τι λοιπόν οι βρισιές και οι απειλές προς τους ελάχιστους εθελοντές , μετρημένους στα δάχτυλα του ενός χεριού  που εξαντλημένοι από την χρόνια προσπάθεια να βοηθήσουν τραυματισμένα , άρρωστα ή νεαρά ζώα , έχουν υπερβάλλει εαυτόν αλλά δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε όλα τα περιστατικά;

Τα σπίτια μας έχουν γεμίσει ζώα , η δε ζωή μας έχει καταντήσει αφόρητη .
Προχθές μαζί με όλα τα άλλα κληθήκαμε να αναλάβουμε 11 νεογέννητα κουτάβια 10 ημερών , που ένας ” φιλόζωος ” ιδιοκτήτης σκύλου – έτσι μας λένε πολλοί,  “εγώ έχω  δύο σκυλιά, είμαι φιλόζωος ” – τα παράτησε σε κάδο και τα βρήκε αλλοδαπή τουρίστρια .
Τι ωραία εικόνα που προσφέρουμε στους επισκέπτες μας !!!
Εύγε μας!
Κάνουμε λοιπόν ο, τι μπορούμε αλλά δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα .
Ενώ αυτοί που δεν κάνουν τίποτα διαμαρτύρονται για τους άλλους , που δεν τα κάνουν όλα.
Ας μας κόψουν λοιπόν οι υβριστές μας το μισθό ή τη σύνταξη.
 
Μέσα από όλη αυτή την κατάσταση αναδεικνύεται για μια ακόμη φορά  η αναγκαιότητα και μάλιστα  με απόλυτη προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής Χανίων
α. να συστήσει συνεργείο περισυλλογής αδέσποτων.
β. να διαθέσει αυτοκίνητο.
γ. να συμβληθεί  με χώρο φιλοξενίας των τραυματισμένων κλπ ζώων.
 
Οι δυνάμεις μας και κυρίως οι ψυχικές μας αντοχές έχουν εξαντληθεί.
Για όλους εκείνους δε που με ένα τηλεφώνημα στο φιλοζωικό θεωρούν , ότι κάνουν το καθήκον τους,  θα επαναλάβουμε παλαιότερο κείμενό μας .
 
Τηλεφωνική Εξυπηρέτηση Φιλόζωων…
Γεια σας,
Καλέσατε το κέντρο Εξυπηρέτησης για όλα σας τα προβλήματα σε σχέση με τα αδέσποτα από τον Φιλοζωικό μας Σύλλογο..Ευχαριστούμε που μας προτιμήσατε.
Αν βρήκατε κουτάβια και τα λυπηθήκατε τόσο φιλόζωοι που είστε, αλλά τώρα που τα διασώσατε πρέπει να τα πάτε κάπου, δεν γίνεται όμως με τίποτα στο σπίτι σας γιατί ο παππούς είναι αλλεργικός όταν πλησιάζει σκυλιά .
Πατήστε το 0
Αν τα κουτάβια πρέπει να φύγουν άμεσα αν γίνεται στα επόμενα 30 λεπτά γιατί πηγαίνατε στα γενέθλια της θείας της κολλητής σας.
Πατήστε το 1
Αν η σκύλα σας γέννησε και δεν ξέρετε τι να κάνετε τα 8 σκυλάκια γιατί φτωχός άνθρωπος είστε βρε παιδί μου, αλλά δε θέλετε να την στειρώσετε για «να είναι το σκυλί στην φύση του». Αλλά αν γίνεται και λίγο γρήγορα γιατί λερώνουν και φωνάζει ο άντρας σας .
Πατήστε το 2
Αν βρήκατε ένα αδέσποτο στο δρόμο και πρέπει να πάει στον γιατρό, αλλά εσείς δεν μπορείτε γιατί…τέλος πάντων γιατί έτσι (!), και τι φιλοζωική είμαστε που κανένας εθελοντής δεν μπορεί να έλθει να το πάρει.
Πατήστε το 3
Αν τα σκυλιά της γειτονιάς σας γαβγίζουν το βράδυ, και βέβαια δεν μπορείτε να πείτε περισσότερα, αλλά απειλήσανε με φόλες, και θέλετε να δούμε πως θα τα πάρουμε από εκεί να τα πάμε κάπου αλλού.Πατήστε το 4
Αν το σκυλί στην γειτονιά σας έχει «κάτι που ξύνεται» (ψώρα είναι) και εσείς φοβάστε μην μολυνθεί το παιδί σας , αν και δεν το ακουμπά, έτσι με τον αέρα .
Πατήστε το 5
Αν υπάρχουν αδέσποτα στην γειτονιά σας και αναπνέουν κινούνται ή για όνομα του θεού ψάχνουν για νερό,.
Πατήστε επειγόντως το 6
Αν θέλετε να μας φορτώσετε να στειρώσουμε -τσάμπα φυσικά- την σκύλα της γειτονιάς σας και χωρίς να μπορείτε  να προσφέρετε ούτε φιλοξενία,τις περισσότερες φορές ούτε και μεταφορά, αλλά είστε τόσο φιλόζωος που θα μας παίρνετε κάθε μέρα. 
Πατήστε το 7
Αν θέλετε να υιοθετήσετε ένα καθαρόαιμο και όχι αυτά τα κοπρόσκυλα που ανεβάζουμε αλλά είσαστε σίγουροι ότι τις καλές τις ράτσες τις βρίσκουμε και τις πουλάμε και γι’ αυτό θέλετε οπωσδήποτε να μας μιλήσετε και να μας τρώτε τον χρόνο .
Πατήστε το 8
Για να υιοθετήσετε σκυλιά συναγερμούς, ράτσα ταράτσα, μικρόσωμα όχι πάνω από 5 κιλά που να μην μαδάνε να μην κατουράνε κλπ, για μαντρόσκυλα που δαγκώνουν γύφτους ή για το οικόπεδό σας .Πατήστε το 9
Αν παίρνετε τον Δήμο Χανίων ή άλλους Δήμους και σας δίνουν το τηλέφωνο των φιλοζωικών γιατί αυτοί δεν διαθέτουν υπηρεσία τέτοια .
Πατήστε το 10 το καλύτερο
Τέλος πάντων όποια και από τις παραπάνω επιλογές πατήσετε το μήνυμα είναι ΕΝΑ .
Αντί να μεταθέτετε το πρόβλημα σε εθελοντές συμπολίτες σας , βοηθήστε τους  έμπρακτα και εσείς .
Ή τουλάχιστον μην παριστάνετε τους φιλόζωους γιατί κάνετε με ένα τηλεφώνημα- ξεφόρτωμα .
Και κυρίως μην αποκτάτε σκυλί ή γατί , ούτε της μόδας πια  είναι .
Και αν αποκτήσετε μη το παρατάτε και μην το εγκαταλείπετε. Ούτε αυτό ούτε τα νεογέννητα.
Αλλιώς τσιμουδιά και λίγη τσικουδιά.
Νατάσα Βυσσίνου Μπομπολάκη

Πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας