fox5Tην απαγόρευση δια νόμου του ανελέητου κυνηγιού και της αθρόας εξόντωσης της αλεπούς ζητούν με επιστολή τους στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή.Στην ολοκληρωμένη και περιεκτικότατη επιστολή-έρευνα,που συνοδεύεται και από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, οι φορείς-δια μέσου της εκπροσώπου τους κας Μάριζας Χριστοδούλου- αναφέρουν:

“Απευθυνόμαστε σε εσάς με μεγάλη αγανάκτηση και δυσαρέσκεια για το ανελέητο κυνήγι που υφίσταται για άλλη μια φορά η αλεπού στη χώρα μας κατά τα τελευταία χρόνια.

Παλιότερα, όπως ίσως θα γνωρίζετε, η αλεπού ήταν είδος επικηρυγμένο και η δίωξή της γινόταν από τα δασαρχεία. Πενήντα χιλιάδες αλεπούδες θανατώνονταν κάθε χρόνο και όταν πλέον το είδος άρχισε να απειλείται σοβαρά, σταμάτησε η επικήρυξή της το 1992. Την ίδια χρονιά αφαιρέθηκε και ο άτοπος χαρακτηρισμός της ως «επιβλαβές» από την ορολογία του Υπουργείου Γεωργίας, όχι όμως και από τα μυαλά των συνεχιστών της εξόντωσης. Διότι μπορεί να σταμάτησαν τα δασαρχεία να την κυνηγούν, συνέχισαν όπως οι υπόλοιποι εχθροί της, μεταξύ των οποίων: κυνηγοί, βοσκοί, γουναράδες και ντόπιοι κάτοικοι.

Οι κυνηγοί την φολιάζουν με υδροκυάνιο γιατί τρώει και λαγούς τους οποίους θέλουν να σκοτώνουν οι ίδιοι, οι βοσκοί τοποθετούν φόλες για όλα τα λεγόμενα «επιβλαβή» για να μην επιτίθενται στα κοπάδια τους, οι γουναράδες την κυνηγούν για την πολύτιμη γούνα της, και οι ντόπιοι κάτοικοι για να μην επιτίθεται στις κότες τους.

Ωστόσο, όπως αναφέρει και σε δημοσίευμά της η «Καθημερινή»:

Η Ελλάδα έχει απαγορεύσει από το 1993 τη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, αλλά δεκάδες περιστατικά κάθε χρόνο αποδεικνύουν ότι σε πολλές περιοχές της χώρας είναι η πιο συνηθισμένη πρακτική εξόντωσης επιβλαβών ειδών, εκδίκησης και αντεκδίκησης μεταξύ κτηνοτρόφων και κυνηγών ή πολιτών κατά αδέσποτων. Οι βασικότερες αιτίες χρήσης σύμφωνα με τον βιολόγο της «Καλλιστώς» Γ. Ηλιόπουλο είναι η εξόντωση επιβλαβών ειδών (λύκος, αλεπού, αρκούδα κ.λπ.) από τους κτηνοτρόφους, αγροτοκτηνοτρόφους, κυνηγούς (αλεπούδων και λύκων τους οποίους θεωρούν ως αιτία μείωσης του λαγού και άλλων θηραμάτων), αλλά και εκδίκησης για την απωλεια των κυνηγόσκυλών τους από τσομπανόσκυλα και άγρια ζώα. Παρότι δεν έχει ποτέ υπολογιστεί πόσο ο λύκος και η αλεπού μειώνουν τους πληθυσμούς των λαγών σε περιοχές, πολλοί κυνηγοί τα θεωρούν υπαίτια συμπληρώνει ο ίδιος.

http://portal.kathimerini.gr/4Dcgi/4dcgi/_w_articles_kathglobal_1_06/03/2012_431352

Όσον αφορά τους κυνηγούς, αυτοί υποθέτουμε, βάσει των διαδικτυακών δημοσιευμάτων (βλ. συνημμένο), ότι είναι από τους κυριότερους υπαίτιους της επιχείρησης «σκούπας». Κυνηγετικές μελέτες αναφέρουν «ότι η αρπακτικότητα της αλεπούς παίζει σημαντικό ρόλο στην πληθυσμιακή δυναμική του λαγού», και ότι «…Είναι προφανές από τις μελέτες ότι μια ΛΟΓΙΚΗ μείωση του πληθυσμού της αλεπούς οδηγεί σε αύξηση του λαγού» (http://www.oplognosia.com/thiramata/ thiramata5.php).

