Με εντυπωσιακή συμμετοχή πλήθους κόσμου, κατά γενική ομολογία κοινού και δημοσιογράφων, των Αστυνομικών, και άλλων Αρχών αλλά και των Δικηγόρων πραγματοποιήθηκε η επιστημονικού χαρακτήρα Παγκρήτια Ημερίδα, που οργάνωσε η Ομοσπονδία και τα σωματεία της στην Κρήτη, στα Χανιά με θέματα γύρω από την ελληνική νομοθεσία, την ποινική διαδικασία στις περιπτώσεις κακοποίησης ζώων και τον ρόλο της Εισαγγελικής και Αστυνομικής Αρχής.
Η Ομοσπονδία κατέθεσε και στην Ημερίδα, πέραν της ομιλίας της γύρω από το φιλοσοφικό και νομικό θέμα των Δικαιωμάτων των Ζώων, την πρότασή της για την συνταγματική κατοχύρωση της προστασίας των ζώων στην επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, σύμφωνα με την άποψη του Καθηγητή Κώστα Χρυσόγονου, εκ των Πανεπιστημιακών συνεργατών της Ομοσπονδίας.
Στην ημερίδα, πέραν της επιστημονικής προσέγγισης των θεμάτων εκ μέρους τους, οι ομιλίες των δύο Εισαγγελέων, της κα Αθηνάς Θεοδωροπούλου, Αντεισαγγελέα Εφετών Αθήνας και διατελέσασα με επιτυχία Εισαγγελέας Προστασίας των Ζώων και του Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ηρακλείου κου Ευστάθιου Θεοφανίδη, ειδικού και σε θέματα ρατσιστικής βίας, συγκίνησαν τους πάντες με τον σεβασμό τους και την αφοσίωσή τους στην αυταξία των ζώων.
Η επισήμανση της κυρίας Θεοδωροπούλου, ότι αποδίδει στους φιλοζωικούς φορείς ρόλο οιονεί δημόσιας αρχής, όταν από την άλλη πλευρά πολλοί αστυνομικοί ανά την επικράτεια τους απαξιώνουν, και οι επισημάνσεις του κου Θεοφανίδη προς τους αστυνομικούς για το πως πρέπει να αντιλαμβάνονται την ευζωία και για την υποχρέωσή τους να πράττουν σύννομα στα περιστατικά κακοποίησης ζώων, όπως πράττουν και σε αυτά κατά ανθρώπων αποτέλεσαν κομβικά σημεία της Ημερίδας μαζί με την σημαντική γνώση που όλοι μας αποκτήσαμε.
Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης και τον επικεφαλής της Στρατηγό Ανδρέα Δασκαλάκη καθώς και τον εκπρόσωπο της ΕΛ.ΑΣ κ. Μανώλη Φιαγκουσάκη για την εμπεριστατωμένη ομιλία του, τον κ. Χαράλαμπο Ζολινδάκη, μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, που παραστάθηκε και με τον Πρόεδρό του κ. Γ. Δασκαλάκη, για την κομβική συμβολή τους στην επιτυχία της Συνάντησης αυτής, τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κα Βάλια Βαγιωνάκη και Αντώνη Μπαλωμενάκη που παραβρέθηκαν παρά τον πιεσμένο χρόνο τους στην Ημερίδα και τις Αυτοδιοικητικές Αρχές που στήριξαν την Συνάντηση, τον Δήμαρχο και Αντιδήμαρχο Πλατανιά κους Γ. Μαλανδράκη και Ν. Δασκαλάκη, τον Αντιδήμαρχο Χανίων κ. Κουκλάκη και την Αντιδήμαρχο Αποκορώνου κα Τερεζάκη και βεβαίως τον απλό κόσμο, που επέλεξε να έλθει στην Ημερίδα μας.
Τέλος πρέπει να ευχαριστήσουμε τους Χορηγούς μας, που άμεσα και με χαρά ανταποκρίθηκαν στο αίτημα της Ομοσπονδίας για οικονομική στήριξη της εκδήλωσης, ήτοι το Εμπορικό Επιμελητήριο Χανίων, την Aegean και τους εκπροσώπους της στην Κρήτη, το ξενοδοχείο Κρήτη, το βιβλιοπωλείο Α4 και το ξενοδοχείο Σαμαριά.
Και βεβαίως τα τοπικά ΜΜΕ που κάλυψαν τόσο πριν όσο και μετά με τον καλύτερο τρόπο την προσπάθειά μας.
