pzsespfpoΣτο παιχνίδι που “έστησαν” οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου σχετικά με την παρεμπόδιση του έργου των Ευρωπαίων εθελοντών ΚΤΗΝΙΑΤΡΩΝ συμμετέχει απροκάλυπτα ο Δήμος Σερρών,ακυρώνοντας τις προγραμματισμένες στειρώσεις στο αδειοδοτημένο κτηνιατρείο του δήμου,αγνοώντας επιδεικτικά τις κείμενες διατάξεις.Αυτό φυσικά προκάλεσε την αντίδραση των εκπροσώπων του φιλοζωικού κινήματος που έστειλαν επιστολή στο Δήμο Σερρών επισημαίνοντας τα παρακάτω:

 

“Πληροφορηθήκαμε με εξαιρετικά δυσάρεστη έκπληξη την ακύρωση προγραμματισμένων στειρώσεων αδέσποτων ζώων της ευρύτερης περιοχής του νομού σας από Ευρωπαίους εθελοντές κτηνιάτρους στο μοναδικό νόμιμα αδειοδοτημένο κτηνιατρείο του Δήμου Σερρών και μάλιστα κατόπιν σχετικής επιστολής της Προέδρου του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου.

Σας επισημαίνουμε λοιπόν τα εξής τρία πολύ ενδεικτικά προβλήματα που έρχονται στην επιφάνεια με αυτήν σας την ενέργεια.

Α) Παραβαίνετε κατάφωρα τον τρέχοντα Νόμο άρθρο 9,το Π.Δ.38/2010 άρθρο 7 παρ.3 και την οδηγία 2005/36/ΕΚτην οποία σας επισυνάπτουμε.( Α 14 έως 32 και κυρίως το 26) ,συνοδευόμενη και από την γνωμοδότηση της Ανεξάρτητης Αρχής του Συνηγόρου του Πολίτη προς το ΓΕΩΤΕΕ

Β) Υποκύπτετε στην συνήθη εκφοβιστική τακτική της προέδρου του Π.Κ.Σ. η οποία οσάκις καταλήγει αμήχανη η ανίκανη να αντιμετωπίσει ζητήματα δεοντολογικά, καταφεύγει σε γνωστές παρελκυστικές αφηγήσεις περί ”εξαγωγικού εμπορίου” των στειρωμένων ζώων η περί επιστημονικής ανεπάρκειας των πιστοποιημένων Ευρωπαίων συναδέλφων της.

Και φυσικά η κυρία αυτή μπορεί να λογοτεχνίζει κατά βούλησιν ,καθώς γνωρίζει πως μόλις διατυπώσει σαφείς και προσωποποιημένες κατηγορίες ,θα αντιμετωπίσει τουλάχιστον τα αστικά δικαστήρια.

Οποιοσδήποτε όμως λειτουργεί υποστηρικτικά μιας τέτοιας συμπεριφοράς καθίσταται ένοχος του χειρίστου είδους, με αποτέλεσμα την αδυναμία επίλυσης του προβλήματος των αδέσποτων.

Γ) Συντελείτε στην παρεμπόδιση εγκατάστασης στην πατρίδα μας ,μιας κουλτούρας εθελοντισμού ,κατά τα πρότυπα της λοιπής Ευρώπης ,ενισχύοντας τον Βαλκάνιο μικροεπαρχιωτισμό και την καχυποψία έναντι των Ευρωπαίων, ειδικά σε μια περίοδο που η χώρα ακριβώς κάτι τέτοιο δεν έχει ανάγκη.

Ως εκ των ανωτέρω ,εμείς θα ενημερώσουμε άμεσα τον Ευρωπαίο Επίτροπο Περιβάλλοντος, με τον οποίο έχουμε συνεχή και αγαστή συνεργασία κατά τα τελευταία δυο έτη ,καθώς και τις Κτηνιατρικές Σχολές και την Ένωση Εισαγγελέων σε συνεργασία με την οποία ετοιμάζουμε Ημερίδα για ανάλογα ζητήματα ,κατά το προσεχές φθινόπωρο .

Σας καλούμε δε να αναθεωρήσετε συντόμως την τακτική σας, ώστε να περιοριστεί το δυνατόν συντομότερο η ήδη γενομένη ζημία .

Τέλος σας επισημαίνουμε πως η πρόεδρος του Π.Κ.Σ. καθ όλη την διάρκεια των συζητήσεων περί του νομοσχεδίου ,που κατέληξε στον τρέχοντα Νόμο περί Ζώων, είχε ως μόνο μέλημα την απάλειψη του θεσμού των ευρωπαίων εθελοντών – χωρίς βεβαίως να το επιτύχει- και την αύξηση του κόστους σήμανσης (chιp) επιδεικνύοντας το πλέον στυγνό συνδικαλιστικό πρόσωπο που αντιμετωπίσαμε ποτέ και προκαλώντας αλγεινή εντύπωση σε ικανό αριθμό βουλευτών της αρμόδιας επιτροπής, προερχόμενων από όλο το πολιτικό φάσμα ,όπως έχει καταγραφεί στα πρακτικά της Βουλής.

Φυσικά καθώς η συνεργασία μας με πάρα πολλούς Έλληνες κτηνιάτρους είναι σταθερή και μακροχρόνια επί τω θεμελίω αμοιβαίας εκτίμησης, ευελπιστούμε βάσιμα πως μετά τις επόμενες εκλογές του Συλλόγου τους, θα εκπροσωπούνται ευπρεπέστερα και προβάλλοντας το Ευρωπαϊκό επιστημονικό προφίλ που τους αξίζει.

Μετά τιμής,

Η Πρόεδρος της

Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας

Αναστασία Μπομπολάκη

Νομικός

Η Αντιπρόεδρος

Μάριζα Χριστοδούλου

Η Γραμματέας

Μαρία Χουστουλάκη

Η Συντονίστρια της Διεπιστημονικής Επιτροπής Παν/κών Συμβούλων της ΠΦΠΟ

Ρεγγίνα Αργυράκη

Καθηγήτρια Αριστετελείου Πανεπιστημίου Θεσαλλονίκης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σε όλους τους Δήμους και Κοινότητες του Νομού Σερρών

Στον Δημοτικό Τηλεοπτικό Σταθμό Σερρών (υπ οψιν κ.Καπετάνου)”