Εχθές το πρωί δεχτήκαμε ένα τηλεφώνημα από κάτοικο του Μυλοποτάμου Ρεθύμνου ο οποίος μας κατήγγειλε ότι στο χωριό Πασαλίδες της περιοχής του Μυλοποτάμου,υπήρχε ένας σκύλος πεταμένος σε αγωγό όμβριων υδάτων και του οποίου ήταν δεμένα τα πίσω πόδια ενώ ήταν φιμωμένος με σύρμα στο πρόσωπο.

Ο καταγγέλων μας είπε ότι είχε εντοπίσει το ζώο πριν μέρες,ενημέρωσε την αστυνομία, αλλά μέχρι και εχθές ο σκύλος βρισκόταν ακόμη εκεί και αργοπέθαινε,αφού ο αγωγός είχε βάθος περίπου δύο μέτρα και το ζώο ήταν δεμένο και εγκλωβισμένο εκεί μέσα.

Το μέλος μας που δέχτηκε το τηλεφώνημα,ενημέρωσε την πρόεδρο της ομοσπονδίας μας κα Μπομπολάκη,η οποία επικοινώνησε με το ΑΤ Περάματος όπου τη διαβεβαίωσαν ότι είχαν όντως δεχτεί την καταγγελία αλλά δεν κατάφεραν να εντοπίσουν το σκύλο.

Επειδή ο καταγγέλλων ήταν πολύ ανήσυχος και επέμενε-παρόλο που δεν ήθελε να κάνει επώνυμη καταγγελία-η κα Μπομπολάκη πίεσε τους αστυνομικούς και με τις οδηγίες που είχε (οι οποίες είχαν ήδη δοθεί στην αστυνομία από τον καταγγέλλοντα) οι αστυνομικοί πήγαν στο σημείο τελικά και εντόπισαν το άτυχο ζώο,το οποίο απεγκλώβισε ένα πυροσβέστης που είχε καλέσει η αστυνομία.

Οι αστυνομικοί ισχυρίστηκαν ότι το ζώο δεν ήταν δεμένο,απλά εγκλωβισμένο και δεν μπορούσε να βγει λόγω της εξάντλησης αλλά ο καταγγέλλων επιμένει ότι ήταν δεμένο και φιμωμένο.

Ενημερώθηκε ο κος Αστρινός,πρόεδρος του φιλοζωικού σωματείου Ρεθύμνου “Νοιάζομαι”ο οποίος το παρέλαβε και το μετέφερε στο κτηνιατρείο του κου Αντωνακάκη στο Ρέθυμνο.

Το ζώο είχε περασμένο σκοινί γύρω από το λαιμό του,ενώ είναι απισχνασμένο και άρρωστο,ο αιματοκρίτης του είναι μόλις 15 και δεν έχει διαφύγει ακόμη τον κίνδυνο.

Λόγω των δερματικών και άλλων εμφανών προβλημάτων,του έγινε τεστ λεισμανίωσης και βγήκε θετικό,του χορηγήθηκε ορός και βρίσκεται υπό τη φροντίδα του κου Αστρινού.

Μόλις ο πυροσβέστης απεγκλώβισε το ζώο,αυτό προσπάθησε να διαφύγει και κατέφυγε σε ένα παρακείμενο σπίτι όπου βρέθηκεε το κομμάτι του υπόλοιπου σκοινιού που ήταν περασμένο στο λαιμό του.

Χρειάστηκε όμως να παρέμβη ο περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Κρήτης, στρατηγός Ανδρέας Δασκαλάκης,ώστε να γίνουν οι έρευνες,να εντοπιστεί και να οδηγηθεί στο αυτόφωρο,αφού από το ΑΤ επέμεναν να έχουν πρώτα κτηνιατρική γνωμάτευση για την κατάσταση του ζώου,για να ξεκινήσουν τις έρευνες.Προς το παρόν δεν έχει γίνει σύλληψη.

Όπως διαπιστώνεται από τη φωτογραφία,δε χρειάζεται να είναι κανείς κτηνίατρος για να καταλάβει ότι το ζώο δεν ευζωούσε.

Δυστυχώς πολλές φορές χρειάζεται πίεση από τους ανώτερους της ΕΛ.ΑΣ. ώστε οι αστυνομικοί υπάλληλοι να κάνουν αυτό που προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία τόσο στις περιπτώσεις παθητικής όσο και ενεργητικής κακοποίησης.