Δεσμευόμαστε για την συνέχεια αλλά και για ανάλογες τέτοιες Συναντήσεις σε άλλα μέρη της χώρας, ξεκινώντας από την Θεσσαλονίκη.
Ευχαριστούμε με συγκίνηση όλους.
Πανελλαδική Φιλοζωική και περιβαλλοντική Ομοσπονδία
δείτε το ρεπορτάζ της Νέας Τηλεόρασης Κρήτης και τις δηλώσεις του κου Ζολινδάκη και της Προέδρου της Ομοσπονδίας μας κας Μπομπολάκη
Ο σύλλογός μας με αφορμή την ημερίδα,αποφάσισε να θίξει την αναγκαιότητα του ελέγχου των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς που αποτελεί πάγια πεποίθηση του συλλόγου.
Τα φιλοζωικά σωματεία και οι ενεργοί φιλόζωοι εθελοντές, έχουμε, εδώ και χρόνια, επισημάνει ότι η σταδιακή μείωση του αδέσποτου πληθυσμού των ζώων συντροφιάς στην Ελλάδα, με απώτερο στόχο την πλήρη εξάλειψη του φαινομένου, θα επέλθει κατά κύριο λόγο μέσα από δυο παράλληλες δράσεις: την καλλιέργεια της φιλοζωικής κουλτούρας και τον έλεγχο των δεσποζόμενων ζώων.
Η πρώτη παράμετρος, έχει προωθηθεί σημαντικά, μέσα από τις εθελοντικές δράσεις της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας και των σωματείων που συμμετέχουν σε αυτήν, με την συστηματική παρουσίαση προγραμμάτων εκπαίδευσης σε σχολεία, την παρουσίαση της σχετικής νομοθεσίας στους εκπαιδευόμενους και εν ενεργεία αστυνομικούς, με σποτ στην τηλεόραση και με αναρίθμητα δημοσιεύματα στο διαδίκτυο και τον έντυπο τύπο, ενώ σύντομα αναμένεται και η ένταξη από το Υπουργείο Παιδείας αντίστοιχου υποχρεωτικού μαθήματος στα σχολεία.
Η δεύτερη παράμετρος, αυτή του ελέγχου των δεσποζόμενων ζώων, η οποία συνίσταται στην ηλεκτρονική σήμανση και καταγραφή των δεσποζόμενων ζώων στην βάση δεδομένων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στην δήλωση αυτών στον οικείο δήμο, στην ενημέρωση της βάσης δεδομένων σε περίπτωση αλλαγής κηδεμόνα ή απώλειας του ζώου, αλλά και στην μέριμνα για την στείρωσή του, εφόσον ο κηδεμόνας δεν επιθυμεί την διατήρηση των νεογέννητων ή δεν μπορεί να τα διαθέσει σε νέους ιδιοκτήτες.
Η εφαρμογή των διατάξεων για τον έλεγχο των δεσποζόμενων ζώων, συναντούν συχνά μέχρι και σήμερα την αντίδραση τόσο των ίδιων των κηδεμόνων, όσο και των αστυνομικών οργάνων που οφείλουν να διενεργήσουν αυτόν τον έλεγχο και να επιβάλουν τις αντίστοιχες κυρώσεις σε περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων, είτε κατόπιν καταγγελίας, ή στα πλαίσια περιπολίας και ελέγχου.
Συγκεκριμένα, οι κηδεμόνες, αντιδρούν στην καταχώριση της ηλεκτρονικής σήμανσης, είτε θεωρώντας την ήσσονος σημασίας υποχρέωση, ή ενσυνείδητα, για να αποφύγουν κυρώσεις σε περίπτωση εγκατάλειψης ή απώλειας. Σθεναρά αντιδρούν και στην υποχρέωσή τους για την στείρωση του ζώου τους, παρόλο που δεν επιθυμούν να διατηρήσουν τα νεογέννητα ούτε μπορούν να τα διαθέσουν σε τρίτους υπεύθυνους κηδεμόνες, καθώς αντιμετωπίζουν ως κοινωνικά και ηθικά αποδεκτή την αναπαραγωγή των ζώων τους και εν συνεχεία την θανάτωση των νεογέννητων με βίαια, συχνά, μέσα ( πνιγμός, κλπ ), την παραχώρησή τους σε τρίτους, μη υπεύθυνους κηδεμόνες, ή συχνά την εγκατάλειψή τους, με συνέπεια το γνωστό καθημερινό ντροπιαστικό, για όλους μας, φαινόμενο με τις διασπαρμένες κούτες ή σακκούλες με νεογέννητα ζώα στα σχολεία, τα νοσοκομεία, τα σούπερ μάρκετ και αλλού.
