images-stories-photos-sfragida-170x191Ο καθένας από μας,είτε είναι κτηνίατρος,είτε υπόχρεος από το νόμο-όπως οι Δήμοι-,είτε εθελοντής,είτε απλά ευαισθητοποιημένος,μπορεί να συμβάλλει ώστε να περιοριστούν τα αδέσποτα καθώς και οι αδικίες εις βάρος τους  για οποιoδήποτε λόγο και με οποιοδήποτε κίνητρο.Στην προσπάθειά μας αυτή,ο σύλλογός μα,ς απευθύνει επιστολή στους κτηνιάτρους της πόλης μας ζητώντας τη συνεργασία τους σε μια σειρά θεμάτων που μπορούν να βοηθήσουν.

Τα θέματα συνοψίζονται στην επιστολή ως εξής:

“ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ/ΚΛΟΠΗ/ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΕΜΠΟΡΙΑ ΖΩΩΝ

Όπως ενδεχομένως ήδη γνωρίζετε κάποιοι από εσάς, πρόσφατα έχουν παρατηρηθεί αρκετά κρούσματα (α) εγκατάλειψης σκύλων μαζί με τα βιβλιάρια υγείας τους και (β) κλοπής σκύλων ράτσας οι οποίοι στη συνέχεια πωλούνται παράνομα. Για τον λόγο αυτό, ζητούμε την συνεργασία σας ως προς τα παρακάτω:

1. Όταν σας φέρνουν για πρώτη φορά σκύλους στα ιατρεία σας, ΕΛΕΓΞΤΕ μήπως υπάρχει ήδη microchip καταχωρημένο, καθώς ενδέχεται ο σκύλος να έχει χαθεί/κλαπεί/παράνομα πουληθεί και να αναζητείται από τον πραγματικό ιδιοκτήτη του.

2. Στην περίπτωση που το ζώο δεν φέρει microchip, να ενημερώνετε τον ιδιοκτήτη για την υποχρέωσή του από τον νόμο να τοποθετήσει στο ζώο microchip, και ότι η παράλειψη εμπρόθεσμης σήμανσης και καταγραφής του ζώου επιφέρει πρόστιμο ύψους 300ευρώ.

3. Όταν τοποθετείτε microchip στο ζώο, να φροντίζετε για την ΑΜΕΣΗ καταχώρηση των στοιχείων του ζώου και του ιδιοκτήτη του στην Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου και στην Διεύθυνση Πληροφορικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σύμφωνα με τον Νόμο.

4. Πριν παραδώσετε το βιβλιάριο του σκύλου στον ιδιοκτήτη, φροντίστε να έχετε γράψει μέσα σε αυτό τα στοιχεία του ιδιοκτήτη.

lysk1

ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΣΚΥΛΩΝ

Σας επισημαίνουμε ότι και με την πρόσφατη τροποποίηση του νόμου 4039/12 , η οποία συμπεριλαμβάνεται στον νόμο 4235/14 εξακολουθεί να απαγορεύεται η κοπή αυτιών και ουρών , με υψηλές ποινές λόγω κακοποίησης του ζώου και διοικητικά πρόστιμα ύψους 30.000 ευρώ.

Παρατηρούμε στους δρόμους αρκετά σκυλιά με κομμένα αυτιά και ουρά , τα οποία εμφανέστατα, για κάποιον που γνωρίζει , έχουν κοπεί κτηνιατρικά και όχι με άλλον τρόπο ενώ παράλληλα έχουμε γίνει και αποδέκτες ανωνύμων καταγγελιών για συναδέλφους σας, οι οποίοι πάρα την απαγόρευση η οποία ισχύει από το 1992 εξακολουθούν να κόβουν τα ανωτέρω άκρα για λόγους αισθητικούς.

Το φιλοζωικό κίνημα έχει παλέψει για την απαγόρευση του ακρωτηριασμού των σκύλων για λόγους «αισθητικής» και δεν θα μείνει αδιάφορο σε τέτοια φαινόμενα κακοποίησης.

ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΙ

Σας ενημερώνουμε ότι έχουμε προτείνει στον Δήμο Χανίων να απευθυνθεί στους Έλληνες Εθελοντές Κτηνιάτρους (ΕΔΚΕ, Εθελοντικό Δίκτυο του ΠΚΣ) και να ζητήσει την συνδρομή τους για την στείρωση αδέσποτων ζώων σε περιοχές όπως αυτή του Ναυστάθμου και των Αγίων Αποστόλων.

Όπως ήδη θα γνωρίζετε, προϋπόθεση για την έλευση των εθελοντών συναδέλφων σας είναι η συγκατάθεσή σας και η διάθεση κτηνιατρείου, για να γίνουν οι στειρώσεις.

Ελπίζουμε και ευχόμαστε ότι θα ΣΤΗΡΙΞΕΤΕ αυτή την πρωτοβουλία, ότι θα υποδεχτείτε τους εθελοντές συναδέλφους σας στα Χανιά, είτε ανήκουν στην Ε.Δ.Κ.Ε. είτε στο δίκτυο Εθελοντών των του Π.Κ.Σ., ότι θα ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΤΕ και εσείς στις ομάδες των εθελοντών και ότι θα διαθέσετε τα ιατρεία σας για να γίνουν οι στειρώσεις.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ/ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ

Τέλος, ζητάμε για άλλη μια φορά την συνδρομή σας, ούτως ώστε και εσείς μέσα από τα ιατρεία σας να ενημερώνετε και να εκπαιδεύετε τους πολίτες για την έννοια της υπεύθυνης υιοθεσίας ζώου, της ευζωίας του, της αρμονικής του συνύπαρξης με τους ανθρώπους και τα άλλα ζώα και να τους ενθαρρύνετε να στειρώνουν τα ζώα τους ή να τα περιορίζουν κατά τις περιόδους αναπαραγωγής τους, δεδομένου ότι υπάρχουν ήδη χιλιάδες ζώα στους δρόμους και αρκετές εκατοντάδες στα καταφύγια του Νομού, τα οποία ψάχνουν ένα σπίτι.

Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων Η Προστασία των Ζώων &
Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία”