ATS1Παραθέτουμε αυτούσιες τις απόψεις της κτηνιάτρου κας Καμπουράκη και του νευρολόγου-ψυχίατρου κου Τερουίγγε και αφορούν στο πολυσυζητημένο θέμα της στείρωσης.

Ενας αντίλογος για τη στείρωση των αδέσποτων ζώων

8 Απριλίου 2014
Κύριε διευθυντά,
όπως γνωρίζουμε χρόνια τώρα, η βασική γραμμή που ακολουθείται για τον έλεγχο του πληθυσμού των αδέσποτων είναι η στείρωσή τους.
Βάσει της πρακτικής αυτής θεωρείται ότι αυτά θα μειωθούν μιας και δεν θα αναπαράγονται.
Ο παρακάτω προβληματισμός θα κινηθεί σε δύο επίπεδα. Πρώτον το πρακτικό και δεύτερον το ηθικό ζήτημα.

1ον) Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι τα περισσότερα αδέσποτα είναι στην πραγματικότητα εγκαταλελειμμένα δεσποζόμενα. Είναι γνωστό ότι, δυστυχώς, υπάρχουν πολίτες που εγκαταλείπουν το ζώο τους ή όλη την τοκετοομάδα των ανεπιθύμητων κουταβιών από την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη της σκυλίτσας τους.
Οι τόποι γνωστοί: Αγ. Απόστολοι, Νοσοκομείο κ.α. Έτσι υπάρχει συνεχής ανατροφοδότηση αδέσποτων στην πόλη που προέρχονται από παραμέληση ιδιοκτητών.

Άρα, όσα χρήματα της πολιτείας και αν δαπανηθούν για στειρώσεις, ο αριθμός των αδέσποτων δεν θα μειωθεί ποτέ.
Από την άλλη, ο πληθυσμός των πραγματικά αδέσποτων ξέρουμε από τη Βιολογία ότι δεν μπορεί να υπεραναπτυχθεί. Ο πληθυσμός των πραγματικά αδέσποτων απλώς θα αναπαράγει τον εαυτό του.
Κι εδώ η Βιολογία θα επέβαλε να μην τον αποδεκατίσουμε διότι είναι ζώα που έχουν περάσει από φυσική επιλογή, πολύ δυνατοί γονιδιακά οργανισμοί σε σχέση με τα δεσποζόμενα και κυρίως με τα καθαρόαιμα ζώα τα οποία φέρουν μεγάλο αριθμό γενετικών και κληρονομούμενων προβλημάτων.

2ον) Ο κυριότερος όμως πέρα από τα παραπάνω προβληματισμός που τίθεται αφορά το ηθικό κομμάτι της στείρωσης του αδέσποτου ζώου.
Υπάρχουν επιστημονικές μελέτες οι οποίες δηλώνουν ότι ένας αδέσποτος σκύλος όταν στειρωθεί καταδικάζεται στη μοναξιά.
Η αιτία είναι η παρακάτω: ο σκύλος είναι αγελαίο ζώο. Πάντα η προτίμησή του είναι να ζει συντροφικά σε μία κοινότητα. Τα ζώα μυρίζονται μεταξύ τους και από συγκεκριμένες οσμές (φερομόνες) κατατάσσονται σε ένα ιεραρχικό – ομαδικό σύστημα (αρσενικό – θηλυκό, νεαρό – ενήλικο – γέρικο, αρχηγικό – υποτελές κ.λπ.).
Στο στειρωμένο ζώο λείπουν μέρος από τις φερομόνες (= οσμές) μιας και έχουμε παρέμβει στην ενδοκρινολογία του.
Έτσι τα άλλα ζώα δεν μπορούν να το “αποκρυπτογραφήσουν”, με αποτέλεσμα να το απομονώνουν και να μην το δέχονται στην αγέλη.
Αυτό σημαίνει ότι το ζώο έχει χάσει το αναπαραγωγικό του ένστικτο, έχει χάσει την αγελαία ζωή του, δηλαδή τη συντροφικότητα και έχει μείνει μόνο με το ένστικτο της επιβίωσης που εκφράζεται κατά κύριο λόγο στο φαγητό.