Με δεδομένη την ως άνω νοοτροπία, όλοι οι ενεργοί εθελοντές έχουμε επισημάνει και επιμένουμε ότι ο ορθός έλεγχος των δεσποζόμενων ζώων από τα αρμόδια αστυνομικά όργανα, τόσο ως προς την σήμανση και καταχώριση των ζώων όσο και ως προς την στείρωσή τους, θα επιφέρει τα εξής σημαντικά αποτελέσματα σε άμεσο χρόνο:
- στις περιπτώσεις ζώων τα οποία διαφεύγουν της επίβλεψης του κηδεμόνα τους και χάνονται, οι αρμόδιες αρχές θα εντοπίζουν άμεσα τον κηδεμόνα, ο οποίος θα υποχρεούται να αναλάβει το ζώο του,
- στις περιπτώσεις ζώων, τα οποία ξαφνικά θεωρούνται ανεπιθύμητα από τους κηδεμόνες τους, δεν θα υπάρχει η «επιλογή» της εγκατάλειψης, αλλά ως μοναδική λύση, η υποχρέωση της αναζήτησης νέου υπεύθυνου κηδεμόνα για να τα αναλάβει
- στις περιπτώσεις των σκύλων που επιβλέπουν τα ποίμνια, θα παύσει το φαινόμενο της αλυσόδεσής τους, σε διάφορα σημεία των δρόμων, χωρίς τροφή, νερό και κατάλληλο κατάλυμα, καθώς θα είναι εύκολος και άμεσος ο εντοπισμός του κηδεμόνα για την επιβολή των κυρώσεων σε σχέση με την τήρηση των κανόνων ευζωίας των ζώων,
- στις περιπτώσεις των κυνηγόσκυλων, θα παυθεί το φαινόμενο της εγκατάλειψής τους στα βουνά ή στις εθνικές οδούς, όταν τα ζώα αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας ή κρίνονται «ακατάλληλα» για κυνήγι, καθώς ο εντοπισμός του κηδεμόνα, θα είναι και πάλι άμεσος
- στις περιπτώσεις δε θηλυκών δεσποζόμενων ζώων, θα παύσει επιτέλους το φαινόμενο των αλλεπάλληλων γεννών και της συνεχούς εγκατάλειψης των νεογέννητων, με αποτέλεσμα την δραματική αύξηση με τον τρόπο αυτό του αδέσποτου πληθυσμού
Για να προλάβουμε δε το εύλογο ίσως, στις μέρες μας, αντεπιχείρημα ότι «ο κόσμος δεν έχει χρήματα» για την σήμανση και την στείρωση των ζώων του, αναφέρουμε ότι:
1. πάγια αρχή της φιλοζωικής κοινότητας είναι ότι, όποιος δεν μπορεί να συντηρήσει οικονομικά ένα ζώο και να είναι συνεπής με τις υποχρεώσεις του προς αυτό, να μην αποκτά ζώο
2. η νομοθεσία προβλέπει την δυνατότητα, η σήμανση των ζώων που ανήκουν σε κηδεμόνες που εντάσσονται σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (ΑΜΕΑ, πολύτεκνοι, άνεργοι κλπ), να διενεργείται με έξοδα των Δήμων
Κλείνοντας, αναφέρουμε ότι, τα φιλοζωικά σωματεία, πιέζουμε προς την κατεύθυνση, και η στείρωση των ζώων που ανήκουν σε κηδεμόνες που εντάσσονται σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (ΑΜΕΑ, πολύτεκνοι, άνεργοι κλπ), να διενεργείται με έξοδα των Δήμων.
Προτείνουμε επίσης, για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον πενταετίας, να απαγορευθεί η εισαγωγή ζώων συντροφιάς στην Ελλάδα αλλά και να κριθεί υποχρεωτική η στείρωση όλων των ζώων συντροφιάς, με σκοπό την σταδιακή απορρόφηση μέσα από υιοθεσίες των χιλιάδων αδέσποτων ζώων στην Ελλάδα.
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.