Μετά από πολύχρονες προσπάθειες των μελών  της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής  Ομοσπονδίας, ένα δυνατό χτύπημα επιτεύχθηκε σε κύκλωμα εκτροφής και διακίνησης  σκύλων pit bull, μια ράτσα που  χρησιμοποιείται  ευρέως σε κυνομαχίες .

Πρόσφατα , δύο  κάτοικοι Λαυρίου καταδικάστηκαν  σε ποινή 18 και 22 μηνών για παθητική κακοπoίηση των σκύλων τους ράτσας pit bull μετά από καταγγελίες της Ομοσπονδίας μας.  Οι δύο αυτοί άνθρωποι,και η παρέα τους, εκτρέφουν εδώ και χρόνια σκύλους της συγκεκριμένης ράτσας και σχετίζονται με κυκλώματα κυνομαχιών , ο ένας δε εκ των δύο  συνελήφθη στις 2-3-13 στα πλαίσια  του αυτοφώρου σε κυνομαχίες  στην Κατερίνη  και καταδικάστηκε .

Οι πρώτες καταγγελίες στην Ομοσπονδία μας έφτασαν στα τέλη του  2011 και από τότε άρχισε μια Οδύσσεια που μόνο με δικαστικό θρίλερ θα μπορούσε να συγκριθεί ,με τις δικογραφίες να διαδέχονται η μία  την άλλη . Μια κραυγαλέα περίπτωση παράνομης εκτροφής και κακοποίησης  σκύλων – με  είκοσι επτά άτυχα καθαρόαιμα pit bull  και ένα dogo argentino  δεμένα τον Απρίλιο του 2012 σε δέντρα ανάμεσα σε σωρούς ακαθαρσιών, χωρίς  κατάλυμα , χωρίς κτηνιατρική περίθαλψη , χωρίς ηλεκτρονική σήμανση  και το κυριότερο σε κατάσταση ανεξέλεγκτης αναπαραγωγής ΄΄ κουκουλώθηκε΄΄ αρχικά   από τις διάφορες τοπικές αρχές   ενώ η  ατιμωρησία  του 2012, οδήγησε σε μία κατάσταση όπου μέχρι σήμερα δεκάδες σκύλοι ράτσας pit bull εκτρέφονται και διακινούνται από τους δύο αυτούς  ανθρώπους.

Τα εμπόδια που συνάντησαν τα μέλη της Π.Φ.Π.Ο. πολλά.

Μια τοπική κοινωνία αδιάφορη στο έγκλημα που συντελείται χρόνια τώραφιλόζωοι και φιλοζωικά σωματεία   του Λαυρίου να φοβούνται να υπερασπιστούν τα ζώα απέναντι στους νταήδες συμπολίτες τους, μια δημοτική αρχή αδιάφορη και ανίκανη να βάλει τέλος σε αυτή την παράνομη κατάσταση που δυσφημεί το Λαύριο , μια Κτηνιατρική Υπηρεσία  που έρχεται καταιδρωμένη πολλούς μήνες μετά τις καταγγελίες μας να κάνει αυτοψία και να μην κάνει απολύτως τίποτα για να σταματήσει την εκτεταμένη παράνομη εκτροφή σκύλων ,  ιδιώτες κτηνίατροι  που καλύπτουν τους πελάτες τους αλλά και η αδιαφορία των αστυνομικών αρχών εξαρχής να προχωρήσουν  σε όλες τις  προβλεπόμενες από τον νόμο ενέργειες  συνέθεσαν  μια κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη.

Τραγικά θύματα τα  δεκάδες ζώα της ταλαίπωρης αυτής  ράτσας  να γεννιούνται για να ζήσουν μια σύντομη και βασανισμένη  ζωή.

Οι  δυσκολίες  όμως αυτές δεν  μας πτόησαν , αντίθετα μας όπλισαν με θάρρος  και επιμονή για την καταδίκη των υπευθύνων. Η φωνή των βασανισμένων  ζώων έπρεπε  να ακουστεί. Η Ομοσπονδία μας θα συνεχίσει τις προσπάθειές της μέχρι να  λάβει τέλος η απαράδεκτη κατάσταση και μέχρι  οι αρμόδιοι φορείς αναλάβουν  τις ευθύνες τους.

                         Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία