pzsespfpoΕξώδικη επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Περιφερειάρχη Αττικής κο Σγουρό,απέστειλε η ΠΦΠΟ για την παράνομη λειτουργία του Αττικού Πάρκου,αφού από τον Μάρτιο του 2013 εκκρεμεί η ανανέωση της άδειας λειτουργίας του.Στην επιστολή της τεκμηριώνει επίσης την αναγκαιότητα της μη ανανέωσης αυτής.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ 

Επιτρέψτε μας να επικοινωνήσουμε μαζί σας και να διαμαρτυρηθούμε εντόνως για την μέχρι τώρα αδιαφορία και υποτονικότητα των υπηρεσιών σας , για ένα πολύ σημαντικό θέμα, το οποίο αφορά στην λειτουργία του Αττικού Πάρκου , και που απασχολεί χιλιάδες εκατοντάδες πολίτες της φιλοζωικής κοινότητας της χώρας μας.

Όπως πρέπει να γνωρίζετε το Αττικό Πάρκο λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο παράνομα, αφού εκκρεμεί η ανανέωση της άδειας λειτουργίας του.
Επιθυμούμε επίσης να σας ενημερώσουμε , ότι πέραν του θέματος της έλλειψης άδειας η ίδια η λειτουργία του Αττικού Πάρκου αυτή καθεαυτή προσκρούει στην νομοθεσία μας , και συγκεκριμένα στο άρθρο 46 του νόμου 4235/14 αλλά και του προηγούμενου και εν ισχύ ακόμη 4039/12, το οποίο ρητά , σαφέστατα και κατηγορηματικά αναφέρει τα παρακάτω:

«1. Από τις απαγορεύσεις που προβλέπονται στις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 12 εξαιρούνται, οι νομίμως λειτουργούντες ζωολογικοί κήποι, τα ενυδρεία, τα καταστήματα πώλησης ζώων, τα κέντρα περίθαλψης ειδών άγριας πανίδας, τα εκτροφεία θηραμάτων και οι εκθέσεις ανάπτυξης και προβολής του κτηνοτροφικού
και γεωργικού τομέα, που διέπονται από ειδικές διατάξεις, υπό την προϋπόθεση ότι και στους παραπάνω χώρους δεν διεξάγονται παραστάσεις, κάθε είδους, με τη συμμετοχή ζώων, πλην παραστάσεων ιππικής δεξιοτεχνίας και διεξαγωγής αθλημάτων ιππασίας, που περιλαμβάνουν την υπερπήδηση εμποδίων, την ιππική δεξιοτεχνία και το ιππικό τρίαθλο.»

Ως εκ τούτου οι δήθεν εκπαιδευτικού χαρακτήρα παραστάσεις με δελφίνια επί εισιτηρίω ρητά απαγορεύονται από την νομοθεσία μας το δε ελληνικό φιλοζωικό κίνημα με συμπαραστάτη του και το ευρωπαϊκό αγωνίστηκε, ώστε να μην επιτραπεί η χρήση ζώων για παραστάσεις, όπως επί χρόνια και εντελώς παράνομα γίνεται στο Αττικό Πάρκο.
Επιπλέον αυτών σας καθιστούμε γνωστές τις παρακάτω παραμέτρους.

Το 1999 το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, λαμβάνει οικοδομική άδεια , την υπ αριθμ. 39/1999 για ανέγερση “Γεωργοπτηνοτροφικής εγκατάστασης – Αποθήκες” και έκτοτε αυτή η άδεια δεν έχει αναθεωρηθεί ποτέ.

Στις 19/03/2008 η Περιφέρεια Αττικής – Διεύθυνση Δασών, εγκρίνει την άδεια Λειτουργίας Ζωολογικού Κήπου για 5 έτη.

Τον Μάρτιο του 2010 Εισάγονται στην χώρα τα τέσσερα πρώτα δελφίνια κατά παράβαση της Διεθνούς Σύμβασης CITES, με πιστοποιητικά που έχουν λήξει.

Τον Οκτώβριο του 2010 εισάγονται στην χώρα ακόμα 7 δελφίνια με την ανωτέρω διαδικασία.

Όλα τα δελφίνια, κατάσχονται από την αρμόδια αρχή CITES τον 11/2010 και τον 12/2010 και τα έγγραφα κατάσχεσης διαβιβάζονται στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

tsirko

Ως εκ τούτου υπάρχει σαφέστατη παράβαση τόσο του ΦΕΚ 69Α/3-3-2004 όσο και του 1999/22/ΕΚ σε ότι αφορά την νόμιμη απόκτηση ζώων από ζωολογικούς κήπους αφού διαπιστώθηκαν οι ανωτέρω παραβάσεις από τις αρμόδιες αρχές. Παρόλα αυτά, οι περιφέρεια ουδέποτε ανακάλεσε την άδεια λειτουργίας του εν λόγω ζωολογικού κήπου ως όφειλε σύμφωνα με τους ανωτέρω νόμους.

