images-stories-photos-sfragida-170x191Στις 17.10 δημοσιεύτηκε μια επιστολή στην εφημερίδα Χανιώτικα Νέα την οποία υπογράφει ο κος Κονταξάκης και αναφέρεται στη συμβολική εκδήλωση του συλλόγου μας πριν ένα μήνα στην παραλία των Αγίων Αποστόλων και αφορούσε στην άρση της απαγόρευσης λουσίματος των κατοικιδίων στις θάλασσες.

Παραθέτουμε την απάντησή μας και την επιστολή του κου Κονταξάκη αυτούσια.

η επιστολή του κου Κονταξάκη

Κύριε διευθυντά,

η νέα Δημοτική Αρχή δεν είχε κλείσει ακόμα έναν μήνα ύπαρξης και έδωσε το πρώτο δείγμα διαχείρισης με αρνητικό πρόσημο.
Συγκεκριμένα την Κυριακή 21/9 έλαβε χώρα μια παράνομη και αυθαίρετη εκδήλωση του Φιλοζωικού Συλλόγου Χανίων (υπάρχει φωτογραφικό υλικό και video στη σελίδα του Φιλοζωικού), μέσα στα όρια του Δήμου Χανίων συγκεκριμένα στην πιο κοντινή, γνωστή, οργανωμένη παραλία, που διαθέτει Γαλάζια Σημαία, τους Αγίους Αποστόλους.

 

Από τα κριτήρια που απαιτούνται για να δοθεί μία γαλάζια σημαία, το 22ο αναφέρει ρητά: Οι Κανονισμοί που αφορούν στα σκυλιά και άλλα κατοικίδια ζώα στην ακτή πρέπει να τηρούνται αυστηρά σε όλες τις περιοχές/ χώρες Ε.Ε. Η υφιστάμενη νομοθεσία σχετικά με τα σκυλιά, άλογα και άλλα κατοικίδια ζώα πρέπει να τηρείται αυστηρά στην ακτή. Η είσοδός τους και οι δραστηριότητές τους πρέπει, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, να είναι ελεγχόμενες. Στις περισσότερες ακτές με τη Γαλάζια Σημαία, σκυλιά και κατοικίδια ζώα επιτρέπονται στις περιοχές στάθμευσης, στους δρόμους περιπάτου, στους χώρους γύρω από την παραλία, αλλά δεν επιτρέπεται να εισέρχονται στην αμμώδη περιοχή της ακτής, με εξαίρεση τα εκπαιδευμένα σκυλιά – οδηγούς για τους ανθρώπους με δυσκολίες όρασης. Στις ακτές όπου επιτρέπονται τα σκυλιά, θα πρέπει να είναι δεμένα με λουρί και να είναι πάντα υπό έλεγχο καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας της ακτής. Οι ιδιοκτήτες οφείλουν να καθαρίζουν αμέσως οι ίδιοι τις οποιεσδήποτε ακαθαρσίες των ζώων τους και να τις τοποθετούν σε κάδους απορριμμάτων.

Σε περίπτωση αδυναμίας επιβολής από τον υπεύθυνο της ακτής της τήρησης των παραπάνω μέτρων καθαριότητας και υγιεινής στην ακτή, ίσως θα πρέπει να ληφθούν μέτρα επιβολής της νόμιμης τάξης από τη δημοτική ή ιδιωτική αστυνομία. Θα ήταν επιθυμητό να ληφθούν μέτρα που να αποκλείουν την είσοδο αδέσποτων στην ακτή, αλλά αυτό είναι συνήθως ανέφικτο γιατί οι ακτές κατά κανόνα δεν μπορούν να περιφράσσονται. Είναι όμως απαραίτητο να απομακρύνονται, με μέριμνα του υπευθύνου της ακτής, ο οποίος θα ειδοποιείται από τους λουομένους (σχετική ένδειξη θα πρέπει να περιέχεται στον Πίνακα Ανακοινώσεων) τα τυχόν αδέσποτα που φτάνουν και κυκλοφορούν στην ακτή. Κατά παρέκκλιση, με νεότερο ψήφισμα, επιτρέπονται οι σκύλοι στην άμμο, αλλά δίπλα στον κηδεμόνα και δεμένα με λουρί.