Το ίδιο το περιοδικό «Κυνήγι και Κυνοφιλία» γράφει:

Ευχαριστούμε θερμά όλες τις Ομοσπονδίες που απάντησαν άμεσα στο κοινό ερώτημα που τους θέσαμε: «Στην περιοχή ευθύνης σας, υπάρχει πρόβλημα με άρπαγες (επιβλαβή); Αν ναι, ποια είναι η εκτίμηση των κυνηγετικών συλλόγων μελών σας αλλά και των επιστημονικών συνεργατών για τα είδη που παρουσιάζουν υπερπληθυσμούς ή δημιουργούν προβλήματα στη θηραματοπανίδα;»

και μετά τις απαντήσεις των διαφόρων κυνηγετικών συλλόγων, καταλήγει:

Όπως βλέπουμε το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι είναι ο υπερπληθυσμός των αρπακτικών (?). Στη συνέχεια έρχεται το πρόβλημα της έλλειψης κυνηγετικής παιδείας, ακολουθεί η υποβάθμιση των βιοτόπων, η λαθροθηρία, η μείωση των θηραματικών ειδών και τέλος η επέκταση του δικτύου των απαγορευμένων περιοχών για τη θήρα. Βεβαίως έχουμε και διάφορα άλλα προβλήματα τοπικού κυρίως ενδιαφέροντος.

http://www.alfa-omega.gr/article.asp?AID=1768

Το περιοδικό αναφέρει επίσης:

Οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι, οργάνωναν ομάδες καταπολέμησης, σε συνεργασία με τα δασαρχεία, ή χρησιμοποιούσαν δηλητηριασμένα δολώματα, για να ελέγχουν τους πληθυσμούς ορισμένων, όπως η αλεπού και το πετροκούναβο.

http://www.alfa-omega.gr/article.asp?AID=3604

fox2 fox3

 

 

 

 

Γνωστοποιούμε ότι πέρυσι η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων και η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία είχαν απηυθύνει τις εξής επιστολές:

1) Στις 15 Μαρτίου 2011, προς τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ με κοινοποίηση στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον Ειδικό Γραμματέα ΣΔΟΕ και τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θηβών, με θέμα «Καταγγελία μας προς το Α.Τ. Θηβών για την Παρασκευή τεράστιων ποσοτήτων δηλητηριασμένων τροφών» (βλ. συνημμένο 1).

2) Στις 20 Μαίου 2011, προς τον Αστυνομικό Διευθυντή του Αρχηγείου ΕΛΑΣ, τον Aρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας και τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θηβών, με θέμα «Παρασκευή τεράστιων ποσοτήτων δηλητηριασμένων ζωοτροφών σε όλη σχεδόν την επικράτεια» (βλ. συνημμένο 2).

Οι επιστολές στάλθηκαν κατόπιν ανώνυμων καταγγελιών από κυνηγούς σε μέλη μας. Δυστυχώς, όμως οι καταγγελίες μας δεν ευόδωσαν και ούτε λάβαμε ποτέ κάποια απάντηση από τους παραλήπτες αυτών.

Εκτός από τις άμεσες απειλές από το φυσικό της εχθρό, τον άνθρωπο, η αλεπού έχει να αντιμετωπίσει και τις έμμεσες απειλές, επίσης εξαιτίας του ανθρώπου, που εμπίπτουν στις εξής δύο βασικότερες κατηγορίες:

1. Υποβάθμιση και καταστροφή βιοτόπων: αποξηραμένοι υγρότοποι, εκτεταμένη υλοτομία, εκχερσώσεις, πυρκαγιές, οικιστική επέκταση συμπεριλαμβανομένων των τουριστικών εγκαταστάσεων, κ.λπ.

2. Φυτοφάρμακα: η τεράστια χρήση χημικών ουσιών στη γεωργία δηλητηριάζει εκτός από τα πουλιά, τις μέλισσες κ.λπ. και πολλά μικροθηλαστικά, όπως είναι η αλεπού. Οι δε αεροψεκασμοί έχουν σαν αποτέλεσμα το μαζικό τους θάνατο.