Από το 2010 έως σήμερα, στις εγκαταστάσεις του Αττικού Ζωολογικού πάρκου, έχουν καταγραφεί τεράστιες πολεοδομικές παραβάσεις οι οποίες είναι:

α) Αυθαίρετες εγκαταστάσεις πισίνας (για το δελφινάριο) και βοηθητικές εγκαταστάσεις αυτής.
β) Σφράγιση καταστήματος “αναψυκτηρίου – κυλικείου” με απόφαση Δημάρχου, αφού αυτό δεν διέθετε άδεια λειτουργίας.

Μόνο για την α) παράβαση επιβλήθηκαν το 2010 στο Α.Ζ.Π. πρόστιμα ύψους 1.055.118 (ανέγερση) και διατήρησης 527.559 κατ έτος.

Ταυτόχρονα η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κρωπίας, λαμβάνει απόφαση άρσης της ενεργητικής πυροπροστασίας του Α.Ζ.Π. αφού λόγω αυθαιρεσιών το θεωρεί κατά τεκμήριο επικίνδυνο.

Για τις ανωτέρω παραβάσεις τον λόγο έχει λάβει η Ελληνική Δικαιοσύνη που πρωτόδικα καταδίκασε την εταιρεία και εκκρεμεί η εκδίκαση της έφεσης.

Στο άρθρο 6 παρ. β) του ΦΕΚ 69Α/3-3-2004, ορίζεται ότι για να είναι δυνατή η έκδοση άδειας λειτουργίας ο αιτών, θα πρέπει να έχει όλες προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία άδειες (που δεν τις έχει εφόσον έχει γίνει βεβαίωση αυθαιρέτου και άρση της ενεργητικής πυροπροστασίας) ενώ ταυτόχρονα στο άρθρο 6 παρ. δ), ότι θα πρέπει να μην έχει ασκηθεί εναντίων του καμία ποινική δίωξη για παράβαση του νόμου «περί ίδρυσης και λειτουργίας ζωολογικών κήπων». (ποινική δίωξη για τα αυθαίρετα, κατάσχεση των δελφινιών, ποινική δίωξη για παραστάσεις κατά παράβαση του άρθρου 12 και 13 του Ν.4039/2012)

Η άδεια λειτουργίας του Α.Ζ.Π. έληξε τον Μάρτιο του 2013 , ως προαναφέραμε και έκτοτε η επιχείρηση λειτουργεί χωρίς άδεια.

Κύριε Περιφερειάρχα,

Για τους λόγους αυτούς ζητάμε :

α. Να μην ανανεωθεί η άδεια , για την οποία έχει ήδη υποβάλλει αίτημα ο Γάλλος επιχειρηματίας του Αττικού Πάρκου ,αφού υπάρχουν τόσες διαπιστωμένες παραβάσεις του ανωτέρω νόμου και όχι να ανανεωθεί υπό προϋποθέσεις, όπως προτείνουν οι υπηρεσίες σας (ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ,Δ/ΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ με την επιστολή, Αρ.πρωτ.: 236673/13)

β. Να προβείτε στην σφράγιση της επιχείρησης σε συνεργασία με τις άλλες εμπλεκόμενες αρχές .

γ. Να έλθετε πρωτίστως σε συνεννόηση με τις αρμόδιες αρχές (Κεντρική Διαχειριστική Αρχή CITES), για να εξασφαλιστεί η ευζωία των ήδη υπαρχόντων δελφινιών αλλά και των υπολοίπων αγρίων ζώων , ώστε να μεταφερθούν σε άλλους ζωολογικούς κήπους μέλη της ΕΑΖΑ και

δ.Να προβείτε στις νόμιμες ενέργειες για την ποινική δίωξη παντός υπευθύνου για παθητική κακοποίηση των δελφινιών αλλά και των άλλων άγριων ζώων που διαβιούν μεσα στο Αττικό Πάρκο ( σχετικό ρεπορταζ της εφημερίδας (LIFO http://www.lifo.gr/team/omorfia/46495), ως έχετε νόμιμη και ηθική υποχρέωση σαν αρχή να πράξετε.

Σε εναντία περίπτωση θα προσφύγουμε εναντίον σας με κάθε νόμιμο ένδικο αλλά και εξώδικο μέσον.

Αναμένοντας την απάντησή σας,

Για την

Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία & την
Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 115 Ζωοφιλικών Σωματείων

Η Πρόεδρος Η Αντιπρόεδρος Η Γραμματέας

Αναστασία Μπομπολάκη Μάριζα Χριστοδούλου Μαρία Χουστουλάκη

*η επιστολή κοινοποιείται στους :Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης,Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας,Υπουργό ΥΠΑΑΤ,Αρμόδιο Επίτροπο Περιβάλλοντος της Ε.Ε.κ. Janez Potočnik,Επικεφαλής Τμήματος Ευζωίας των Ζώων της Ε.Ε.κ. Andrea Gavineli