agapos

Εμείς, οι ενεργοί πολίτες, παρατηρούμε, απαιτούμε άμεσα και δημόσια απαντήσεις στα εξής: Γιατί πραγματοποιήθηκε μια αυθαίρετη, παράνομη και επικίνδυνη για πάρα πολλούς λόγους εκδήλωση στον Δήμο, που δεν είχε άδεια; Η Νομική Υπηρεσία του Δήμου είχε πλήρη άγνοια και άρα αδυναμία νομικής γνωμοδότησης; Ο Δήμος Χανίων ήταν “παρών” (άρα μήπως και συνδιοργανωτής;) με έντυπο υλικό κοινής δράσης με τον Φιλοζωικό Σύλλογο Χανίων, επιμέρους αμφιβόλου φιλοσοφίας και απόψεων; Γιατί τέθηκε υπό αμφισβήτηση και υποβάθμιση η συγκεκριμένη περιοχή και αιτία να υποσταλεί η γαλάζια σημαία; Τι επιπτώσεις θα έχει αυτό για τον τοπικό τουρισμό; Γνωρίζει ο Σύλλογος Ξενοδόχων και ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Καντίνας τις πιθανές επιπτώσεις από τέτοιες παράνομες ενέργειες που μπορεί να διαδοθούν και σε άλλες παραλίες, με κίνδυνο να υποσταλούν κι εκεί οι Γαλάζιες Σημαίες; Γιατί όλα τα Μ.Μ.Ε. αναπαρήγαγαν με προδημοσίευση, δημοσίευση με ρεπορτάζ μια παράνομη εκδήλωση, έχοντας πλήρη άγνοια ευρωπαϊκών οδηγιών, απερίσκεπτα, ανώριμα, ερασιτεχνικά για τόσο αμφίβολες απόψεις και δράσεις; Μήπως εσκεμμένα; Γιατί έχουμε επιμέρους ομάδες ζωόφιλων που συναντώνται κατά ομάδες και κολυμπούν με τα σκυλιά τους στην περιοχή;

Με αφετηρία το Παγκόσμιο Συνέδριο για τις Γαλάζιες Σημαίες που θα γίνει στα Χανιά την ερχόμενη εβδομάδα, θέλουμε να μάθουμε τις επιπτώσεις των παραπάνω ενεργειών για τη χλωρίδα και την πανίδα στις παραλίες, τις χελώνες, τα πτηνά, τα ψάρια, θέλουμε απαντήσεις, αν επιτραπεί πλήρης απελευθέρωση των σκυλιών στις παραλίες, θέλουμε ονοματεπώνυμα αυτών που ψήφισαν υπέρ, οπότε σε περίπτωση μολύνσεων ή αν κάποιο σκυλί δαγκώσει ένα παιδί, απλά άθελά του για να παίξει, θέλουμε να ξέρουμε σε ποιον θα απευθυνθούμε. Ακόμα, τι θα γίνει αν κάποιος έχει ένα γουρουνάκι, έναν βόα ή μια κατσίκα, θα μπορεί να κολυμπάει μαζί του στην πλαζ και αν όχι, ποιος θα το απαγορεύσει;

Σας ευχαριστούμε και περιμένουμε σύντομα δημόσια απαντήσεις από όλους, διότι νομίζουμε ότι έχουμε ακόμα τουρισμό μπροστά μας και θα πρέπει να εργαζόμαστε με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και επαγγελματισμό. Θετικές λύσεις υπάρχουν σε όλα και είμαστε στη διάθεσή σας για να μετατρέψουμε κάθε εμπόδιο σε καλό του τόπου και του επισκέπτη.

Μανώλης Κονταξάκης

Η απάντηση του συλλόγου

Κύριε Διευθυντά,
καλούμαστε να απαντήσουμε στην επιστολή του κ. Μανώλη Κονταξάκη η οποία δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα σας την Παρασκευή 17.10, αφορούσα την εκδήλωση του φιλοζωικού συλλόγου Χανίων «Η Προστασία των Ζώων» (www.animalscare.gr), το dogs’ beach party στους Αγίους Αποστόλους, καθώς βρίθει ανακριβειών, ενώ στρέφεται με ανεξήγητο μένος εναντίον των γνήσια ενεργών πολιτών αυτού του τόπου. Συγκεκριμένα:

Το dogs’ beach party έγινε σε συνέχεια των δράσεων της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (www.pfpo.gr) για την άρση της απαγόρευσης του λουσίματος των κατοικιδίων ζώων στην θάλασσα και έτυχε πολύ θερμής υποδοχής από τους συμπολίτες μας αλλά και από επισκέπτες. Η εκδήλωση έγινε σε μια από τις δημοφιλέστερες παραλίες των Χανίων, λόγω του έντονου συμβολικού της χαρακτήρα, ως προς την ανάγκη και την φυσικότητα της συνύπαρξής μας με τους βιολογικούς μας εταίρους, τα ζώα. Όσοι παρευρέθηκαν εκεί, μπορούν να βεβαιώσουν τον σεβασμό προς τους λουόμενους, καθώς η συνάντηση των φιλόζωων έγινε σε σημείο απομακρυσμένο από αυτούς, τις ξαπλώστρες, τις ομπρέλες και την καντίνα. Μπορούν επίσης να βεβαιώσουν ότι τηρήθηκαν οι κανόνες υγιεινής, καθώς τα μέλη του συλλόγου φρόντισαν ώστε όλοι να μαζεύουν τις ακαθαρσίες των σκύλων τους, ενώ ταυτόχρονα σε όλους έγινε η απαραίτητη υπόδειξη ώστε οι σκύλοι να είναι συνεχώς δεμένοι με το λουρί βόλτας.