Η προσπάθεια ελέγχου των πληθυσμών ορισμένων σαρκοφάγων θηλαστικών, αλλά και πουλιών, των λεγομένων «επιβλαβών», χρειάζεται να απαγορευθεί άρδην. Τούτο διότι στη φύση δεν υπάρχουν «επιβλαβή» και «ωφέλιμα» ζώα. Τα ζώα δεν εννοούν να βλάψουν ή να ωφελήσουν κανέναν. Θέλουν μόνο να επιβιώσουν. Ο χαρακτηρισμός ζώου ως «επιβλαβές» δίνεται προκειμένου να δαιμονοποιηθεί και να εξαπολυθεί, χωρίς καμία αναστολή και ενδοιασμό, το κυνήγι εναντίον τους. Αντίθετα, ο όρος «επιβλαβής» συνάδει καλύτερα με τον άνθρωπο, διότι χωρίς να του το επιβάλει κανένα ένστικτο επιβίωσης, επιδίδεται σε μια τέτοια επιβλαβή δραστηριότητα.

Ούτε «άρπαγες» μπορεί να χαρακτηρίζονται η αλεπού, το κουνάβι, τα κορακοειδή, ο σκύλος, η γάτα και το ποντίκι, σύμφωνα με τις κυνηγετικές έρευνες (http://www.alfa-omega.gr/article.asp?AID=1768). Διότι πώς μπορούμε να λέμε «άρπαγες» τις αλεπούδες, όταν το είδος μας, μόνο εντός της Ε.Ε., εκτρέφει δύο περίπου δισεκατομμύρια πτηνά και τριακόσια εκατομμύρια θηλαστικά για κτηνοτροφικούς σκοπούς, ενώ χρησιμοποιεί δώδεκα εκατομμύρια ζώα για πειραματικούς (Ανακοίνωση της Ε.Ε. προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, Βρυξέλλες, 15.2.2012); Τα στοιχεία αυτά μας κάνουν να αναρωτιόμαστε ποιος τελικά είναι ο «άρπαγας» στο ζωικό βασίλειο.

Με τη χρήση δολωμάτων στρυχνίνης, οι υπαίτιοι αποδεκάτισαν το λύκο, την αρκούδα, το τσακάλι, την αλεπού, τα όρνια, τους αετούς, κ.α. σε πολλές περιοχές. Εκτός αυτού, τα δολώματα σκοτώνουν και τα ζώα που δεν συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο των «επιβλαβών», όπως π.χ. η αγριόγατα, στικτοϊκτίδα, ο ασβός, τα τσομπανόσκυλα, τα σκυλιά γενικότερα κ.α. (http://lyc30th.tripod.com/aplzoa/ provlimatapeiles.htm).

Σύμφωνα με το προαναφερόμενο δημοσίευμα της «Κ», πρόκειται για ένα «χρόνιο περιβαλλοντικό έγκλημα με τεράστιες παράπλευρες επιπτώσεις και στην ελληνική οικονομία θεωρούν πλέον οι περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας τη χρήση παράνομων δολωμάτων, η οποία παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα έξαρση σε όλη την ηπειρωτική χώρα». Το άρθρο συνεχίζει τονίζοντας:

Η πρόσφατη μαζική θανάτωση αλεπούδων στον νομό Φθιώτιδας, ο αφανισμός των σπάνιων χρυσαετών στα Στενά του Νέστου και ο αποδεκατισμός της μεγαλύτερης αποικίας όρνιων στην ίδια περιοχή είναι τα σοβαρότερα περιστατικά που εξέθεσαν διεθνώς τη χώρα και τείνουν να ακυρώσουν προσπάθειες δύο δεκαετιών για την προστασία απειλούμενων ειδών από οργανώσεις, ευρωπαϊκά προγράμματα και φορείς της πολιτείας. «Αυτή η οπισθοδρόμηση για τη φύση», όπως επισημαίνει μιλώντας στην «Κ» ο βιολόγος του «Αρκτούρου» Λ. Γεωργιάδης, «σημαίνει και οπισθοδρόμηση για την οικοτουριστική ανάπτυξη μιας περιοχής που μπορεί να λειτουργήσει ως αντιστάθμισμα στην έλλειψη απασχόλησης που προκαλεί η οικονομική κρίση στη χώρα».

(http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathglobal_1_06/03/2012_431352).

