Ενώ ακόμη δεν έχουμε ξεπεράσει το σοκ και τα δάκρυα δεν έχουν στεγνώσει,το σημερινό εκτενές ρεπορτάζ και πρωτοσέλιδο των Χανιώτικων νέων φιλοξενεί τις δηλώσεις του Δημάρχου Βάμου κου Μαρκάκη,ο οποίος αρχικά καταδικάζει το γεγονός της προσπάθειας αφανισμού των ζώων του ιδιωτικού καταφυγίου της Κάινας που είχαν σαν αποτέλεσμα το φρικτό θάνατο 32 αθώων ψυχών,δεν παραλείπει όμως να δηλώσει για το καταφύγιο: «διότι είναι σίγουρο ότι δεν λειτουργεί όπως πρέπει αυτός ο χώρος και ο Δήμος έχει κάνει παρεμβάσεις στον εισαγγελέα και περιμένουμε τα αποτελέσματα».Την ώρα που η φιλοζωική κοινότητα πενθεί προσπαθεί να δικαιολογήσει με τις δηλώσεις του, αυτή την ανάλγητη πράξη.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου αναφέρει επίσης ότι ο Δήμος-που είναι ο μόνος αρμόδιος-έχει βρει τον κατάλληλο χώρο για τη δημιουργία καταφυγίου.Και αναρωτιόμαστε:Ποιός είναι αυτός ο χώρος και πόσο έχει προχωρήσει το θέμα;Tι έργο έχει να επιδείξει ο δήμος για το θέμα των αδέσποτων:Γιατί τα τελευταία πέντε χρόνια,έχουμε χορτάσει από λόγια.Είναι ώρα να δούμε πράξεις.

Δεχόμαστε ότι το καταφύγιο δεν έχει άδεια από τη Νομαρχία και υπάρχουν παρατυπίες.Παρατυπίες υπάρχουν όμως επειδή στηρίζεται σε ιδιωτική πρωτοβουλία και συνδρομές εθελοντών που προσπαθούν να πράξουν τα μέγιστα.Δεν μπορούμε όμως να δεχτούμε ότι θα υπάρχει κάποιος τόσο αφελής,ώστε να πιστεύει ότι η άδεια θα εμπόδιζε το δολοφόνο να εκτελέσει την πράξη του.Αντί να δούμε τα χάλια μας και να βρούμε λύσεις για τον περιορισμό των αδέσποτων,όπως οφείλουμε,χτυπάμε ανελέητα όσους τα βοηθούν με όποιο τρόπο μπορούν.Γιατί τα ζώα αυτά δεν ταξίδεψαν με τις αποσκευές της κας Λούκας από την Αγγλία.

kaina_kollaz

Τι έγραψαν τα Χανιώτικα Νέα

ΣΤΗΝ ΚΑΪΝΑ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ

Σε απόγνωση οι κάτοικοι- Δηλητηριάστηκαν σκυλιά                                      Από: Δημήτρης Μαριδάκης

Είκονες φρίκης αντίκρισαν χθες μέλη φιλοζωικών οργανώσεων, της δημοτικής αρχής Αποκορώνου και κάτοικοι της Κάινας όταν επισκέφθηκαν το καταφύγιο ζώων που λειτουργεί τα τελευταία χρόνια κοντά στο χωριό και στο οποίο την περασμένη Παρασκευή το βράδυ, άγνωστοι δηλητηρίασαν δεκάδες σκυλιά.

Λόγω των πολλών ωρών που είχαν μεσολαβήσει από τον θάνατο των ζώων και της υψηλής θερμοκρασίας ήταν σχεδόν αδύνατον να πλησιάσει κάποιος τα περίπου 30 σκυλιά που κείτονταν νεκρά σε διάφορα σημεία, ενώ υπάλληλοι της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας πήραν δείγματα για να εξακριβώσουν τα αίτια του θανάτου των άτυχων ζώων.

Παράλληλα, εργάτες του Δήμου Αποκορώνου απομάκρυναν τα νεκρά σκυλιά από το καταφύγιο που λειτουργεί εθελοντικά τα τελευταία χρόνια η κα Λίντα Λούκας καθώς πλέον υπήρχε κίνδυνος μόλυνσης τόσο για τα υπόλοιπα ζώα όσο και -κυρίως- τους ανθρώπους της περιοχής.

