g2Έντεκα νεκρά ζώα, θύματα ασυνείδητων που γεμίζουν τα βουνά της Κρήτης με φόλες, εντόπισε η Ευρωπαϊκή Ομάδα Σκύλων που το διάστημα 18 με 30 Οκτωβρίου βρέθηκε στο νησί. Την επίσκεψη της ομάδας, που προέρχεται από την Ανδαλουσία της Ισπανίας, στο πλαίσιο του προγράμματος “LIFE+Φύση και Βιοποικιλότητα-Καινοτόμες Δράσεις για την Αντιμετώπιση της Παράνομης Χρήσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων σε Μεσογειακές Πιλοτικές Περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης” συντόνισαν το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.

Η ομάδα, αποτελούμενη από δύο οδηγούς και τέσσερις εκπαιδευμένους σκύλους ράτσας Λαμπραντόρ και Μαλινουά (βέλγικα λυκόσκυλα), επισκέφτηκε περιοχές με κυνηγετική δραστηριότητα (Ίδη, Αστερούσια Όρη και Δίκτη) και προσπάθησε να εντοπίσει νεκρά ζώα, καθώς και δολώματα. Την όλη επιχείρηση επέβλεψαν και υποστήριξαν ενεργά τα κατά τόπους δασαρχεία και οι κυνηγετικοί σύλλογοι.

Φρικιαστικά ευρήματα-Κουφάρια ζώων και φόλες

Στην Κρήτη έγιναν επιθεωρήσεις στους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου και ειδικότερα στο δάσος της Μονής Κουδουμά και στις κοινότητες Κρότος, Στέρνες, Σωκαράς, Χόνδρος και Μάρθα (Ηράκλειο), Μουρνιές (Ιεράπετρα), Μαργέλι, Άγιος Μηνάς, Κατσίκια και Βρουχάς (Άγιος Νικόλαος). Οι περιοχές επιλέχθηκαν με βάση τις οδηγίες των κυνηγετικών συλλόγων για απώλειες κυνηγετικών σκύλων και χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων τα τελευταία 2 χρόνια. Συνολικά οι εκπαιδευμένοι σκύλοι ανίχνευσαν 11 νεκρά ζώα: 1 κουνάβι ή ζουρίδα (Martes foena), 2 κατοικίδιες γάτες (Felix familiaris), 6 κυνηγετικούς σκύλους (Canis familiaris) και 2 σκαντζόχοιρους (Erinceus concolor), ενώ επιπλέον εντόπισαν 6 δηλητηριασμένα δολώματα και μια θηλιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αντίστοιχες επιθεωρήσεις που έγιναν στις αρχές Οκτωβρίου στην ηπειρωτική Ελλάδα, με το συντονισμό της περιβαλλοντικής οργάνωσης «ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ» και στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος LIFE, βρέθηκαν νεκρά 4 κυνηγόσκυλα, 2 υπολείμματα δηλητηριασμένων δολωμάτων, 2 νεκρά τσομπανόσκυλα, καθώς και τα κουφάρια ενός αγριόγατου, ενός λύκου και ενός προβάτου – όλα δηλητηριασμένα παράνομα.

Συμπεράσματα

Τα συμπεράσματα των επιθεωρήσεων και η επιτόπια έρευνα στην Κρήτη έδειξαν πως η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων γίνεται κυρίως από παραγωγούς σε κτηνοτροφικές ζώνες για τον έλεγχο μικρών θηλαστικών, καθώς και κυνηγετικών σκύλων που θηρεύουν ή διασκορπίζουν τα κοπάδια. Επίσης, από κυνηγούς σε κυνηγετικές περιοχές για την αποθάρρυνση της κυνηγετικής δραστηριότητας λόγω ανταγωνισμού ή αντιδικίας και από μελισσοκόμους για την εξολόθρευση εντόμων-θηρευτών των μελισσοσμηνών (π.χ. σφήκες).

Έξαρση

Επίσης σε συνδυασμό με τις εισαγωγές δευτερογενώς δηλητηριασμένων αρπακτικών στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και σε Κέντρα Περίθαλψης η έξαρση των κρουσμάτων συμπίπτει με την περίοδο εκγύμνασης λαγωνικών σκύλων, μερικές εβδομάδες πριν την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου (Αύγουστος-Σεπτέμβριος), καθώς και την περίοδο γεννήσεων των αιγοπροβάτων (Οκτώβριος-Δεκέμβριος), όπου τότε η χρήση των δηλητηρίων στοχεύει στην εξολόθρευση θηρευτών τους, κυρίως κορακιών (Corvus corax).

Η εκπαίδευση των σκύλων από τη γέννησή τους μέχρι τη στιγμή που είναι επιχειρησιακά έτοιμοι διαρκεί 18 μήνες, ενώ η αξία τους ανέρχεται σε 9.000 ευρώ έκαστος. Ωστόσο, μία βασική διαφορά μεταξύ της χώρας προέλευσης των σκύλων, δηλαδή της Ισπανίας, με την Ελλάδα είναι ο τρόπος άσκησης του κυνηγίου. Η κυνηγετική δραστηριότητα στην Ισπανία ασκείται σχεδόν αποκλειστικά σε ιδιωτικές ελεγχόμενες περιοχές (ρεζέρβες), όπου σε περίπτωση εντοπισμού δηλητηριασμένων δολωμάτων αυτές αποκλείονται (“κλείνουν”) για ένα χρονικό διάστημα το οποίο ορίζεται με δικαστική απόφαση. Ωστόσο, με τη χρήση των εκπαιδευμένων σκύλων έχουν αποδεδειγμένα μειωθεί το εμπόριο δηλητηριασμένων δολωμάτων, οι περιπτώσεις δηλητηριάσεων προστατευόμενων ειδών της άγριας πανίδας, οι απώλειες λαγωνικών σκύλων, αλλά και τα θανατηφόρα κρούσματα δηλητηρίασης ανθρώπων της υπαίθρου.

neakriti.gr