Ολοκληρώνοντας την εικόνα του κυνηγητού της αλεπούς, δεν μπορούμε να μην βάλουμε και το λεγόμενο «κερασάκι στην τούρτα» που δεν είναι άλλο από το ίδιο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η πολιτεία, για άλλη μια φορά, επικηρύσσει το εν λόγω είδος, εκδίδοντας ΚΥΑ για τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης κρουσμάτων λύσσας στους νομούς Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης, Φλωρίνης, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Πέλλας, Σερρών, Δράμας, Έβρου, Καβάλας, Ξάνθης και Ροδόπης. Αφορμή αποτέλεσε ένα και μόνο περιστατικό κρούσματος λύσσας κάπου στα σύνορα. Μέσα στην ΚΥΑ αναφέρεται ότι σε πρώτη φάση ετοιμάζονται να εξοντώσουν περίπου 720 ζώα της άγριας, αλλά και της ήμερης πανίδας, με την υποψία μόνο της ασθένειας! Διερωτιόμαστε γιατί δεν εξοντώσαμε και όλους τους ομοφυλόφιλους της χώρας για να τελειώνουμε με το AIDS μια και καλή, ή ακόμα ολόκληρες ομάδες ανθρώπων, δυνάμει φορείς κάποιας επικίνδυνης μεταδοτικής ασθένειας, με την υποψία ότι μπορεί να ξεσπάσει κάποια πανδημία; Γιατί δεν ακολουθούμε, δηλαδή, την ίδια πρακτική και στους ανθρώπους παρά μόνο στα δύστυχα τα ζώα (αλεπούδες, πρόβατα, αγελάδες, κοτόπουλα, κ.λπ); Γεγονός λοιπόν είναι ότι παρόλο που διαθέτουμε όλα τα μέσα για την πρόληψη μέσω του εμβολιασμού, το ΥΠΑΑΤ προτιμάει να προωθήσει με την ΚΥΑ την εξόντωση των αλεπούδων.

Θορυβημένοι από την εν λόγω ΚΥΑ που έπεσε στα χέρια μας, επισκεφθήκαμε το Υπουργείο ΑΑΤ όπου μας διαβεβαίωσαν ότι εξέδωσαν νέα ΚΥΑ δια της οποίας οι αρμόδιοι καλούνται να μαζέψουν απλώς δείγμα από 1.000(!) κουφάρια αλεπούδων!

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: Τοξικές βόμβες για το περιβάλλον, τους ανθρώπους και τα ζώα

Το υδροκυάνιο, χρησιμοποιείται σε μεταλλουργικές διεργασίες, αλλά και λόγω της δραστικότητάς του σαν χημικό όπλο πολέμου. Είναι 35 φορές πιο τοξικό από το μονοξείδιο του άνθρακα. Στο ανθρώπινο σώμα εισέρχεται με την επαφή ή την εισπνοή. Η δε επίδρασή του στο περιβάλλον είναι επίσης καταστροφική καθώς το υδροκυάνιο δεν καταστρέφεται ποτέ παρά μόνο με καύση στους 900+ βαθμούς Κελσίου.

Οι κάψουλες που χρησιμοποιήθηκαν μέχρι στιγμής στη χώρα μας, είχαν εξωτερικό «λιπαρό» περίβλημα, το οποίο είναι ευπαθές τόσο στη ζέστη, όσο και στη βροχή. Το αποτέλεσμα είναι, αν αυτές μείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτεθειμένες, η αλλοίωση του περιβλήματός τους και η απελευθέρωση του υδροκυανίου στο χώμα όπου ακολουθεί το γνωστό κύκλο της φύσης (από το χώμα στα υπόγεια νερά και από εκεί στο φαγητό μας και στο νερό μας).

Η τακτική εξόντωση ζώων με αυτές τις μεθόδους θέτει σε κίνδυνο τους ανθρώπους που θα έρθουν σε άμεση επαφή με τις κάψουλες, αγνοώντας περί τίνος πρόκειται, εκείνους που θα ασχοληθούν με την περισυλλογή των πτωμάτων, αλλά και όλους εμάς μέσω του κύκλου του διαφυγόντος υδροκυανίου στη φύση.

Παρόλη τη σοβαρότητα της κατάστασης, οι αρμόδιες αρχές κωφεύουν, τόσο ως προς την πρόληψη και την καταστολή της χρήσης της φόλας, όσο και ως προς την πρόληψη της λαθραίας εισαγωγής δηλητηρίων στην χώρα μας, που ο καθένας μπορεί να παραγγείλει από το διαδίκτυο (http://happydogsworld.com/forum /viewtopic.php? f=21&t=5138#. T7S_NkV1Bst).