Το αποτρόπαιο αυτό συμβάν έφερε στην επιφάνεια για ακόμα μια φορά, με τον πιο τραγικό τρόπο, το πρόβλημα της διαχείρισης των αδέσποτων.

Eνα πρόβλημα που παρά τις συνεχείς καταγγελίες των φιλοζωικών οργανώσεων για τα πολλά περιστατικά κακομεταχείρισης αλλά και τις διαμαρτυρίες κατοίκων από περιοχές που λειτουργούν εθελοντές καταφύγια ζώων και στις οποίες δεν λείπουν τα προβλήματα, οι Δήμοι που έχουν την ευθύνη για το θέμα δεν έχουν προχωρήσει ακόμα σε καμία ενέργεια.

‘Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ’

Η πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου Ν. Χανίων “Η προστασία των Ζώων” και της Πανελλήνιας Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, Νατάσα Μπομπολάκη χαρακτήρισε “εφιαλτικό” το περιστατικό, ενώ επέρριψε ευθύνες στην πολιτεία για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τα αδέσποτα ζώα: «Αν η πολιτεία και οι Δήμοι, χρόνια τώρα είχαν φροντίσει να κάνουν μια συνεχή καμπάνια ενημέρωσης του κόσμου για να γίνει ο Ελληνας υπεύθυνος πολίτης όταν παίρνει ζώα συντροφιάς και να μην τα παρατάει στον δρόμο, με συνέπεια να μεγαλώνει συνεχώς η δεξαμενή των αδέσποτων, θα είχαν αποφευχθεί τέτοια συμβάντα», τόνισε η κα Μπομπολάκη και πρόσθεσε ότι προς αυτή την κατεύθυνση κινείται πλέον και η νομοθεσία, η οποία προβλέπει αυστηρότατες ποινές για τις κακοποιήσεις ζώων.

Συγκεκριμένα ανάφερε ότι οι ποινές για κακοποιήσεις των ζώων προβλέπουν πλέον από 1 χρόνο έως 5 χρόνια ποινή φυλάκισης, πρόστιμο από 5 έως 15 χιλιάδες ευρώ καθώς και διοικητικά πρόστιμα (από 300 έως 15.000 ευρώ) που επιβάλλονται από τη Δημοτική Αστυνομία για θέματα που έχουν με την κακομεταχείριση των ζώων.

«Αν η πολιτεία είχε φροντίσει να κάνει όλα αυτά και οι άνθρωποι να μην εγκαταλείπουν τα ζώα τους δεν θα είχαμε τέτοια φαινόμενα διαμαρτυρίας από το χωριό αλλά και θανάτου τόσων ζώων», σημείωσε η κα Μπομπολάκη και πρόσθεσε ότι το φαινόμενο των δηλητηριάσεων ζώων έχει πάρει μορφή μάστιγας στον Νομό Χανίων με τον αριθμό τους να ανέρχεται σε στις 1.000 ετησίως.

«Τα ζώα δεν φταίνε σε τίποτα για την ανευθυνότητα και την εγκληματική συμπεριφορά των ανθρώπων που τα εγκαταλείπουν και έχουμε το φαινόμενο των αδέσποτων. Γιατί λοιπόν θα πρέπει να δηλητηριάζονται αυτά τα ζώα και τι καταφέρνουμε όταν δηλητηριάζουμε ζώα τη στιγμή που δεν κλείνει η “κάνουλα” των αδέσποτων ζώων; Αν, λοιπόν, δεν αλλάξουμε αντίληψη και νοοτροπία και αν η πολιτεία δεν πάρει μέτρα και δεν ενημερωθεί ο κόσμος να γίνουμε υπεύθυνοι δεν θα λυθεί το πρόβλημα.

Ολοι μας, κάτοικοι, πολίτες, φιλοζωικά, κράτος θα πρέπει να στοχεύσουμε στην αλλαγή της φιλοζωικής κουλτούρας στη χώρα μας».