Αυτό όμως δε συνιστά ευζωία…

Αυτή η απομόνωση, όπως φαίνεται μέχρι τώρα, δεν συμβαίνει στο δεσποζόμενο ζώο γιατί η “αγέλη” του είναι η οικογένεια, η οποία το δέχεται ακόμα περισσότερο μετά τη στείρωσή του, μιας και λύνεται ένα πρόβλημα στη συμβίωσή τους.
Εφόσον τα παραπάνω ισχύουν, η στείρωση των αδέσποτων δεν συνιστά πράξη φιλοζωίας, αλλά μια καταδικαστική για το ζώο παρέμβαση.
Η προχωρημένη και προοδευτική σκέψη απαιτεί να ελέγχουμε καινούργιες απόψεις. Πόσο μάλλον όταν αυτές στηρίζονται σε επιχειρήματα και επιστημονικές μελέτες.
Αν η άποψη υπέρ της στείρωσης των αδέσποτων εδραιώνεται με επιχειρήματα, παίρνουμε την ευθύνη των πράξεών μας και συνεχίζουμε.
Αν όμως πράττουμε έτσι από κεκτημένη ταχύτητα, τότε πρέπει να αναθεωρήσουμε.

Μαρία Καμπουράκη,
κτηνίατρος

DSCN1967κουτάβια

10 Απριλίου 2014
Συνηγορία υπέρ της στείρωσης

Δεν συμφωνώ καθόλου με τον άρθρο της κτηνιάτρου κ. Καμπουράκη. Θα σας πω το γιατί συνοπτικά.

1ον) Είναι σωστό ότι τα περισσότερα αδέσποτα είναι στην πραγματικότητα εγκαταλειμμένα σκυλιά και ότι η στείρωση δεν θα έπρεπε να είναι η μοναδική λύση για να μειωθούν. Θα έπρεπε να εκπαιδευθούν οι πολίτες και τα παιδιά να σέβονται τα σκυλιά, πώς να τα φροντίσουν. Θα έπρεπε η αστυνομία και οι άλλες αρμόδιες αρχές να τηρούν τον νόμο παρά να κλείνουν τα μάτια τους. Θα έπρεπε οι κτηνίατροι να είναι πιο αυστηροί στην άσκηση του επαγγέλματός τους πιέζοντας τους πελάτες τους να βάλουν ηλεκτρονική ταυτοποίηση στον σκύλο τους. Η ηλεκτρονική ταυτοποίηση, το μικροτσίπ, είναι υποχρεωτικό από το νόμο και ένα χρήσιμο, εύκολο και αποτελεσματικό μέσο για να εμποδίζει τους ιδιοκτήτες να εγκαταλείπουν τα σκυλιά τους, από φόβο μήπως τους επιβληθεί πρόστιμο.

Η στείρωση των εγκαταλειμμένων σκύλων στα καταφύγια, η στείρωση των υιοθετημένων αδέσποτων σκύλων, δεν θα έχει ως αποτέλεσμα την εξαφάνιση των αδέσποτων, αλλά τουλάχιστον αυτά θα μειωθούν, καλυτερεύοντας δραστικά την ευζωία των ίδιων των ζώων αλλά και των πολιτών.

2ον) «Ο κυριότερος όμως … αφορά το ηθικό κομμάτι της στείρωσης του αδέσποτου ζώου» λέει η κ. Καμπουράκη και συνεχίζει με » … ένας αδέσποτος σκύλος όταν στειρωθεί καταδικάζεται στη μοναξιά. Η αιτία είναι η παρακάτω: ο σκύλος είναι αγελαίο ζώο.» Είναι κρίμα που μια κτηνίατρος που είναι επιστήμονας, βασίζει τα επιχειρήματα της σε μια θεωρία που δεν ισχύει τώρα και παραπάνω από 20 χρόνια, δηλαδή ότι ο σκύλος είναι ζώο αγέλης. Ο σκύλος ΔΕΝ είναι ζώο αγέλης! Οι επιστημονικές μελέτες που δημοσιεύθηκαν, τα βιβλία των επιστημόνων όπως των Mesch, Dunbar, Bradshaw, Coren και άλλων το έχουν αποδείξει αδιάσειστα. Ο συλλογισμός είναι λανθασμένος. Ο στειρωμένος σκύλος δεν καταδικάζεται στην μοναξιά, πάντα το σκυλί θα ψάχνει παρέα, είτε του ανθρώπου, είτε ενός ομοειδούς του.