Η κείμενη νομοθεσία δε:
α. επιτρέπει το κολύμπι των σκύλων σε παραλίες , όπου δεν υπάρχουν λουόμενοι , και στο σημείο , όπου κολύμπησαν τα ζώα ,δεν υπήρχε κανείς λουόμενος.
Για δε το 2015 αυτό αναμένεται να αρθεί και να οριστούν παραλίες φιλικές στα κατοικίδια.
β. επιτρέπει την παραμονή των σκύλων στις παραλίες , εφόσον αυτοί βρίσκονται υπό την εποπτεία των κηδεμόνων τους, με λουρί και με το βιβλιάριο υγείας.
Που είδε λοιπόν ο κ. Κονταξάκης την ” παράνομη και αυθαίρετη” εκδήλωση;
ΟΙ παραλίες είναι δημόσιο αγαθό και δεν χρειάζεται κάποια άδεια για να πάει κάποιος με τα κατοικίδιά του, πολύ περισσότερο όταν αυτό δεν απαγορεύεται , ως ανωτέρω αναφέρουμε.

Αναφέρεται ο αναγνώστης σας σε δήθεν ευρωπαϊκούς κανονισμούς αλλά ακόμη και σε αυτά που γράφει δεν προκύπτει , οτι απαγορεύονται τα κατοικίδια , οτι πρέπει να είναι ελεγχόμενα γράφει, και τα σκυλιά μας ήταν απόλυτα ελεγχόμενα.
Αυτοδιαψεύδεται δε, όταν σε διάφορα σημεία της επιστολής για λόγους εντυπωσιασμού γράφει ,ότι απαγορεύονται τα κατοικίδια στην άμμο και παρακάτω το αναιρεί.

Για την εκδήλωση είχαν ενημερωθεί εγκαίρως η Αστυνομία και το Λιμεναρχείο, και δι’ αυτού, η αρχή για τις Γαλάζιες σημαίες. Η διακριτική παρουσία των δυο κατά την εκδήλωση αποδεικνύει το γεγονός ότι ουδεμία αφορμή υπήρξε για την τυχόν παρέμβασή τους. Ενήμερος ήταν εξάλλου και ο ιδιοκτήτης της πλησιέστερης καντίνας.
Ο Δήμος Χανίων δεν ήταν συνδιοργανωτής της εκδήλωσης, το δε υλικό που μοιράστηκε κατά την εκδήλωση, αφορά ενημερωτικά φυλλάδια τα οποία με ιδιαίτερη επιμέλεια είχαν εκδοθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή.

Αναφέρει ο κ. Κονταξάκης ότι εξ αιτίας της εκδήλωσης υπεστάλη η γαλάζια σημαία στην παραλία. Μα, προς τι η παραπληροφόρηση και η τρομολαγνεία; Η γαλάζια σημαία στην συγκεκριμένη παραλία ΔΕΝ έχει υποσταλεί.
Ποιες είναι άραγε οι επιπτώσεις στην χλωρίδα και την πανίδα στις παραλίες, τις χελώνες, τα πτηνά και τα ψάρια από την παρουσία των σκύλων στην παραλία και το λούσιμό τους στην θάλασσα; Δεν χρειάζεται καμία επιστημονική μελέτη για να αποδείξει κανείς ότι ουδεμία επίπτωση υπάρχει: οι σκύλοι δεν φοράνε αντηλιακό, δεν ουρούν και δεν αφοδεύουν στην θάλασσα, δεν πετούν σκουπίδια όπου βρεθούν, δεν χρησιμοποιούν σαμπουάν, δεν τρώνε ψάρια ούτε μπορούν να πιάσουν τα πτηνά.. λοιπόν; Υποκρισία μέγιστου βαθμού.

b7

Η κινητοποίηση γίνεται για την άρση της απαγόρευσης του λουσίματος των ΣΚΥΛΩΝ στην θάλασσα, καθώς οι σκύλοι κολυμπούν και το απολαμβάνουν, και εμείς μέχρι σήμερα τους το στερούσαμε για λόγους …αισθητικής. Ποιος είπε ότι η κατσίκα, ο βόας ή το γουρουνάκι επιθυμούν να βρεθούν στην θάλασσα και να κολυμπήσουν;

Να σημειώσουμε εδώ ότι στις 7.10.2014, σε συνάντηση της ΠΦΠΟ και του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, κ. Βαρβιτσιώτη, ανακοινώθηκε ο χαρακτηρισμός παραλιών ως «pet friendly» σε όλη την χώρα, δεδομένου ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος τα ζώα να μην βρίσκονται στις παραλίες και στην θάλασσα.