Σε ό,τι αφορά τις διαμαρτυρίες που εξέφρασαν κάτοικοι της περιοχής για την έλλειψη κατάλληλων υποδομών στο καταφύγιο της Κάϊνας, με συνέπεια να αντιμετωπίζουν συχνά προβλήματα, η κα Μπομπολάκη ανέφερε: «Είναι λογικό να υπάρχουν οι διαμαρτυρίες αλλά πάνω απ? όλα είναι παράλογο το ότι το κράτος δεν έχει κάνει τα κυνοκομεία, τις στειρώσεις, την ενημέρωση που πρέπει κ.λπ.. Οι προϋποθέσεις των καταφυγίων αφού η πολιτεία δεν κάνει τίποτα καταλαβαίνετε ότι δεν μπορεί να είναι οι προϋποθέσεις που βάζει ο νόμος. Δεν έχουμε χρήματα να ταΐσουμε, να στειρώσουμε τα ζώα. Τι χρήματα να έχει ένα εθελοντικό καταφύγιο και τι προδιαγραφές; Ας στραφούμε όλοι στην πολιτεία όχι στον εθελοντή πολίτη», σημείωσε η κα Μπομπολάκη.DSC04953

‘Η ΜΙΚΡΗ ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΝΩΕ’

Για το αποτρόπαιο περιστατικό εξέδωσε ανακοίνωση και ο Φιλοζωικός Σύλλογος “Η Μικρή Κιβωτός του Νώε” της Σίλκε Βρόμπελ στην οποία αναφέρεται σχετικά: «Αισθανόμαστε μεγάλη λύπη για ό,τι συνέβη στην Κάινα. Είναι τρομακτικό να μπορεί κάποιος να θανατώνει ένα τόσο μεγάλο αριθμό ζωντανών πλασμάτων του Θεού. Η ψύχωση ενός τέτοιου ανθρώπου που δεν σέβεται το δικαίωμα στη ζωή, αποτελεί κίνδυνο για όλη την κοινωνία. Θέλουμε να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας στη Λίντα γι? αυτό το τραγικό περιστατικό».

Ο ΔΗΜΟΣ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ

Στην αυτοψία που πραγματοποιήθηκε χθες συμμετείχε και ο δήμαρχος Αποκορώνου Γρηγόρης Μαρκάκης ο οποίος μιλώντας στα “Χ.Ν.” δήλωσε μεταξύ άλλων: «Κληθήκαμε Κυριακή πρωί και είδαμε αυτή την κατάσταση η οποία είναι αποτρόπαια και καταδικαστέα. Σίγουρα αυτά τα περιστατικά είναι καταδικαστέα αλλά είναι καταδικαστέος και ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί αυτός ο χώρος».

Ο κ. Μαρκάκης ανέφερε επίσης ότι οι διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής είναι δεδομένες «διότι είναι σίγουρο ότι δεν λειτουργεί όπως πρέπει αυτός ο χώρος και ο Δήμος έχει κάνει παρεμβάσεις στον εισαγγελέα και περιμένουμε τα αποτελέσματα».

Ερωτηθείς γιατί ο Δήμος, εφόσον είναι αρμόδιος από τη νομοθεσία, δεν έχει προβεί ακόμα σε ενέργειες που να λυθεί το πρόβλημα με τη δημιουργία ενός κατάλληλου καταφυγίου, ο κ. Μαρκάκης απάντησε: «Είναι γνωστό ότι είναι ευθύνη των Δήμων να δημιουργήσουν εστίες με σωστές προδιαγραφές. Θα έλεγα ότι έχει μπει από παλαιότερα το θέμα σε επίπεδο Νομού Χανίων και έτσι πρέπει να λυθεί σε ένα ευρύτερο επίπεδο και συνολικά για όλο τον Νομό. Θα πρέπει να γίνει μια σωστή εγκατάσταση τέτοια που να καλύψει τις ανάγκες.

Εμείς ως Δήμος ψάχνουμε και βρήκαμε κάποιον χώρο ο οποίος, ωστόσο, δεν προχώρησε αλλά τώρα πάμε σε ένα άλλο χώρο για να δούμε αν μπορούμε να κάνουμε κάτι καλύτερο. Πρέπει να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αλλά παράλληλα πρέπει να ευαισθητοποιείται και ο καθένας με τα ζώα που έχει».