Δυστυχώς συνεχίζει με ένα ακόμα πιο ανακριβές επιχείρημα, λέγοντας ότι «Στο στειρωμένο ζώο λείπει μέρος από τις φερομόνες (οσμές) …». Οι φερομόνες του σκύλου εκκρίνονται στα ούρα, στο σάλιο, στις κενώσεις, … και ιδιαίτερα από πολλούς εξωκρινείς αδένες για να χρησιμεύσουν ως χημικοί αγγελιοφόροι μεταξύ ζώων. Είναι περιπλοκή υπόθεση. Αρκεί να πούμε ότι οι δήθεν σεξουαλικές φερομόνες εκκρίνονται από τους αδένες κοντά στην ουρά, όχι από τους σεξουαλικούς αδένες που είναι μικτοί αδένες, ενδοκρινείς και εξωκρινείς.

Η στείρωση παρεμβαίνει στην ενδοκρινολογία του σκύλου, μάλιστα, αλλά όχι στην έκκριση των περισσότερων φερομόνων. Μάλλον η χημική σύνθεση των σεξουαλικών φερομόνων αλλάζει μετά από μια στείρωση, διά περίπλοκων αλληλοεπιδράσεων υπό τον έλεγχο του υποθαλάμου. Τόσο το καλύτερο! Η στειρωμένη σκύλα ενημερώνει σαφώς ότι δεν αναπαράγεται πια, ο στειρωμένος σκύλος ενημερώνει σαφώς ότι δεν είναι ανταγωνιστής των άλλων σκύλων πια όταν υπάρχει μια σκύλα έτοιμη για ζευγάρωμα, μειώνοντας ή αποφεύγοντας επιθετικές μάχες και άλλες δυσάρεστες καταστάσεις.

Πρέπει όμως να διευκρινίσω ότι παλαιότερα οι κτηνίατροι έκαναν συχνά στον θηλυκό σκύλο μια ωοθηκεκτομή χωρίς ή μαζί με μια υστερεκτομή και στον αρσενικό σκύλο μια ορχεκτομή, που ήταν σαφώς λίγο ή πολύ μια επέμβαση στην ενδοκρινολογία του σκύλου. Σήμερα όμως η στείρωση του σκύλου μπορεί απλά να είναι η επίδεση των φαλλόπειων σαλπίγγων ή η εκτομή των σπερματικών πόρων, δύο μέθοδοι που δεν έχουν καμία επίδραση στις ενδοκρινολογικές λειτουργίες ούτε στην συμπεριφορά του σκύλου, όπως το κάνουν στους ανθρώπους.

Επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα στειρωμένα σκυλιά υποφέρουν λιγότερα από καρκίνο των σεξουαλικών οργάνων, ότι είναι πιο ήρεμα, λιγότερα επιθετικά, πιο φιλικά. Δεν αμφιβάλλει κανένας ότι είναι μια ανακούφιση να μη ασχολούμαστε πια με την περίοδο ζευγαρώματος μιας σκύλας, με το πώς να χειριστούμε τον σκύλο μας σ” αυτήν την περίπτωση, με το τι να κάνουμε με τα ανεπιθύμητα κουτάβια, κλπ. Με την στείρωση τα αδέσποτα θα ήταν λιγότερα, τα καταφύγια λιγότερο ασφυκτικά γεμάτα, η κοινωνία πιο ήσυχη, οι δρόμοι πιο ασφαλείς για να πω μόνο τα πιο φανερά πλεονεκτήματα μεταξύ πολλών άλλων.

Δρ.Γκιώμ Τερουίγγε

πηγή http://www.haniotika-nea.gr/enas-antilogos-gia-ti-stirosi-ton-adespoton-zoon/#ixzz2yf1mWfek