Κύριε Εισαγγελέα,

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να απαγορευθεί δια νόμου το κυνήγι της αλεπούς. Για μας, ο ισχυρότερος λόγος είναι ο ηθικός στον οποίο περιλαμβάνεται και η έννοια του δικαίου: όλες οι μορφές ζωής στον πλανήτη έχουν το ίδιο δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία και την ευζωία, με τον άνθρωπο. Επειδή όμως αντιλαμβανόμαστε ότι θα περάσουν, δυστυχώς, πολλά χρόνια ακόμη μέχρι να ασπαστεί η πλειοψηφία της ανθρωπότητας αυτή την αντίληψη, επισημαίνουμε κι έναν ακόμα λόγο, τον περιβαλλοντικό, που συμπίπτει να είναι ταυτόχρονα και ωφελιμιστικός για τον άνθρωπο. Η αλεπού τρέφεται κυρίως με ποντίκια, πουλιά, μικρές σαύρες, βατράχους και σαλιγκάρια. Κάθε αλεπού καταναλώνει κάθε χρόνο από 6.000 ώς 10.000 αρουραίους, ποντικούς και τυφλοπόντικες, βοηθώντας στον έλεγχο των πληθυσμών των τρωκτικών ( http://epal-samou.sam.sch.gr/ perivallontiki/ alepou.htm). Ο κ. Τ. Λεγάκης, καθηγητής Ζωολογίας, αναφέρει: «Χρειαζόμαστε τις αλεπούδες για να τρώνε τα τρωκτικά, που πολλα- πλασιάζονται με φρενήρεις ρυθμούς» (http://www.tsantirinews.gr/?p=14552).

Μετά από όλα τα ανωτέρω, παρακαλούμε να δώσετε εντολή στους κατά τόπους εισαγγελείς για τη διεξαγωγή διεξοδικής έρευνας και τη συγκέντρωση επαρκών στοιχείων που θα οδηγήσουν αυτεπάγγελτα την αναφερόμενη υπόθεση στη Δικαιοσύνη.

Στοιχεία επικοινωνίας:

Μάριζα Χριστοδούλου

Αγίου Κωνσταντίνου 11 (όχι συστημένη)

19005 Νέα Μάκρη Αττικής

email: mrzchrist@gmail.com

Τηλ. 6975-309846

Με εκτίμηση,

Για την

Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία & την

Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων

H Πρόεδρος                              Η Αντιπρόεδρος                    Η Γραμματέας

Αναστασία Μπομπολάκη     Μάριζα Χριστοδούλου         Μαρία Χουστουλάκη

Συνημμένα:

1. Η από 15 Μαρτίου 2011 επιστολή προς τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ με κοινοποίηση στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον Ειδικό Γραμματέα ΣΔΟΕ και τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θηβών, με θέμα «Καταγγελία μας προς το Α.Τ. Θηβών για την Παρασκευή τεράστιων ποσοτήτων δηλητηριασμένων τροφών» (βλ. συνημμένο 1).

2. Η από 20 Μαίου 2011 επιστολή προς τον Αστυνομικό Διευθυντή του Αρχηγείου ΕΛΑΣ, τον Aρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας και τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θηβών, με θέμα «Παρασκευή τεράστιων ποσοτήτων δηλητηριασμένων ζωοτροφών σε όλη σχεδόν την επικράτεια» (βλ. συνημμένο 2).

3. Έξι (6) φωτογραφίες που απεικονίζουν κουφάρια αλεπούδων και δηλητηριασμένα δολώματα

4. Φύλλο με διασυνδέσεις διαδικτυακών δημοσιευμάτων

Κοινοποίηση:

1) Υπουργό ΠΕΚΑ, Υπουργό ΑΑΤ

2) Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος

3) Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος

4) Βουλή των Ελλήνων, Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος

5) ΥΠΕΚΑ, Ειδικός Γραμματέας Δασών

6) ΥΠΕΚΑ, Γενικός Γραμματέας Περιβάλλοντος

7) YΠEKA, Τμήμα Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος

8) ΥΠΕΚΑ, Διεύθυνση Αισθητικών Δασών, Δρυμών και Θήρας

9) ΥΠΑΑΤ, Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής

10) ΥΠΑΑΤ, Διεύθυνση Χωροταξίας και Προστασίας Περιβάλλοντος

11) ΥΠΑΑΤ, Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής – Τμήμα Γεωργικών Φαρμάκων

12) Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης

13) IUCN Species Survival Commission

fox4  fox1

 

 

 

 

 

ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΩΝ

Κασσάνδρα Χαλκιδικής: Πλακώθηκαν στο ξύλο για τις φόλες – 12.4.2012

http://www.zoosos.gr/article/1523/kassandra-halkidikes-plakothekan-sto-xulo-gia-tis-pholes

Καλαμπάκα: Νεκρά από φόλες σε μια μέρα 10 τσοπανόσκυλα, 4 αλεπούδες, 1 κουνάβι – 6.4.2012

http://www.zoosos.gr/article/1467/kalabaka-nekra-apo-pholes-se-mia-mera-10-tsopanoskula-4-alepoudes-1-kounavi

Καστοριά: Εντόπισαν 56 κάψουλες φόλας, 3 αλεπούδες και έναν σκύλο νεκρό – 28.3.2012

http://www.zoosos.gr/article/1396/kastoria-edopisan-56-kapsoules-pholas-3-alepoudes-kai-enan-skulo-nekro

Εύβοια: Νεκρές αλεπούδες από φόλες – 19.3.2012

http://mediacopy.blogspot.com/2012/03/blog-post_1455.html

Τοξικό εντομοκτόνο σκότωσε τα πτωματοφάγα πουλιά στα στενά του Νέστου – 19.3.2012

http://www.zoosos.gr/article/1326/toxiko-edomoktono-skotose-ta-ptomatophaga-poulia-sta-stena-tou-nestou

Φθιώτιδα – Νέστος: Χρόνιο έγκλημα με δηλητήριο: Ανεξέλεγκτη χρήση παράνομων δολωμάτων, δεκάδες περιστατικά εξόντωσης ζώων ετησίως – 16.3.2012

http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathglobal_1_06/03/2012_431352

Χίος: Καταγγελία για φόλες με υδροκυάνιο – 14.3.2012

http://www.ert.gr/aigaio/11487-Chios-Kataggelia-gia-foles-me-ydrokyanio

Δηλητηριασμένα ζώα εντοπίστηκαν στον Εθνικό Δρυμό Πρεσπών – 10.3.2012

http://www.skai.gr/news/greece/article/197111/dilitiriasmena-zoa-edopistikan-ston-ethniko-drumo-prespon/

Εξοντώνουν με φόλες σπάνια πουλιά και αλεπούδες! στο Δέλτα Βιστωνίδας- Ισμαρίδας – 23.2.2012

http://www.axortagos.gr/poulia-spania-foles-apotelesma.html

Φθιώτιδα: Ακόμη 7 αλεπούδες νεκρές από δηλητηριασμένα δολώματα – 21.2.2012

http://www.lamiareport.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=45415%3A-7-&catid=38%3A2010-04-22-20-27-04&Itemid=3

Επτά αλεπούδες νεκρές από φόλες στη Δομοκό – 17.1.2012

http://www.bionews.gr/2012/01/17/%CE%B5%CF%80%CF%84%CE%AC-%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CF%80%CE%BF%CF%8D%CE%B4%CE%B5%CF%82-%CE%BD%CE%B5%CE%BA%CF%81%CE%AD%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%86%CF%8C%CE%BB%CE%B5%CF%82/

Αλεπούδες δηλητηριάστηκαν με φόλες στο Περιβόλι Φθιώτιδας – 17.1.2012

http://neakeratsiniou.blogspot.com/2012/01/blog-post_996.html

Βροχή οι φόλες από κυνηγούς στον Χολομώντα ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ! Καθίκια!! Το δασαρχείο της Χαλκιδικής τι κάνει;;…- 5.1.2012

http://hellenicrevenge.blogspot.com/2012/01/blog-post_8884.html

H Ευρωπαϊκή ομάδα σκύλων ανιχνεύει φόλες σε ορεινές περιοχές των Τρικάλων με τον Αρκτούρο – 10.4.2011

http://florinapost.blogspot.com/2011/10/blog-post_2650.html?spref=fb

Κορινθία: Απίστευτο!!! Οι κυνηγοί πετούν φόλες στις αλεπούδες επειδή τους …χαλάνε το κυνήγι! -6.4.2011

http://korinthostv.blogspot.com/2011/04/blog-post_06.html

Κορινθία: Δηλητηριάζουν αλεπούδες για να μην τρώνε… λαγούς! – 4.4.2011

http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=115061

Χαλκιδική: Βροχή οι φόλες από κυνηγούς στον Χολομώντα – 28.1.2011

http://www.adespoto.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=4049:xalkidiki-broxi-oi-foles-ston-xolomonta&catid=35:generalnews&Itemid=67