pzsespfpoΠαρόλο που πολλά αστυνομικά τμήματα αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα τις καταγγελίες σχετικά με κακοποιήσεις ζώων,υπάρχουν και κάποια που αδιαφορούν-προφανώς επειδή δεν ταις θεωρούν σημαντικές και άξιες λόγου.Το τελευταίο διάστημα-παρόλο που έγιναν δύο καταγγελίες στο ΑΤ Βουκολιών,αυτές δεν ελέγχθηκαν.Με την παρακάτω επιστολή προς τον διοικητή του τμήματος, που κοινοποιείται στην Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης,επισημαίνεται  για μια άλλη φορά η νομική υποχρεώση της αστυνομίας για τον έλεγχο της ευζωίας των ζώων και η επιβολή των προστίμων.

τι λέει η επιστολή: 

Με αφορμή το περιστατικό κακοποίησης του σκύλου ιδιοκτησίας Κ.Ρ. στο χωριό ΑΦΡΑΤΑ, το οποίο παρόλο που σας το έχουμε γνωστοποιήσει εδώ και δυο εβδομάδες, μέχρι και σήμερα ΔΕΝ έχετε εντοπίσει τον σκύλο ούτε έχετε εξακριβώσει τις συνθήκες διαβίωσής του, οι οποίες σύμφωνα με την καταγγελία ήταν καταφανώς αντίθετες με τους κανόνες ευζωίας όπως περιγράφονται στο άρθρο 1β Ν4039/2012, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή η υγεία και η ασφάλεια του ζώου, αλλά και το περιστατικό των αλόγων στον ΚΟΜΒΟ ΚΟΛΥΜΒΑΡΙΟΥ προς Σπηλιά, ιδιοκτησίας Ν.Κ., όπου παρόλο που υπήρξε καταγγελία ότι οι συνθήκες διαβίωσής τους δεν είναι κατάλληλες (δηλαδή δεν υπάρχει κατάλυμα, δεν τρέφονται σωστά τα άλογα, δεν είναι περιορισμένα με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν αλλά και να προκαλούνται συχνά ατυχήματα από την έξοδό τους στην Εθνική οδό), ΔΕΝ ελέγχθηκε, θα θέλαμε για μια φορά ακόμα να επισημάνουμε τα εξής:

bar

φωτογραφία αρχείου

Σύμφωνα με το άρθρο 1β του Ν. 4039/2012, « ευζωία είναι το σύνολο των κανόνων, που πρέπει να εφαρμόζει ο άνθρωπος στα ζώα, αναφορικά με την προστασία τους και την καλή μεταχείρισή τους, έτσι ώστε να μην πονούν και υποφέρουν, την παραμονή τους σε χώρο στεγνό, καθαρό και προστατευμένο από τις καιρικές συνθήκες, χωρίς να είναι μόνιμα δεμένα και διαβιούντα εντός ακατάλληλων κατασκευών (π.χ. μεταλλικών), την φροντίδα για ιατρική περίθαλψη και χορήγηση κατάλληλης τροφής και νερού, την καθημερινή άσκηση ή τον περίπατό τους και γενικά τη μέριμνα για σεβασμό της ύπαρξής τους».

Επειδή σύμφωνα με το άρθρο 1ιγ του Ν. 4039/2012 είστε αρμόδιοι για την βεβαίωση των παραβάσεων του ως άνω νόμου, σας ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ότι κατά τον έλεγχο των περιστατικών που σας γνωστοποιούνται είτε από πολίτες είτε από το σωματείο μας, ΟΦΕΙΛΕΤΕ να ελέγξετε τα παρακάτω (σύμφωνα με το άρθρο 5§1 Ν. 4039/2012):

– Την σήμανση του ζώου (microchip) και το βιβλιάριο υγείας του ενημερωμένο

– Την τήρηση των κανόνων ευζωίας του, ήτοι: ΑΝΕΤΟ, ΥΓΙΕΙΝΟ και ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΚΑΤΑΛΥΜΑ, προσαρμοσμένο στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, που να του επιτρέπει να βρίσκεται στην φυσική του ΟΡΘΙΑ στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητα για την πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του ΑΣΚΗΣΗΣ, άρα να μην είναι μόνιμα δεμένο και η αλυσίδα του να είναι μεγάλου μήκους.

– Την ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ του χώρου στον οποίο διαβιεί το ζώο αλλά και των σκευών τροφής και νερού

– Την ύπαρξη ΦΡΕΣΚΟΥ νερού και ΚΑΤΑΛΛΗΛΗΣ τροφής

– Την μέριμνα για την στείρωση του ζώου

Για μια φορά ακόμα σας επισημαίνουμε κατά την μετάβασή σας στα περιστατικά, να γίνεται ειδική μνεία προς τον ιδιοκτήτη του ζώου, ότι θα γίνει ΕΠΑΝΕΛΕΓΧΟΣ και στην περίπτωση που το ζώο δεν βρεθεί, ο ιδιοκτήτης θα διωχθεί για εγκατάλειψη του ζώου.

Ζητούμε επίσης να ανταποκρίνεστε ΑΜΕΣΑ στις καταγγελίες για κακοποίηση ζώων, καθώς πρόκειται για ΕΜΒΙΑ όντα τα οποία ΣΥΝΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ, ΠΟΝΟΥΝ και ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ.

Ο χρόνος προσαρμογής των πολιτών στις διατάξεις του νόμου για την προστασία των ζώων έχει προ πολλού παρέλθει και είναι καιρός πλέον, με την δική σας κινητοποίηση και συνδρομή, ο νόμος να εφαρμοστεί.

Για τον
Φ.Σ. Χανίων η Προστασία των Ζώων
Η Πρόεδρος                      Η Γραμματέας
Αναστασία Μπομπολάκη Άντζελα Νικολάου

Για την
Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία
Η Πρόεδρος                       Η Γραμματέας
Αναστασία Μπομπολάκη Μαρία Χουστουλάκη

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2821023260,6946097644