Αναφέρει ο κ. Κονταξάκης ότι οι δράσεις των φιλόζωων βλάπτουν την τοπική οικονομία. Αγνοεί προφανώς, ότι κατά την τουριστική περίοδο, μέλη και φίλοι του συλλόγου μας είναι σε συνεχή επαφή με τα Ξενοδοχεία του Νομού Χανίων, λόγω των συνεχών εκκλήσεων των τουριστών για βοήθεια αδέσποτων και κακοποιημένων δεσποζόμενων ζώων.
Κύριε Διευθυντά, είναι ντροπή να δηλητηριάζεται η τοπική κοινωνία με τέτοιου είδους κατηγορίες εναντίον των μελών και των εθελοντών του φιλοζωικού συλλόγου Χανίων «Η Προστασία των Ζώων», αλλά και τον φιλόζωων εν γένει, ότι δήθεν δρουν σε βάρος της τοπικής οικονομίας και του τουρισμού, όταν μόνο αυτοί, με προσωπικό κόστος και αυτοθυσία, καθ’ όλη την διάρκεια της τουριστικής περιόδου, μας βγάζουν «ασπροπρόσωπους», ανταποκρινόμενοι σε εκατοντάδες εκκλήσεις τουριστών για βοήθεια σε περιστατικά κακοποιημένων ή τραυματισμένων ζώων. Η μεγάλη πλειοψηφία των τουριστών στα Χανιά, είναι άνθρωποι που αγαπούν την φύση και σέβονται τα ζώα, γι’ αυτό υποφέρουν στα περιστατικά κακοποίησης τα οποία αντικρύζουν παντού και απαιτούν κάποιος να παρέμβει. Μήπως οι Δήμοι ανταποκρίνονται σε αυτές τις εκκλήσεις;

Μήπως οι ξενοδόχοι ή μήπως ο κ. Κονταξάκης; Προφανώς όχι, παρόλο που οι πρώτοι έχουν εκ του νόμου υποχρέωση, οι δεύτεροι υφίστανται τις επιπτώσεις της δυσαρέσκειας των πελατών τους. Μόνο οι φιλόζωοι ανταποκρίνονται, αφιερώνουν τον χρόνο τους, πληρώνουν όλα τα έξοδα μετακίνησης και περίθαλψης των ζώων, ανοίγουν το σπίτι τους γι’ αυτά και αποδεικνύουν καθημερινά στους επισκέπτες μας ότι οι Έλληνες δεν είναι στο σύνολό τους απαίδευτοι και σαδιστές, υπάρχουν και άνθρωποι με παιδεία, που σέβονται την φύση και προστατεύουν τα ζώα.

Κατόπιν όλων αυτών ο κύριος Κονταξάκης και οι συν αυτώ «ενεργοί πολίτες» θα έπρεπε να δείχνουν ευγνωμοσύνη σε όλους εμάς που με συνέπεια και αυτοθυσία δείχνουμε τον πολιτισμό μας στους επισκέπτες μας.
Αν πάλι, πρόθεση του κ. Κονταξάκη για το εν λόγω άρθρο ήταν η προτροπή για την περίφραξη και φρούρηση των παραλιών μας, τότε δεν θα βρει μόνο τους φιλόζωους απέναντί του, αλλά ολόκληρη την Χανιώτικη κοινωνία που αγωνίζεται για την διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος στους Αγίους Αποστόλους, στα Θοδωρού και αλλού.

Παρακαλούμε τον κ. Κονταξάκη, με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και επαγγελματισμό, στην Διεθνή Συνάντηση για τις Γαλάζιες Σημαίες να διερευνήσει τις επιπτώσεις που έχει στον τουρισμό της χώρας μας η συμπεριφορά μας προς τα ζώα αλλά και προς το περιβάλλον εν γένει. Και μετά είμαστε στην διάθεσή του να συζητήσουμε ανοιχτά για την δράση του συλλόγου μας, και τις θετικές επιπτώσεις αυτής της δράσης στην τοπική κοινωνία αλλά και στην εικόνα του τόπου μας στο εξωτερικό.

Ανήκουμε στην Ευρώπη και βαλκάνιες αντιλήψεις δεν αρμόζουν σε ευρωπαίους πολίτες.
Ας το καταλάβουμε.

Φιλοζωικός Σύλλογος «Η Προστασία των Ζώων»