brounaΒρέθηκε στο Γεράνι πριν από τέσσερις μήνες, λίγες μέρες πριν τις δημοτικές εκλογές, χτυπημένη από αυτοκίνητο, παρατημένη μπροστά από ένα ξενοδοχείο για να πεθάνει. Ο ξενοδόχος πήρε τηλέφωνο τον Δήμο Πλατανιά για να τους απαλλάξει από το «αποτρόπαιο» θέαμα που σόκαρε τους τουρίστες…

Ο Δήμος απευθύνθηκε στους εθελοντές μας. Ζητήσαμε να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Έστειλαν έναν άνθρωπο της καθαριότητας να περισυλλέξει την χτυπημένη σκυλίτσα.. την περισυνέλεξε και επί ώρες την περιέφερε με το αυτοκίνητο, περιμένοντας την ανύπαρκτη δομή του Δήμου για τα αδέσποτα να του δώσει οδηγίες.. αλλά το μεσημέρι έπρεπε να σχολάσει.. και η σκυλίτσα θα βρισκόταν σε κάποιο κάδο σκουπιδιών ή κάτω από ένα δέντρο για να πεθάνει..

 

Την αναλάβαμε: ανοικτό κάταγμα στο μπροστινό πόδι, εξάρθρωση στο πίσω. Μόλις είχε γεννήσει, το στήθος της ήταν γεμάτο γάλα.. το κόστος των δυο επεμβάσεων θα ξεπερνούσε το ποσό των 500ευρώ.. Απευθυνθήκαμε στον δήμο Πλατανιά. Μας υποσχέθηκαν ότι θα αναλάβουν την ευθύνη τους και θα καλύψουν το κόστος. Θα…

brouna1

 brouna2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η σκυλίτσα έπρεπε να υποβληθεί αμέσως σε χειρουργείο για να σωθεί το πόδι της.. Εθελοντής μας την ανέλαβε, χωρίς να περιμένει τα χρήματα από τον Δήμο. Η σκυλίτσα υπεβλήθη σε ανοιχτή οστεοσύνθεση και σηκώθηκε στα πόδια της μια μέρα μετά! Σιγά σιγά, άρχισε να ανακτά τις δυνάμεις της, να απαλλάσσεται από τον πόνο, να εμπιστεύεται τους ανθρώπους..

Περάσαμε δύσκολους μήνες: αγωνία, φροντίδα, συνεχείς επισκέψεις στον κτηνίατρο, ακτινογραφίες, αντιβιώσεις, φιλοξενία σε κλειστό χώρο για να αποφύγουμε την μόλυνση.. και έξοδα… πολλά έξοδα.. τα οποία όμως έπρεπε να καταβληθούν, για να γίνει καλά η σκυλίτσα και να μην πεθάνει ή να μείνει ανάπηρη περιμένοντας τον Δήμο Πλατανιά να εγκρίνει το κονδύλι.

Μάθαμε εκ των υστέρων την ιστορία της. Είχε οικογένεια, ο κηδεμόνας της, μετά την γέννα είχε δηλώσει ότι θα την παρατήσει, όπως και έκανε. Στην προσπάθειά της να επιστρέψει στο σπίτι της χτυπήθηκε από αυτοκίνητο.. Αυτοί που μας είπαν την ιστορία της, δεν έδωσαν ονόματα.

Γιατί τελικά, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας, και οι ίδιοι, οι φερόμενοι ως φιλόζωοι και ευαισθητοποιημένοι, αξιολογούμε αυτά τα εγκλήματα ως ήσσονος σημασίας.. δεν ονομάζουμε τους εγκληματίες, δεν προφυλάσσουμε τα ζώα από το επόμενο έγκλημα σε βάρος τους.. σιωπούμε και τους αφήνουμε να δρουν ανενόχλητοι… Γινόμαστε συνένοχοι. Το επεσήμανε πρόσφατα και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου: η συμπεριφορά μας προς τα ζώα καταδεικνύει τον πολιτισμό μας..

Την ονομάσαμε Μπρούνα, είναι υπέροχη, υπάκουη, μαμά με τα κουτάβια που κατά καιρούς συγκατοικούν μαζί της, φίλη με τα μεγαλύτερα σκυλιά, πιστή στους ανθρώπους που την φροντίζουν.. Πριν από έναν μήνα έβγαλε επιτέλους τα σίδερα και περπατάει ελεύθερη.. Θα ακολουθήσει και άλλο χειρουργείο εν καιρώ. Ποιος θα καλύψει τα έξοδα; Μάλλον όχι ο αρμόδιος Δήμος Πλατανιά. Μάλλον θα περιμένουμε μια ακόμα θητεία για να εγκρίνει το κονδύλι. Μέχρι τότε όμως, η Μπρούνα μας θα ζει και θα βασιλεύει. Σε πείσμα όλων.

brouna3

Ο χειμώνας πλησιάζει, τα ξενοδοχεία κλείνουν το ένα μετά το άλλο και μια ολόκληρη γενιά αδέσποτων θα βιώσει ξανά το σοκ της ξαφνικής ερήμωσης, της έλλειψης της ανθρώπινης παρουσίας, της πείνας.. Μέχρι την επόμενη σεζόν, τις επόμενες φόλες, τα επόμενα τροχαία ατυχήματα, τις επόμενες γέννες..

brouna4

 

Αναμένουμε τους αρμόδιους να κάνουν το χρέος τους: εστίες σίτισης και νερού, στειρώσεις,έλεγχος των δημοτών για την μη αναπαραγωγή και εγκατάλειψη των κατοικιδίων τους,δημιουργία δημοτικού κτηνιατρείου…Και προπαντός συνεχείς ενημερωτικές δράσεις για αλλάγή της φιλοζωικής μας κουλτούρας….Και όλα αυτά να ξεφύγουν επιτέλους από τη σφαίρα του “θα” και να μπουν στη σφαίρα του “τώρα”…

Γιατί τα σπίτια μας είναι πλέον γεμάτα και το χρέος μας στα όρια του μη διαχειρίσιμου. Η επόμενη Μπρούνα θα πεθάνει στον δρόμο αβοήθητη και δεν θα είμαστε εμείς υπεύθυνοι γι’ αυτό.